Opintojen vuoksi terrorismiepäillyksi

T:Teksti:

Maisteriopintojaan Nottinghamin yliopistossa suorittanut 22-vuotias Rizwaan Sabir joutui vuonna 2008 poliisin antiterrorismiyksikön pidättämäksi. Terroristien taktiikoita tutkinut Sabir oli ladannut internetistä Al-Qaidan koulutuskäsikirjan, ja latauksen havainnut yliopisto oli ilmoittanut siitä poliisille.

Käsikirja oli julkisesti saatavilla – Sabir oli ladannut sen Yhdysvaltain oikeusministeriön sivuilta, ja painettu versio löytyi myös Nottinghamin yliopiston kirjastosta. Lisäksi yliopiston luennoitsijat kertoivat poliisille latauksen liittyvän Sabirin opintoihin. Tästä huolimatta poliisi epäili Sabiria materiaalin lataamisesta rikollista tarkoitusta varten ja piti tätä pidätettynä seitsemän päivän ajan.

Kokemuksesta traumatisoitunut Sabir haastoi vapauduttuaan poliisilaitoksen oikeuteen. Pidätyksen perusteiden lisäksi oikeusjutussa oli tarkoitus käsitellä Sabirin tietoihin jääneitä virheellisiä merkintöjä, joiden mukaan hänet olisi tuomittu terrorismista. Sabirin mukaan tämä johti useisiin epämiellyttäviin kohtaamisiin poliisin kanssa esimerkiksi lentokentillä.

Tapaus sovittiin oikeussalin ulkopuolella syyskuussa 2011, ja Sabir sai Nottinghamshiren poliisilaitokselta 20 000 puntaa eli noin 23 000 euroa. Poliisin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut vahingonkorvaus, eivätkä he vieläkään myönnä tehneensä virheitä asian käsittelyssä.

Sabir on ilmoittanut käyttävänsä rahat saattaakseen valmiiksi terrorisminvastaista politiikkaa käsittelevän väitöskirjansa.

Lähteet: The Guardian, ITN

 

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Mark Hooper