Terrori ajaa yliopistot ahtaalle

T:Teksti:

Nigerian pohjoisosissa sijaitseviin yliopistoihin kohdistuneet terrori-iskut uhkaavat ajaa opiskelijat ja luennoitsijat yliopistoista.

Islamilainen fundamentalistiryhmä Boko Haram on julistanut aloittavansa jihadin, pyhän sodan, maan yliopistoja ja niiden vääräuskoisia pitämiään kristittyjä vastaan. Ryhmän hausankielinen nimi Boko Haram tarkoittaa vapaasti suomennettununa ”länsimainen koulutus on pakanallista”.

Julistuksen jälkeen useat yliopistokampukset, joiden alueella on kristittyjen kirkkoja, ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi.

Pahin korkeakouluihin kohdistunut isku tapahtui huhtikuussa Kanon kaupungissa sijaitsevassa Ado Bayero Universityssä tuliasein ja räjähtein varustautuneen ryhmän hyökättyä kampuksella pidettyyn jumalanpalvelukseen. Boko Haram ilmoitti olevansa vastuussa iskusta, jossa kuoli 20 ihmistä. Uhrien joukossa oli sekä opiskelijoita että professoreita.

Levottomuudet ovat saaneet monet muualta maasta sen pohjoisosiin muuttaneet suunnittelemaan siirtymistä rauhallisemmilla alueilla sijaitseviin korkeakouluihin. Huomattava määrä useiden tiedekuntien henkilökunnasta on kristittyjä, ja yliopistoilla pelätäänkin nyt valtavaa henkilöstö- ja opiskelijakatoa.

”Olemme matkalla ennennäkemättömään kriisiin opetushenkilökunnan osalta, mikäli monet kollegoistamme muuttavat muualle pohjoisen kasvavan uskonnollisen suvaitsevattomuuden ilmapiirin vuoksi”, kommentoi nimettömänä pysytellyt yliopiston varakansleri huoltaan University World Newsille.

Lähde: University World News

Teksti: Oona Juutinen