Lutkamarssi

T:Teksti:

SlutWalk-tapahtumat vaativat älä tule raiskatuksi -kulttuurin muuttamista älä raiskaa -kulttuuriksi.

Kanadalaisessa Yorkin yliopistossa on kiinnitetty paljon huomiota turvallisuusasioihin sen jälkeen kun yliopiston kampusalueella muutama vuosi sitten raportoitiin useita seksuaaliväkivaltatapauksia. Yliopistolla pidetäänkin nykyään säännöllisesti erilaisia turvallisuutta koskevia luentoja. Tammikuussa luentovuorossa oli kaksi poliisia Toronton poliisivoimista. Heistä toisella, konstaapeli Michael Sanguinettilla, oli aiheeseen erityinen kanta.

”Minua on kehotettu olemaan sanomatta tätä, mutta ollakseen joutumatta [seksuaalisen väkivallan] uhriksi naisten tulisi välttää pukeutumasta kuin lutkat”, Sanguinetti ilmoitti.

Tulistuneet opiskelijat ja yliopiston henkilökunta vaativat Toronton poliisilta välitöntä anteeksipyyntöä.

”Poliisin kommentti ilmentää koulutuksen puutetta ja luontaista naisvihaa”, kommentoi Yorkin opiskelijaliiton puheenjohtaja Darshika Selvasivam yliopiston lehdelle Excaliburille sen kirjoitettua aiheesta.

Poliisivoimat olivat kuitenkin haluttomia kommentoimaan asiaa, ja anteeksipyyntö saatiin vasta kuukautta myöhemmin. Siihen mennessä moni oli jo saanut odottelusta tarpeekseen. Viisi naista, osa heistä yliopiston opiskelijoita, päätti tehdä asialle jotain. Se jokin oli SlutWalk, Lutkamarssi.

Lutkamarssiksi nimeämällään mielenosoituksella järjestäjät tahtoivat kiinnittää huomiota seksuaaliseen väkivaltaan sekä siihen, että vika ei koskaan ole uhrissa. Tapahtuman nimellä pyritään haltuunottamaan halventava lutka-nimitys ja muistuttamaan, ettei seksuaalisen väkivallan uhriksi joutumisella ole mitään tekemistä sen kanssa, miten nainen pukeutuu tai miten aktiivinen tämä on seksuaalisesti.

Esimerkiksi Iso-Britannian sisäministeriön vuonna 2009 teettämän tutkimuksen mukaan 26% vastaajista katsoi, että nainen on osittain tai kokonaan vastuussa, mikäli joutuu seksuaalisen väkivallan tai raiskauksen uhriksi ollessaan seksikkäästi tai paljastavasti pukeutunut.

”Kenenkään ei tulisi rinnastaa seksistä nauttimista seksuaalisen väkivallan houkuttamiseen”, SlutWalk Toronton nettisivuilla julistetaan. Tapahtumalla tahdotaan muuttaa asenteita. Älä tule raiskatuksi -kulttuuri tulee muuttaa älä raiskaa -kulttuuriksi.

Ensimmäinen SlutWalk-tapahtuma järjestettiin Torontossa huhtikuussa. Facebookin ja Twitterin kautta mainostettu tapahtuma kokosi lähes 4000 marssijaa. Mielenosoituksen aikana huudettiin erilaisia iskulauseita, kuten ”My little black dress does not mean yes”. Raporttien mukaan lähes puolet osanottajista oli miehiä, joista osa kantoi kylttejä kuten ”Bought Her Dinner? She Doesn’t Owe You Anything”.

Konsepti on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa. Nettisivujen tulevien tapahtumien listasta näkyy, että Lutkamarsseja ollaan vielä tänä vuonna järjestämässä Alankomaista Argentiinaan. Useissa maissa opiskelijat ovat aktiivisesti mukana järjestämässä tapahtumaa. Sen lisäksi, että Sanguinetti laukoi kommenttinsa juuri yliopistolla, aihe koskettaa monia opiskelijoita. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC:n mukaan joka neljäs amerikkalainen nainen on joutunut raiskauksen tai raiskauksen yrityksen uhriksi yliopistoaikanaan.

http://www.slutwalktoronto.com

 

Sanat Oona Juutinen

Kuvat Pamela Westoby, Henry Chan, Anton Bielousov