Lakimuutos avaa paperittomille tien yliopistoihin

T:Teksti:

Kiistelty DREAM Act astui voimaan Kaliforniassa.

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown on allekirjoittanut California Dream Act -nimellä tunnetun lakipaketin, joka auttaa alaikäisenä vanhempiensa kanssa laittomasti maahan saapuneita nuoria korkeakouluopinnoissa.

Noin 25 000 paperitonta opiskelijaa valmistuu vuosittain high schoolista Kaliforniassa. Korkeakoulutus on kuitenkin heistä monien ulottumattomissa korkeiden koulumaksujen sekä heidän laillisen statuksensa vuoksi. Development, Relief and Education for Alien Minors (DREAM) Act antaa heistä hyvin arvosanoin valmistuneille mahdollisuuden maksaa maan kansalaisille tarkoitettuja halvempia koulumaksuja sekä hakea erilaisia apurahoja.

Dream Act hyödyttää meitä kaikkia antamalla huippuopiskelijoille mahdollisuuden parantaa sekä heidän itsensä että meidän kaikkien elämää”, tammikuusta alkaen vallassa ollut, pitkän linjan demokraatti Brown linjasi The Australianille.

Kaliforniassa asuu suuri määrä maahanmuuttajia, ja lakimuutosta pidetäänkin viestinä koko maahanmuuttokysymyksen kanssa painiskelevalle maalle. Osavaltion entinen kuvernööri, republikaani Arnold Schwarzenegger, käytti valtakaudellaan veto-oikeuttaan kumotakseen kiistellyn lakiesityksen useaan otteeseen.

Lakimuutoksen kannattajien mukaan Yhdysvaltain tulisi rohkaista nuoria korkeakouluopintoihin avaimena koko kansakunnan taloudelliseen menestykseen. Muutosta vastustavat sen sijaan pelkäävät sen antavan ihmisten ymmärtää laittoman maahantulon olevan hyväksyttävää.

 

Lähteet: The Australian, Wikipedia

 

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Jobs With Justice