Rotta söi pääsykokeeni

T:Teksti:

Nepalin vanhimmassa yliopistossa Tribhuvan Universityssa ollaan tänä vuonna pulassa. Opiskelupaikkojen jakaminen ei onnistu, sillä rotat ovat tehneet selvää pääsykoepapereista.

Tribhuvan Universityssä opiskelee noin 290 000 ihmistä, mikä tekee siitä maailman 20:nneksi suurimman yliopiston. Tunku opiskelemaan on kova, ja takavuosina kokeita on yritetty muutella vielä kokeen päätyttyä. Vilppi haluttiin viime keväänä estää luovuttamalla kokeen päätyttyä osa pääsykoevastauksista Kirtipurin alueen poliisin lukittuun varastoon odottamaan tarkastusta. Kun varasto avattiin kahta ja puolta kuukautta myöhemmin poliisiaseman rutiinitarkastuksessa, huomattiin, että koevastauksista oli tullut silppua ja rotanpesien rakennusaineita.

Poliisitarkastaja Ram Prakash Chaudhary syytti uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa yliopistoa.
”Havaitsimme jo parin päivän kuluttua, että rotat olivat jyrsineet joitakin koepapereita. Ilmoitimme siitä yliopistolle, mutta he eivät reagoineet. He tulivat noutamaan papereita vasta nyt, kun asia nousi julkisuuteen.”

Samaan aikaan kuin yliopisto ja poliisi syyttelivät toisiaan, kymmenettuhannet opiskelijat pohtivat, mitä tekevät syksyllä. Lopulta kokeet päätettiin järjestää uudestaan ja tarkastaa pikavauhtia. Ensimmäisen vuoden opiskelijoilla opintojen alku kuitenkin lykkääntyy. Osalla opiskelijoista ei myöskään ole varaa tehdä toista pääsykoematkaa pääkaupunkiin.