Käymäläkulttuurin kuninkaat

T:Teksti:

Newsweekin mukaan Suomi on maailman paras maa. Ylioppilaslehden tutkimuksen perusteella Suomi on myös maailman paras wc-maa.


Saksa

”Saksa on paska maa”, väitti Seppo Räty. Viisauteen livahti yhdyssanavirhe: oikeasti Saksa on paskamaa. Osoituksena siitä germaanien wc-pöntöissä on vaakatasoinen pinta, jolle jätökset jäävät tutkittavaksi kuin tarjottimelle. Tilastotietoa asiasta ei ole, mutta asian luulisi näkyvän myös pönttöharjojen ja pesuaineiden menekissä. Laskeutumisjäljiltä on saksalaispöntöllä mahdoton välttyä.

Japani

Jos saksalaiset ovat wc-istuinten perusteella koprofiilejä, japanilaiset ovat teknofiilejä. Nousevan auringon maassa ulostamisestakin on tehty high techiä. Elektronisesta vessanpöntöstä saa ilmoille musiikkia, joka peittää suolikaasun purkausten äänet. Nappuloista voi valita alapesun suunnan, lämpötilan ja voimakkuuden. Edistyneimmät wc-istuimet jopa analysoivat jätökset ja tekevät istunnon jälkeen yhteenvedon ulostajan terveydentilasta. Varjopuolena on, että sähkökatkon sattuessa voi kuolla ummetukseen.

Italia

Pohjoismaisiin silmiin italialaisissa vesikloseteissa pistää se, että varsinaisen wc-istuimen vieressä on yleensä melkein identtinen, mutta hieman matalampi pönttö. Jos siihen erehtyy kyläreissulla tekemään tarpeensa, se on karmea virhe: se ei ole kakkospönttö vaan liioitellun kokoinen bidee-allas. Epäkorrekteilla rotuopillisilla perusteilla voisi veikata, että suuruudenhullu bidee-kulttuuri johtuu eteläeurooppalaisen takamuksen keskimääräistä sankemmasta karvoituksesta.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa kaikki on suurta ja mahtavaa. Siellä wc:ssä käynti tuntuu kuin kakkaisi kylpyammeeseen. Säiliöstä syöksyy pönttöön suoranainen Niagaran putous, ja itse istunnon aikana pyllynposkien kastumiselta on mahdoton välttyä. Valtaisan wc-kulhon hyvä puoli on se, että maapallon pyörimisliikkeestä syntyvän coriolis-voiman vaikutus näkyy varsin havainnollisesti. Siis se, että pohjoisella pallonpuoliskolla pöntön vesipyörre kiertyy myötäpäivään ja etelässä päinvastoin.

Venäjä

Venäjällä pönttöjen reunat ovat virtsan ja ulosteiden tahrimia, sillä saniteettikulttuuriin kuuluu nousta wc-istuimen reunoille ja kyykistyä siihen, eikä istua alas, kuten länsijärki sanoisi. Kun tämän tekee pietarilainen naaraspuolinen oligarkkihaukka stilettikoroissa ja skumppahutikassa, seuraukset voivat olla traagiset. Pöntöltä livenneitä naisia talutetaan yökerhoista harva se ilta nilkkansa taittaneina tai pahimmillaan kallonsa halkaisseina.

Intia

Intiassa on tehty kompromissi primitiivisten jalanjälkivessojen ja nykyaikaisen saniteettitekniikan välillä. Tavallisen wc-istuimen päälle voi nostaa kannen, jonka päälle voi nousta ja kyykistyä. Sovellus on kekseliäs, mutta kirjaimellisesti tårta på tårta -henkinen.

Suomi

Suomesta löytyy saniteettitekniikan klassikko, josta ei pönttö parane: IDO 59. Vuosina 1959-1974 valmistetun istuimen tunnistaa Arabian leimasta ja metallivarteen kiinnitetystä pyöreästä vetonupista. Funktionalistinen muotoilu on posliinidesignia puhtaimmillaan. Yhdeksän litran huuhtelumäärä on täydellinen: ei haaskaa ylettömästi vettä, mutta pitää putket auki toisin kuin kituliaasti vettä heruttavat säästöpöntöt. IDO 59 ei ole retroa, IDO 59 on vintagea. Voisi sanoa, että toimii kuin junan vessa, ellei VR olisi onnistunut tyrimään niidenkin luotettavuutta.

 

Janne Flinkkilä