Samaan aikaan toisaalla: Nettiope Intiasta

T:Teksti:

Iso-Britanniassa noin 6000 opiskelijaa vuodessa suorittaa alemman korkeakoulututkinnon pääaineenaan matematiikka. Matematiikan opettajista on maassa niin huutava pula, että opiskelijoille tarjotaan 5000 puntaa (noin 5 600 euroa) mikäli he valmistuttuaan jatkavat opettajankoulutukseen.

Intiassa matematiikasta ja luonnontieteistä valmistuu lähes 700 000 opiskelijaa vuosittain, ja nyt heitä palkataan netin kautta toimiviksi yksityisopettajiksi eri-ikäisille brittilapsille. The Guardian kertoi yksityisopettajia välittävän BrightSpark Educationin palkanneen jo sata tuutoria Punjabista. Siellä matematiikan yliopisto-opiskelijat pänttäävätkin nyt brittiläistä peruskoulun opetusohjelmaa sekä GCSE- ja A-levels-kokeissa vaadittavaa oppimäärää.

Nettiopetusta on tarjolla ympäri vuorokauden. Opettajan kasvot näkyvät oppilaan tietokoneen ruudulla, ja kommunikointi tapahtuu kuulokkeiden, mikrofonin ja interaktiivisen tussitaulun avulla. Opettajat saavat palkkaa kahdeksan euroa tunnilta. Punjabissa heidän minimituntipalkkansa olisi alle kolme euroa.

BrightSpark Education laskuttaa opetta­jien välityksestä 12 puntaa eli 13,50 euroa tunnilta. Se tulee asiakkaille yli puolet halvemmaksi kuin brittiopettajan palkkaaminen. Yksityishenkilöiden lisäksi jo ainakin yksi lontoolainen ala-aste käyttää intialaisia nettiopettajia matematiikan opetusta täydentämään.

Iso-Britannian opettajaliitot eivät ole tästä innoissaan. Liittojen mukaan kyseessä on vain jälleen yksi esimerkki kaiken toiminnan, nyt perusopetuksen, ulkoistamisesta halvemman työvoiman maihin.

Oona Juutinen