Villit tulevaisuusvisiot kukkivat suomalaisessa lehdistössä 50 vuotta sitten.
Tiedonvälitys
”Kirjeet ja paketit kuljetetaan robottiraketeissa mantereelta toiselle. Syntymäpäiväkortti Pohjois-Euroopasta on puolessa tunnissa jossakin Jaavalla.”
Elämää vuonna 1999 -palsta (Seura 51-52/1959)
”Tulevaisuuden kansalainen on monitahoinen ihminen. Samalla kun hän matkustaa, on hän yhteydessä `ulkomaailmaan` television välityksellä. Niin ikään liikeneuvottelut ja poliittiset konferenssit pidettäneen television avulla. Tekniikka jyllää, kaikkialla.”
Matkalla tulevaisuuteen (Seura 41/1959)
Liikenne
”Lentomatkat kuuhun tulevat säännöllisiksi kuten valtamerentakaiset lennot nykyisin.”
Elämää vuonna 1999 -palstalla (Seura 51-52/1959)
”Viisikymmentä vuotta sitten kansa olisi juossut karkuun tuota Fordia mutta katso nyt millainen kaupunkimme on. Autoja kaikkialla!”
”Älä välitä Willy. Vielä viisikymmentä vuotta, ja koko maailma on yhtä Detroitia.”
Kahden detroitilaisen sanailu päättää artikkelin `Detroit, automaailman pääkaupunki` (Apu 48/1960)
Viihde
”On huhuiltu litteistä seinätaulun muotoisista vastaanottimista sekä sellaisista, joissa kuva heijastuu elokuvakankaalle. On selostettu myös laajasti väritelevision mahdollisuuksia. — On epävarmaa, syntyykö niistä milloinkaan sellaisia tuloksia, jotka oleellisesti muuttaisivat kotikäyttöisen tv-vastaanottimen rakennetta.”
Suomalaista metalliteollisuutta (Ylioppilaslehti 8/1959)
”Avaruustelevision ohjelmaorganisaatio on vielä pahasti auki: ei tiedetä, mitä ohjelmanumeroita on tulossa kustakin maanosasta. Kielivaikeuksia ei ainakaan kannata murehtia, sillä kielenkääntämiskoneet ovat jo pitkällä keksijän pajassa. Nerokkaat kielikoneet kääntävät pian kuninkaanenglantia selvälle savon kielelle.”
Jutussa Avaruustelevisio valloittaa maapallon (Suomen Kuvalehti 45/1960)
Väestö
”Intian väkiluku (nyt 375 miljoonaa) voi nousta 430 ja Australian 10 miljoonaa 45 miljoonaan. Woodrow Wyatt väittää, että asujaimisto Britanniassa todennäköisesti on vähentynyt siirtolaisuuden vuoksi.”
Elämää vuonna 1999 -palstalla (Seura 50/1959)
”Nykyajan ihmiset ovat onneksi paljon kestävämpiä, mikä johtuu pitkälle kehitetystä voimistelutekniikasta ja terveydenhoidosta, joiden ansiosta ihmisen keski-ikä on noussut 37 vuodesta 68 vuoteen! Tähän tulokseen on myötävaikuttanut suuresti myös aseptinen ts. täysin bakteeriton ruokavalio.”
Jules Vernen novellissa XXIX vuosisata kerrotaan vuodesta 2889 (Apu 10/1960)
”Tärkeätä on saada ajoissa tietää, mihin sukupuoleen lapsi tulee kuulumaan. Tulevaisuudessa tarvitaan paljon naisia ja vähän miehiä, ehkä yksi mies kymmentä naista kohtaan. Nainen on kestävämpi kuin mies.”
Tilaamalla toivetenava (Seura 10/1960)
Tulevaisuutta tutkimassa
Tulevaisuudentutkimus alkoi kehittyä akateemisena oppialana maailmalla toisen maailmansodan jälkeen. Tilastollisesti ennakoitavien trendien ennustamisesta ala kehittyi pohtimaan vaihtoehtoisia tulevaisuusskenaarioita ja sitä, millä toimilla toivotuimmat skenaariot saisi toteutettua.
Suomessa lähes kaikki akateeminen tulevaisuudentutkimus tehdään vuonna 1992 perustetussa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa, joka on nykyään osa Turun yliopistoa. Ala on monen eri tieteenalan yhteensulautuma, ja myös sen tutkijoilla on hyvin erityyppisiä taustoja.
Tulevaisuudentutkimusta voi opiskella sivuaineena tai maisteriohjelmassa, mutta pääaineeksi sitä ei voi valita missään suomalaisessa yliopistossa.
Sofia Virtanen
Tulevaisuuden tutkimuksen seuran tiistaitapaamiset Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, klo 17-20.
12.4. Arabikansojen tulevaisuus
26.4. Metropolin asukkaiden onnellisuus tulevaisuudessa