Vessoista ratkaisu vesipulaan

T:Teksti:

Vesipulasta kärsivässä Kiinassa myös yliopistot ottavat osaa säästötalkoisiin. Shaanxin maakunnassa sijaitsevassa Shaanxi Normal Universityssa säästöt alkavat vessoissa.

Kahdella yliopistokampuksella on otettu käyttöön yhteensä kuusi naisten pisoaaria, jotka säästävät monta litraa huuhteluvettä normaaliin wc-pönttöön verrattuna.

Pisoaarien läheisyydessä on kylttejä, jotka paitsi havainnollistavat kuvin miten laitetta tulee käyttää, myös muistuttavat, että ”jos kaikki naiset pissaavat seisaaltaan, yliopisto säästää 160 tonnia vettä päivässä”.

Tästä huolimatta pisoaarit eivät ole saaneet kovin suurta suosiota opiskelijoiden keskuudessa. Osasyynä lienee opiskelijoiden ujous. Opiskelijat kainostelevat pisoaarien käyttämistä, vaikka ne on yksityisyyden lisäämiseksi eroteltu pienillä, pinkeillä väliseinillä. Nyt yliopiston henkilökunta yrittääkin kampanjoida saadakseen naiset innostumaan seisaaltaan pissaamisesta.

Toinen syy pisoaarien käyttämättömyyteen on niiden vaatima uusi pissaustekniikka. Pisoaarien vieressä on toimenpidettä varten tarjolla kertakäyttöisiä suppiloita, mutta niiden käyttö on uutta monille naisille. Idean takana oleva yliopiston professori Qu Yajun rohkaisi opiskelijoita Global Times -lehden artikkelissa vakuuttamalla, että hommaa pitää vain harjoitella.

”Naiset virtsaavat keskimäärin 300 millilitraa yhdellä vessareissulla, mutta käyttävät kuusi litraa vettä wc:n huuhteluun”, professori muistuttaa. Qun mukaan pissaamista pitää kokeilla viitisen kertaa ennen kuin tekniikan saa kohdalleen ja kaikki sujuu vaivattomasti.

Sanat: Oona Juutinen