Totuuskomissio

T:Teksti:

Kun ihmistä kuristaa, se muuttuu ensin punaiseksi ja sitten siniseksi. Miksi?

”Kuristettaessa laskimot puristuvat kasaan, jolloin verenpaine päässä kasvaa. Kasvanut paine johtaa pinnallisten verisuonten läpimitan kasvuun, mikä näkyy punoituksena. Kun verenkierto heikkenee, hapen määrä veressä pienenee ja veri alkaa sinertää. Kyseessä voisi olla myös liikennevaloihin verrattavissa oleva mekanismi. Punainen väri, älä kurista. Sininen väri, kuristit liian kauan.”

Mikael Segerstråle, hermofysiologian tutkija

 

”Kasvojen väri kertoo terveydestä ja tunne­reaktioista. Sininen väri on kasvoilla luonnoton. Ennen kuin reipasta ulkoilmaelämää alettiin pitää viriiliyden merkkinä, kalvakkuus oli ihailtua. Se indikoi joutilasta yläluokkaisuutta, johon rehkiminen pellolla ei kuulunut. Ylhäisimpiä olivat siniveriset, joiden iho oli niin kuulas, että laskimoverisuonet erottuivat. Käsillä olevassa esimerkissä ei ole kyse jalosukuisuudesta.”

Harald Arnkil, Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun väriopin lehtori

 
”Kuristamisen yhteiskunnallis-psykologinen vastine on kurjistaminen. Suomi oli tasa-arvoisimmillaan vuonna 1987, ja siitä lähtien eriarvoisuus on kasvanut. Vaikka eriarvoisuus ei maailmanlaajuisesti ole huimaavaa, sen kasvu koetaan kur(j)istavana. Aluksi ihminen uskoo, että siihen voi vaikuttaa. Vielä vuonna 2006 suomalaiset valitsivat presidentiksi entisen ay-juristin puoluekartan punaiselta puolelta. Kun kur(j)istaminen vain jatkuu, ihminen menettää uskonsa siihen, että asioita voi muuttaa. On helpompaa liittyä sinitakkisen maisterispillipiiparin kohti Impivaaraa marssiviin joukkoihin. Punaisesta siniseksi -trendi on todettavissa koko Euroopassa. Tosin Ranskassa ihminen on kur(j)istettaessa muuttunut trikoloriksi ja Tanskassa punavalkoiseksi.”

Klaus Helkama, sosiaalipsykologian emeritusprofessori

Maria Manner