Nokkapokka: Raha-automaatti

T:Teksti:

Visio on hukassa

”Jäsenmaksun korottaminen on menemistä siitä, missä aita on matalin. Jäsenmaksu on pakko maksaa, jos haluaa opiskella yliopistolla. On tekopyhää, että HYY vastustaa lukukausimaksuja, mutta korottaa itse jäsenmaksuaan parin vuoden välein opiskelijoiden taloustilanteesta riippumatta.
Normaalisti on ensin visio siitä, mitä tehdään. Sitten katsotaan, paljonko rahaa siihen tarvitaan ja mistä ne otetaan. Nyt se menee ylioppilaskunnassa niin, että me tehdään tätä, me tarvitaan siihen lisää rahaa.
Tärkein ylioppilaskunnan palvelu ovat tilat. Rahan jako järjestöille ei ole yhtä tärkeää: jos raha kuitenkin kerätään opiskelijoilta, on parempi että keruun hoitavat järjestöt itse. Nykytilanne pohjautuu siihen, etteivät kaikki käytä palveluja. Päättämässä ovat aktiivit. Raha kerätään kaikilta, mutta vain he osallistuvat toimintaan.
Ylioppilaskunta ajaa opiskelijoiden etuja, mutta niin ajaa myös SYL, jolle maksamme jäsenmaksua. Paljonko SYL:n ja HYYn sihteerien töissä on päällekkäisyyksiä? Sitä paitsi ylioppilaskunnassa on paljon opiskelija-asioista kiinnostuneita ihmisiä, jotka työskentelevät niiden parissa vapaaehtoisesti. Ylioppilaskunta haluaa olla kaikille avoin. Sen sijaan, että muutama palkattu ihminen tekee työt, ne voisi tehdä vapaaehtoisesti avoimen osallistumisen periaatteella. Se olisi vaikuttamisen opiskelua parhaimmillaan. ”

Jussi Lehtola, 25,
Kansalliset ylioppilaat

Laatu maksaa

”HYYllä on varaa korottaa jäsenmaksua, koska meillä on valtakunnan parhaat palvelut miltei pienimmällä jäsenmaksulla. Isoista monialayliopistoista meillä on pienin jäsenpalvelumaksu.
Tutkinnonuudistuksen vuoksi jäsenmäärämme on pudonnut vuodesta 2007 yli 3€‰000:lla. Menoistamme suurimman osa muodostavat kiinteät kulut, kuten palkat ja vuokrat. Edunvalvontaa ei voi hoitaa jäsen jäseneltä.
Suorat jäsen- ja järjestöpalvelut ja edunvalvonta, jota meillä tehdään isolla ammattitaitoisella koneistolla, ovat mielestäni maksun väärti. Pitää myös muistaa, että puolet summasta on YTHS-maksua, joka menee terveydenhuoltoon.
Menoja on jo karsittu. Pitää ajatella, paljonko palvelutasoa halutaan heikentää. Meillä on se iloinen puoli, että on yritystoimintaa takana. HYY Yhtymän omistajastrategian mukaan tarkoitus on, että jonain päivänä yritystoiminta kattaa kokonaan nämä maksut. Se on todella pitkän ajan tavoite.
Kyse on pienistä summista. HYYn jäsenmaksu tälle vuodelle on 40 euroa, joka tarkoittaa noin kolmea euroa kuussa. Jos sitä korotettaisiin 42 euroon, kuukausittainen korotus liikkuisi 15 sentissä.
Inflaatio nostaa kuluja joka vuosi. Palkat ja vuokrat nousevat joka tapauksessa, ja YTHS ja SYL korottavat jäsenmaksujaan, joita maksamme jäsenkohtaisesti. Myös nämä kustannukset täytyy huomioida.”

Katri Korolainen-Virkajärvi, 24,
HYYn talousjohtokunnan puheenjohtaja