Melkein kuninkaallinen stipendi

T:Teksti:

Maailman puhutuin yliopistoromanssi syntyi Skotlannissa 2000-luvun alussa, kun Yhdistyneen kuningaskunnan prinssi William tapasi morsiamensa Kate Middletonin arvostetussa St. Andrewsin yliopistossa.

Taidehistoriaa opiskelleet tulevat kruunupäät tuskin joutuivat venyttämään penniä, kuten jotkut kanssaopiskelijansa. Nyt yliopisto tahtookin Williamia ja Katea kunnioittaakseen tarjota hieman helpomman taloudellisen tien myös yhdelle onnekkaalle opiskelijalle vuosittain.

Maaliskuussa William ja Kate vierailivat entisessä opinahjossaan juhlistamassa sen kuusisataavuotispäivää sekä avaamassa juhlavuoden varainkeruukampanjan. Tilaisuudessa yliopisto ilmoitti antavansa huhtikuun lopussa avioituvalle parille aikaisen häälahjan – nimittäin stipendin heidän nimissään.

Toistaiseksi nimetön stipendi on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät voisi opiskella yliopistossa ilman taloudellista tukea. Se tulee kattamaan valitun opiskelijan lukukausimaksuja sekä majoitus- ja elinkustannuksia yhteensä 70 000 puntaan eli lähes 80 000 euroon asti. Kaikille kansallisuuksille avointa stipendiä voivat hakea tieteen, taiteen, lääketieteen tai teologian aloilla alempaa korkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat.

”Tämä stipendi tulee olemaan ensimmäinen laatuaan St. Andrewsissa. Se kuvastaa sitä, kuinka yliopistomme haluaa varmistaa, että vedämme puoleemme ja tuemme lahjakkaimpia opiskelijoita mistä tahansa päin maailmaa”, raportoi The Associated Press yliopiston rehtorin ja varakanslerin Louise Richardsonin sanoneen.

Oona Juutinen