Soppaa saastuttajille

Ilmastoaktivistit iskivät Euroopan kulttuuriperinnön kimppuun. Kansalaiset suuttuivat. Mitä aktivistit haluavat?

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

”Taidemuseoiskut ovat ääliöiden aktivismia”, linjasi Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan lokakuussa. Kirjoituksellaan lehti tuomitsi ilmastoaktivistien viimeaikaiset iskut Euroopan taidemuseoihin. 

Lontoossa mielenosoittajat heittivät tomaattikeittoa Vincent van Goghin Auringonkukat-teoksen päälle ja Haagissa aktivisti liimasi päänsä Johannes Vermeerin Tyttö ja helmikorvakoru -maalaukseen. 

”Öljy on miljoonien kylmissään olevien ja nälkäisten perheiden saavuttamattomissa. Heillä ei ole edes varaa lämmittää tölkillistä keittoa”, sanoi tomaattikeittopurkin heittänyt aktivisti muun muassa Sky Newsin mukaan

Iskujen tarkoituksena oli kiinnittää huomio ilmastokriisiin, mutta media keskittyi kirjoittamaan taideteosten kohtalosta (spoiler alert: teokset säilyivät ehjinä suojalasien takana). 

Taideteosiskuista vastasi väkivallatonta suoraa toimintaa ja aktivismia käyttävä Just Stop Oil -ryhmittymä, jossa toimii useiden ilmastoliikkeiden jäseniä. 

Just Stop Oilin tavoitteena on saada Ison-Britannian hallitus lupaamaan, ettei se enää sijoita uusiin öljy- tai kaasuhankkeisiin. 

Ryhmässä toimii myös joitakin suomalaisia. Yksi heistä on Queen Margaret -yliopistosta elokuva- ja media-alalta viime kesänä valmistunut Linda Ahtiainen, 23. Hän asuu tällä hetkellä Glasgow’ssa, Skotlannissa. 

”Kampanjan nimi on vähän harhaanjohtava, ja ihmiset tekevät siitä omat johtopäätöksensä. Tavoitteena ei ole, että kaiken öljyn käyttö pitää lopettaa saman tien. Se on tosi epärealistista. Yritämme lopettaa [Ison-Britannian] öljyn tuottamisen tulevaisuudessa”, Ahtiainen sanoo. 

Ahtiainen kertoo halunneensa jo pitkään osallistua ilmastoaktivismiin. Helmikuussa hän osallistui Just Stop Oilin tilaisuuteen, jossa puhui muun muassa Elokapinan kansainvälisen version Extinction Rebellionin perustaja Roger Hallam. Ahtiainen löysi paikkansa ryhmästä. 

”Just Stop Oililla on vain yksi hyvin selkeä tavoite, joten tuntuu helpommalta olla mukana heidän toiminnassaan kuin esimerkiksi Extinction Rebellionin, jolla on paljon enemmän eri tavoitteita.” 

Elokapina vaatii hallituksia julistamaan ilmastohätätilan, saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2025 mennessä ja kokoamaan kansalaisfoorumin, joka tekee ratkaisuehdotuksia päästövähennyksistä ja luonnonsuojelusta tutkimustiedon pohjalta. Elokapinalla on useita alaryhmiä, jotka keskittyvät eri teemoihin, esimerkiksi eläintuotantoon. 

Ahtiaisen mukaan tänä vuonna kaikki Just Stop Oilin aktivismi on ollut lokakuun protesteihin valmistautumista. 

Alkuvuonna hän jakoi esitteitä ja järjesti mobilisaatioita eli houkutteli ihmisiä ryhmän mielenosoituksiin ja keskustelutilaisuuksiin, joissa puhuttiin ilmastotieteestä ja kuultiin ryhmän aktivistien kokemuksia. Tarkoitus oli houkutella ihmisiä mukaan kansalaistottelemattomuuteen. Muu ryhmä järjesti näyttävämpiä tempauksia jo tuolloin. 

”Huhtikuussa oli jo aktioita, jotka kohdistuivat öljyjalostamoihin. Aktivisteja kiipesi öljytankkereiden päälle ja tukki niiden teitä. Koska tankkerit ovat poissa ihmisten katseilta, ne eivät saa paljoa mediahuomiota.” 

Lokakuussa Ahtiainen osallistui itsekin suoraan toimintaan tukkimalla ryhmän kanssa kadun Lontoossa. Hän kertoo, että vielä alkuvuonna hän pelkäsi mahdollisia seurauksia, kuten putkaan joutumista – mutta ei enää. Ahtiaisen mukaan paras asia, jonka hän voi tehdä, on olla mukana aiheuttamassa häiriötä osana isompaa joukkoa. 

”Kaverini ovat olleet monta kertaa putkassa ja olen nähnyt, ettei siitä tule pahoja seuraamuksia. Kyllästyin siihen, että mediassa sanotaan yksilöiden tekojen, kuten kierrätyksen tai ruokavalion voivan parantaa maailmaa. Ne ovat tosi hyviä asioita, mutta niillä valinnoilla ei ikinä tulla tekemään tarpeeksi isoja muutoksia.” 

Ahtiaisen mukaan ihmiset ovat penänneet ryhmältä, miksi he eivät kohdenna tekojaan eri öljy-yhtiöihin tai maan hallitukseen. 

”Olemme jo tehneet sen. Olemme olleet Buckinghamin palatsin edessä ja Downing Streetillä, mutta ihmiset eivät ole siitä tietoisia. Esimerkiksi van Gogh -aktio sai sairaan paljon mediahuomiota ympäri maailmaa ja ihmiset puhumaan meistä. Olemme tilanteessa, jossa teemme mitä vaan saadaksemme ihmiset tietoiseksi [öljykriisistä].” 

Ahtiaisen mukaan suuri yleisö on alkanut hiljalleen tajuta ryhmän tempauksia ja siltä osin keskustelu on muuttumassa. Hänen mielestään yhä keskitytään liikaa siihen, mitä on tehty eikä siihen, miksi. 

”On parempi jatkaa toimintaa ja saada osa ymmärtämään kuin olla tekemättä mitään.” 

Kyllästyin siihen, että mediassa sanotaan yksilöiden tekojen, kuten kierrätyksen tai ruokavalion voivan parantaa maailmaa. Ne ovat tosi hyviä asioita, mutta niillä valinnoilla ei ikinä tulla tekemään tarpeeksi isoja muutoksia.” 

Kuluvan vuoden aikana Just Stop Oil on ollut säännöllisesti kohujen keskellä, eikä ainoastaan käyttämiensä keinojen vuoksi. 

Ryhmää rahoittaa Los Angelesista toimiva Climate Emergency Fund (CEF), jota puolestaan rahoittaa miljonääri Aileen Getty. Hän on amerikkalaisen Getty Oil -öljy-yhtiön perustajasuvun perijä. 

Gettyn mukanaolon vuoksi ryhmää on verkkokeskusteluissa epäilty jopa ilmastoaktivismin tahallisesta mustamaalaamisesta – onhan taideteosiskuihin suhtauduttu pääasiassa kriittisesti. 

Verkon salaliittoteoreetikoiden mukaan Gettyn rahoituksen tarkoituksena on saada toiminta näyttämään pöljältä ja kääntää yleinen mielipide kaikkia ilmastoaktivisteja vastaan. 

The Guardianissa Getty kirjoittaa, että hän taistelee elinkelpoisen planeetan säilyttämisen puolesta, eikä hänellä ole tällaisia motiiveja. 

Ahtiaista Gettyn rahoitus ei haittaa. Hän ajattelee, että Getty on vain perinyt öljyrahat ja haluaa käyttää rahoja nyt ilmastoaktivismin hyväksi. 

”Sillä, mistä rahat ovat tulleet, ei ole väliä, sillä nyt ne menevät hyvään tarkoitukseen. Ei yllätä, että meitä mustamaalataan tällä, sillä ihmiset eivät suhtaudu hyvällä ilmastoaktivismiin. Emme ole tätä koskaan koettaneet peittääkään”, Ahtiainen sanoo. 

Just Stop Oil on laajentanut toimintaansa Isosta-Britanniasta myös muihin maihin, mutta Suomessa ryhmä ei toiminut vielä tämän jutun kirjoitushetkellä. Liikkeen sotku- ja liimaiskuja on nähty viime aikoina muutamissa Euroopan maissa.

Esimerkiksi Saksassa Just Stop Oilin vastineen Letzte Generationin aktivistit liimasivat itsensä Berliinissä lokakuun lopussa dinosauruksen luurankoa kannatteleviin pylväisiin.  

Vaan entä Ahtiainen, mihin hän haluaisi itsensä liimata? 

”Valitsisin Albert Edelfeltin maalauksen Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Olen itse kotoisin Ruokolahdelta, ja se on minulle tärkeä teos. Sitä kautta saisin varmasti keskustelua aikaiseksi.” 

Tomaattikeittoa Ahtiainen puolestaan heittäisi Leonardo Da Vincin Viimeisen ehtoollisen päälle, sillä se olisi hänestä ”aika symbolista”.