Egyptin yliopistot myllerryksessä

T:Teksti:

Yliopistojen johto joutuu vaihtoon, kun tutkijat ja opiskelijat osoittavat mieltään.

Sen jälkeen kun Egyptin entinen hallitsija Hosni Mubarak helmikuussa syöstiin vallasta, ovat kansalaiset alkaneet vaatia valtarakenteiden laajempaa uudelleenjärjestelyä. Yliopistomaailmassa taistellaan parhaillaan siitä, tulisiko julkisten yliopistojen johtoporras uusia kokonaan.

Monet tutkijat väittävät yliopistojen johtajien ja muiden hallintovirkamiesten tulleen valituksi virkoihinsa vain siksi, että he kannattavat Mubarakia. Entinen hallitsija nimesi johtajat virkoihinsa vasta sen jälkeen, kun tiedustelupoliisi oli selvittänyt heidän taustansa ja todennut heidät lojaaleiksi.

Myös opiskelijat ovat osoittaneet mieltään ja vaatineet uudistuksia sanoen, ettei vallankumous ole todella toteutunut ennen kuin valta vaihtuu yliopistoillakin.

Yliopistojen johtajat kieltävät yhteydet maan aiempaan hallintoon. Heidän mielestään on epäoikeudenmukaista erottaa yliopistojen vakituisia johtohenkilöitä, kun entisen presidentin aikana palvelleita virkamiehiä on yhä töissä muissa valtion laitoksissa.

The University News kertoi Egyptin väliaikaishallituksen hyväksyneen julkisten yliopistojen ja muiden korkeakoulujen johtajien vaihtamista käsittelevän lakiehdotuksen alkukesästä. Tutkijat puoltavat lakiehdotusta ja vaativat myös, että yliopistojen johto tulisi tästedes valita vaaleilla.

Vallanvaihdon lisäksi tutkijoilla on muitakin vaatimuksia. He tahtovat yliopistoille ja tieteelliseen tutkimukseen varatun budjetin korottamista sekä lupausta siitä, että korkeakoulujen itsenäisyyttä tullaan vaalimaan.

”Lisäksi vaadimme, että opettavan henkilökunnan taloudellista asemaa tullaan parantamaan voimakkaasti aivan kuten naapurimaissa on tapahtunut. Myös kunnollisen terveyden- ja sosiaalihuollon järjestämiseksi on ryhdyttävä toimenpiteisiin”, sanoi Adel Abdul Gawad, yksi Academics for Reform -nimisen islamistisen kansalaisjärjestön perustajista.

Tutkijat ovat aloittaneet muun muassa vetoomuskampanjan saadakseen sanansa kuuluville. He ovat myös ilmoittaneet jatkavansa protestointia, kunnes vaatimukset täytetään.

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Flickr-käyttäjä Mashahed