Yleisö eläytyy vuoroin räppiin ja hartaaseen lausuntaan, välillä kuulemme laulun lurautusta. Ansaitseepa eräs ruutupaitainen nuoriherra kannustusmylläkän lausumalla kalevalamitassakin.
Punavuorelaisessa pikkubaarissa on meneillään Poetry Jam -klubin open mic -osuus, jossa aplodeja ei säästellä.
Klubi on pakkautunut täyteen lattiaa ja ulkoeteistä myöten. Runoudesta intoutuvat niin hipit kuin laittautuneet punavuorelaisneidotkin.
Illan tirehtöörinä häärii lätsäpäinen Harri Hertell. Hän on Helsinki Poetry Connection -yhteisön voimahahmo, runoilija itsekin. Sympaattisesta olemuksesta on helppo uskoa, että Punavuoren kasvatti viljelee kotonaan tomaatteja ja kalastelee usein Lapin maisemissa.
Runomusiikkia Hertell on tehnyt vuodesta 2004, nykyisin kokoonpanon Harri Hertell ja Riemuloma Yyterissä kanssa.
Suomessa on vuodesta 2000 järjestetty kilpailumuotoisia Poetry Slam -tapahtumia, joissa säestystä ei sallita ja esitykset kestävät aina korkeintaan kolme minuuttia. Poetry Jam -klubi pyrkii uudistamaan esitystapaa. Sen innoittaja on Yhdysvalloissa menestynyt Def Poetry Jam.
”Räppi tuo runouteen kantaaottavuutta sekä räväköitä esiintyjiä ja kirjoittajia.”
Hertell kaipaa runouteen suoruutta:
”Liian usein runon sanoma jää monimutkaisten kielikuvien taakse.”
Hertell löysi runouden yläasteikäisenä etsiessään ilmaisukanavaa nuoruuden tuntemuksilleen. Nuoren miehen esikuvia olivat muun muassa Teemu Hirvilammi, Arto Melleri, Pentti Saarikoski ihmetytti, miksi äidinkielen tunneilla esitelty runous saatiin aina kuulostamaan niin tylsältä.
Hertell haluaa esitellä runouden monenkirjavia mahdollisuuksia ja tehdä sen mahdollisimman laajalle kuulijakunnalle.
Hertellille runoilu on ”päättymätön duuni” ja aiheita löytyy mistä tahansa Helsingin katuja kävellessä. Eräällä Harri Hertell ja Riemuloma Yyterissä MySpace -sivun ääniraidalla
Hertell sanailee: ”Se vähä mitä Bukowskia minussa on, temmeltää tänäänkin tyytyväisenä, eilisen ryypiskelyn laskeman hunnun täyttämässä asunnossa, kun Taisto Tammi rahisee levarissa…”
Hertellin mukaan nykyrunoilijan on kuitenkin vaikea olla boheemi, koska töitä on tehtävä.
”Vanhalle viinalle haiseva runoilija alkaa olla jo vähän historiaa.”
Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Jam-illassa Hertell joutui hieman toppuuttelemaan innokkaita open mic -lausujia, jotka olivat valmiita riimittelemään klubin vakiolausujien rinnalla.
Kriteerejä open mic -esiintyjille ei ole, vain tekstin on oltava oma.
”Ei haittaa, jos laput tärisevät ja ääni värisee. Tärkeintä on, että esiintyy rohkeasti, omiin teksteihinsä luottaen”, Hertell neuvoo.
Reetta Haarajoki
Seuraava Helsinki Poetry Jam -klubi järjestetään 30. lokakuuta Kathrinapurjelaivalla Kauppatorilla. Lisätietoja: www.hkipoetryconnection.blogspot.com
Kuka?
Harri Hertell, 24
>Asuu Punavuoressa Helsingissä.
>Opiskelee kulttuurituottamista Metropoliassa.
>Levylautasella Puppa J.:n Oi Aikoja!
>Vuonna 2019: ”Elämä on kuin kalastus, koskaan ei tiedä mitä saa. Siksi se onkin niin kiehtovaa.”