Armeijassa oppii pehmeitä taitoja

T:Teksti:

Sri Lankan korkeakouluministeriö ilmoitti alkuvuodesta, että uudet opiskelijat joutuvat pian käymään läpi kolmeviikkoisen koulutuksen varuskunnissa, kertoo The Daily Mirror.

Yhteistyössä puolustusministeriön kanssa järjestettävän ohjelman on tarkoitus tarjota johtajakoulutusta sekä niin sanottuja pehmeiden taitojen kursseja. Kursseilla opeteltaisiin esimerkiksi asianmukaista puhetapaa ja ruokailuvälineiden käyttöä. Ministeriön mukaan tämä on tarpeellista, sillä suuri osa maan opiskelijoista tulee maaseudulta. Valmistumisensa jälkeen heillä on vaikeuksia työllistyä muun muassa johtamistaitojen puutteen vuoksi.

Maan suurin oppositiopuolue Tamil National Alliance piti ideaa typeränä ja syytti hallitusta suunnitelman salailusta.

”Kuinka armeija voi opettaa pehmeitä taitoja? Se on täyttä hölynpölyä”, julisti puolueen tiedottaja.

Myös opiskelijajärjestöt suhtautuvat muutokseen epäilevästi. Monet uskovat armeijakoulutuksen tähtäävän opiskelijaprotestien tukahduttamiseen. Protestit ovat johtuneet muun muassa hallituksen suunnitelmista perustaa maahan yksityisiä yliopistoja. Opiskelijat vastustavat niitä, koska julkiset yliopistot kärsivät valtavasta resurssipulasta. Puutetta on niin luen­tosaleista, kirjoista kuin opettajistakin.

Toinen epäilys on, että hallitus yrittää armeijakoulutuksella suitsia opiskelijoita, jotka tukevat kapinallisryhmiä. Esimerkiksi itsenäisen tamilivaltion perustamiseksi taistelleilla Tamilitiikereillä on yhä tukijoita kampuksilla.

Hallitus kiistää jyrkästi puheet, joiden mukaan uudistuksen taustalla olisi poliittisia motiiveja. Armeijaa koulutuspaikkana perustellaan sillä, ettei muualta löydy infrastruktuuria suuren ihmismäärän kouluttamiseen.

Oona Juutinen