Esikoiset kerhossa

T:Teksti:

Helmikuussa oululainen Antti Leikas löytyi noin sadan kodin lat­tialta. Esikoiskirjailija ei tullut odottamatta kylään, vaan hänen Melominen-kirjansa oli Pienen esi­koiskirjakerhon ensimmäinen teos. Maaliskuun lopussa postiluukuista putosi Helen Mosterin romaani Hylky, ja vuoden loppuun mennessä jäsenille on lähetetty noin kymme­nen uutuutta.

Kerho keskittyy pelkästään eri kustantajien esikoisteoksiin, jotka toimitetaan jo julkaisupäiväksi jä­senten kotiin ja samalla hinnalla, joka niistä pyydetään kirjakaupassa. Yhtiön perustivat kirjallisuushar­rastaja Mervi Laiho ja WSOY:n en­tinen mainospäällikkö Jussi Keino­nen.

Kuka kirjat valitsee, idean isä Kei­nonen?

”Käytännössä minä. Ratkaisevaa on, koska kirja ilmestyy.”

Kirjakerho pyytää kustantajilta suosituksia ja valitsee kirjat niiden perusteella.

”Se, että jotkut kustantavat kirjo­ja työkseen, on vahva julistus sen puolesta, että he uskovat teokseen. Emme myöskään ota yhdestä kus­tantamosta kolmea kirjaa peräkkäin, vaan monipuolisesti eri taloilta.”

Millä tavalla kustantajat ovat si­toutuneet toimintaan?

”Kaikki keskeiset tahot lähtivät innokkaasti mukaan, koska emme tuhlaa aikaa tinkaamiseen vaan kus­tantajat saavat saman osuuden myynnistä kuin kirjakaupoiltakin. Samalla tuntemattomat kirjailijat saavat heti lukijoita.”

Mitä yhtiönne hyötyy?

”Saamme normaalin kirjakaup­pakatteen. Emme me tällä rikastu, eikä ole aikomuskaan. Haluamme edistää kirjallisuutta. Tämä ei ole riskibisnes, sillä kirjoja tilataan vain jäsenmäärän mukaan. Esimer­kiksi kirjallisuuden opiskelijoiden kannattaisi ryhmänä hankkia spon­sori, joka maksaisi heidän jäsenyy­tensä.”

Miksi juuri esikoiskirjoja?

”Olen aina ollut kiinnostunut uusista kirjailijoista enkä ole ainoa, sillä kirjamessuilla esikoiskirjaili­joiden haastattelutilaisuudet ovat täynnä katsojia. Bisneskielellä sa­nottuna tämä on ehkä maailman pienin markkinarako.”

Vieläkö perinteiselle kirjakerhol­le on tilausta?

”Massakerhot ovat haasteiden edessä, mutta uskon, että pienelle ja erikoistuneelle on kysyntää. Suunni­telmissamme on esimerkiksi nuor­tenkirjakerho. On täysin mahdollista, että tulevaisuudessa toimitamme kir­joja myös lukulaitteille, jos jäsenet niin haluavat.”

Marko Ylitalo

Pieni esikoiskirjakerho