Malesiassa opiskelijoilta kielletään politiikka

T:Teksti:

Malesiassa opiskelijat pakotetaan epäpoliittisiksi. Ammattiliittoihin ja puolueisiin kuuluminen on kielletty lailla, kuten myös ”tuen, sympatian tai vastustuksen” ilmaiseminen yhdellekään koti- tai ulkomaiselle puolueelle. Myös poliittisiin kampanjoihin ja protesteihin osallistuminen on kielletty. Rangaistuksena epätoivotusta poliittisesta toiminnasta saattaa seurata sakkoa tai jopa erottaminen.

Paljon kritisoitu laki laadittiin vuonna 1971. Sen tarkoitus oli kontrolloida ja hillitä maan poliittista kuohuntaa vuoden 1969 väkivaltaisten etnisten mellakoiden jälkeen. Vuonna 2009 lakiin tehtiin lisäys, jonka mukaan yliopisto kansleri voi antaa opiskelijalle luvan liittyä puolueeseen. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole koskaan tapahtunut.

Nyt neljä Malesian kansallisen yliopiston valtiotieteen opiskelijaa käy oikeutta lakia vastaan. The New York Times raportoi tapahtumaketjusta, joka sai alkunsa opiskelijoiden jouduttua putkaan epäiltyinä vaalikampanjoinnista. Opiskelijoiden hallusta löydettiin erään suuren puolueen vastaisia lentolehtisiä. He nostivat lakia vastaan kanteen, mutta se hylättiin oikeudessa syksyllä 2010. Opiskelijat valittivat päätöksestä ja uusi oikeuskäsittely odottaa.

Opiskelijoiden mukaan kielto rikkoo heidän perustuslaillista oikeuttaan sananvapauteen. Hilman Idham, yksi kanteen nostaneista opiskleijoista, huomautti lain olevan myös ristiriidassa maan äänestysikärajan kanssa – äänestää saa 21-vuotiaana, mutta sitä ei ilmeisesti lasketa puolueen tukemiseksi.