Kolmannen vuosituhannen fasistit

T:Teksti:

Fasistit ovat palanneet Italian yliopistopolitiikkaan lähes 60 vuoden jälkeen. Blocco Studentesco, Opiskelijablokki, on äärioikeistolaisen CasaPound Italian nuorisohaara. Sen jäsenet kutsuvat itseään kolmannen vuosituhannen fasisteiksi. He aikovat tuoda italialaisen fasismin nykypäivään – ja yliopistoihin.

Viime vuoden lukiovaaleissa opiskelijafasistit saivat 28 prosenttia äänistä.
Toukokuussa ”Blocco” oli ensi kertaa mukana yliopistovaaleissa. Vastustus oli äänekästä, ja ”Bloccolla” on ollut väkivaltaisia yhteenottoja antifasistien kanssa. Bloccon ehdokkaiden puheissa kuultiin kansallisromantiikan ja kurin ylistystä sekä vaatimuksia kansan yhtenäisyyden vaalimisesta, kansallisesta sosiaaliturvasta ja ”maahanmuuttorealismista”.

Vaaliohjelmaan kuuluivat muun muassa aurinkopaneelit yliopistoihin, opiskelijaedustuston lisääminen ja liikuntatunnit. Kannatus jäi pariin prosenttiin, mutta tärkeintä oli päästä mukaan poliittiseen peliin.

”Kymmenen vuotta sitten olisi ollut mahdoton ajatus, että fasistit olisivat voineet auttaa yliopistoa”, sanoo liikkeen aktiivi Davide di Stefano esitellessään järjestön päämajaa Roomassa.
”Nyt ilmapiiri on toinen, ja merkkejä fasismin rehabilitoinnista näkyy koko maassa. Emme haikaile Mussolinin perään, vaan keskitymme tähän hetkeen ja tulevaisuuteen.” Päämajan seinältä Il Duce ei silti ole unohtunut.

Veera Vehkasalo