Paellaa tai paikat paskaks!

T:Teksti:

Paella on Valencian seudulta peräisin oleva ruokalaji, jota pidetään alueella suuressa arvossa – myös Valencian yliopistossa.

Yliopistolla on tapana järjestää vuosittain opiskelijoilleen suuret paellajuhlat. Tänä vuonna perinteiset juhlat jätettiin kuitenkin järjestämättä. Pettyneet ja vihaiset opiskelijat päättivät hoitaa itse korvaavaa ohjelmaa, ja toukokuun alussa internetin kautta alkoi levitä viesti suurista oma pullo mukaan -ulkoilmabileistä yliopiston alueella.

Tapahtuman järjestäjät ilmoittivat espanjalaisen Tuenti-yhteisöpalvelun kautta, ettei tavoitteena ollut protestoida ketään vastaan eikä aiheuttaa häiriötä, vaan ainoastaan pitää hauskaa yhdessä. Samalla he kuitenkin lisäsivät: ”Bileet loppuvat sitten kun ihmiset väsyvät tai kun meidät heitetään ulos.”

The Guardian raportoi yli tuhannen ihmisen saapuneen paikalle sovittuna päivänä. Alkoholijuomin, eväin ja musisointivälinein varustautunut väkijoukko täytti kampusalueen, ja humalaiset opiskelijat levittäytyivät myös yliopistorakennusten sisälle. Luentoja häiriköitiin, ja lopulta yliopisto päätti perua kaikki päivän luennot ikävien välikohtauste välttämiseksi. Lisäksi oikeustaloustieteen laitos joutui sulkemaan ovensa riehakkaiden opiskelijoiden alkaessa ravata ympäri rakennusta.

Valencian yliopiston opiskelijaliitto ilmoitti myöhemmin, ettei sillä ollut mitään tekemistä juhlien kanssa. He kuitenkin yhtyivät kanssaopiskelijoidensa mielipiteeseen toteamalla paellajuhlien järjestämättä jättämisen olleen tuomittavaa.