Kämppä vaikka väkisin

T:Teksti:

Alankomaissa opiskelija-asuntojen vähyyteen kyllästyneet opiskelijat ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä.

Vuodesta 2004 saakka toiminut vapaaehtoisten pyörittämä Studenten Kraakspreekuur eli Opiskelijoiden talonvaltausinfo auttaa omatoimisia ja yritteliäitä opiskelijoita valtaamaan jonkin kaupungin lukuisista tyhjillään seisovista kiinteistöistä asuinkäyttöön. Infotilaisuus järjestetään kahdesti kuussa. Valtausinfossa kerrotaan, miten talonvaltaus toimii ja mitkä sen riskit ovat. Vapaaehtoiset myös auttavat valtausprosessissa. Vuonna 2009 valtausinfo auttoi noin 150:tä opiskelijaa järjestämään itselleen kodin.

Talonvaltauksesta on sittemmin tullut laitonta, ja viime vuoden lokakuusta lähtien tyhjään kiinteistöön muuttaminen on saattanut tuoda valtaajalle vankilatuomion. Tämä on vähentänyt valtaavien opiskelijoiden määrää, mutta ei lopettanut toimintaa kokonaan. Tammikuussa maanlaajuisten talonvaltauspäivien aikana Amsterdamissa vallattiin neljä taloa, joista kaksi opiskelijavoimin.

Amsterdamiin tarvittaisiin 10 000 opiskelija-asuntoa lisää, ja niin kauan kuin kaupunki tai valtio eivät panosta ongelman ratkaisuun, valtausinfo auttaa opiskelijoita ratkaisemaan pulmansa itse. Eivätkä he ole mielipiteineen yksin: asuntoasioihin keskittyvä opiskelijayhdistys ASVA tiedusteli vuosi sitten yhteensä 1 801 opiskelijalta, pitäisikö talonvaltaus hyväksyä Amsterdamissa. 65,5 prosenttia haastatelluista vastasi myöntävästi.

Sanat: Oona Juutinen