Totuuskomissio: Miksi kepu pettää aina?

T:Teksti:

Esko Valtaoja, avaruustähtitieteen professori:
”Kyse on aivan yksinkertaisesta fysiikan laista, joka on helposti todennettavissa millä tahansa rakennelmalla. Mikä tahansa kappale romahtaa ensin keskeltä ja vasta sitten reunoilta. Keskiosa pettää laitoja ennen, koska siihen kohdistuu suurin rasitus.”

Martina Reuter, filosofi ja akatemiatutkija:
”Kepu pettää aina, koska, kuten jo Immanuel Kant ja Hannah Arendt totesivat, arvostelukyky vaatii puolueettomuutta.”

Tuomas Ylä-Anttila, sosiologi:
”Jos ei ole kunnolla vasemmalla, pettää vasemmistolaiset. Jos ei ole kunnolla oikealla, pettää oikeistolaiset. Pätee myös vasurien vesillä kalastelevaan `työväenpuolue` kokoomukseen ja äärioikeistolle maahanmuuttopuheillaan flirttailevaan SDP:hen.”

Klaus Helkama, sosiaalipsykologian emeritusprofessori:
”Tämä on samanlainen kysymys kuin se, miksi vanhatpojat ovat naimattomia tai miksi kolmion kulmien summa on 180 astetta. Kepu on lyhennys kepulista, ja kepulin käsitteeseen kuuluu pettäminen. Maalaisliittolaiset, jotka 1960-luvulla kastoivat Kekkosen, Korsimon ja Virolaisen iltalypsäjien puolueen uudelleen kepuksi, olivat naiiveja kuin vanhemmat, jotka kastattavat poikansa Kalle-Pekaksi – he eivät osanneet ennakoida pahojen poikien kiusaamista politiikan koulunpihoilla. Kepu petti lantsariäänestäjänsä ja menetti ison osan heidän äänistään 60- ja 70-luvuilla yrittäessään turhaan kosiskella stadilaisia, mutta 1980-luvun lopulla – ilmeisesti kepulipelillä – se onnistui nousemaan Suomen Keskustana jälleen isoksi puolueeksi. Siinäkin se petti asiantuntijoiden odotukset: missään muussa Euroopan maassa entinen lantsaripuolue ei ole kai pärjännyt niin hyvin. Osasyynä tähän lienee se, että professori Matti Klingen tunnetun lausahduksen mukaan Helsingin yliopiston puutaheinää-tiedekunnassa on erityisen paljon kepulaisia.”

Maria Manner