Totuuskomissio: Mitä Siperia opettaa?

T:Teksti:

Tuomas Ylä-Anttila, sosiologi
”Että venäläinen kaasuyhtiö 2010-luvulla on kivempi kuin hollantilainen öljy-yhtiö 1990-luvulla. Jälkimmäinen hoiteli Nigeriassa tielleen sattuneet alkuperäiskansat kuolemanpartioilla. Ensin mainittu taas rakentaa Siperiassa taloja ja kouluja. Sitä, kertooko tämä venäläisten tai hollantilaisten erilaisesta kivuudesta, edellä mainittujen firmojen julkisuuden hallinnasta vai siitä, että ajat ja vallankäytön tavat ovat oikeasti muuttuneet, Siperia ei opeta.”

Mika Siljander, maantieteen tutkijatohtori
”Kylmä totuus on se, että Siperia opettaa kylmyyttä eikä yhtään mitään muuta. Keskitalvella Jakutiassa ja Oimjakonissa lämpötila laskee -70 asteeseen. Mitä kylmyys sitten opettaa? Sen, että mieluummin tropiikki kuin Siperia.”

Kirsti Lonka, kasvatuspsykologian professori
”Siperiaa ovat kaikki vastoinkäymiset. Jotkut ovat käyneet oman Siperiansa läpi, hävinneet, mutta kääntäneet vaikeudet oppimiskokemuksiksi. Toiset ajattelevat olevansa luusereita ja miettivät, että miksi juuri minä joudun sinne, kun on olemassa paljon paskempia ihmisiä. Joillekin vastoinkäymiset eivät opeta mitään, koska ne ovat aina jonkun muun syy. Parasta Siperiaa on se, että ensin katujyrä ajaa sun yli ja peruuttaa vielä sun päältä pari kertaa. ”

Arto Luukkanen, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtori
”Etymologisesti ajatellen ilmaisu on peräisin autonomian ajalta, jolloin rikoksista rangaistiin karkottamalla Siperiaan. `Siperia opettaa` merkitsi sitä, että ihminen on omaisilleen kuollut. Siperia siis opettaa kuolemaa.
Siperia on myös eufemismi yliopistouudistukselle. Olemme nyt Siperiassa, hallintomaistereiden ja suunnittelijoiden panttivankeja. Koko ajan pitää olla käsi ojossa kerjäämässä, että rahaa, rahaa. Yliopistodemokratia on tuhottu ja toimet täytetään mielivaltaisesti.
Opiskelijat! Piilottakaa viiloja kakkuihin, lähettäkää postikortteja joissa lukee: `Suomen yliopistolaitos – Siperia. Free Finnish University Teachers!` Muodostakaa tukiryhmiä, ompeluseuroja, iskujoukkoja! Iskekää silmää ohikiitävälle opettajalle, jotta hän tietää, että Siperiassa olo on tiedossa. Se helpottaa. Huutakaa, mailatkaa, savumerkkeilkää ja sähköttäkää hallintomaistereille seuraavaa: `APUA! YLIOPISTO ON SIPERIASSA!`”

Ann-Mari Huhtanen