Miksi Otto Bruun sai näkyvyyttä?

T:Teksti:

Ylioppilaslehdessä (13/2009) julkaistiin kahden sivun mittainen päätoimittaja Veera Luoma- ahon kirjoittama henkilökuva edustajistovaaliehdokas Otto Bruunista. Ihmettelemme suuresti, miksi juuri nyt vaalien alla julkaistaan ylistävä (”Bruunia, 25, voisi luonnehtia skarpiksi”, ”Bruunin oma puhe on hauska sekoitus…”) henkilökuva yhdestä ehdokkaasta, kun aikaisemmin juttusarjassa ei ole käsitelty ylioppilaskunnan nykyisiä toimijoita.
Emme kiistä, ettei henkilökuvalle olisi ollut journalistisia perusteita. Toivomme kuitenkin selvennystä niihin journalistisiin perusteisiin, jotka vaativat artikkelin julkaisua juuri vaalien alla, kun julkaisu kuukautta ennen tai jälkeen, ei olisi riskeerannut Ylioppilaslehden sitoutumattomuutta.

Mielestämme on ero lehden Nokkapokka-väittelypalstalla esiintymisessä (palstalla on ollut esillä ylioppilaskuntatoimijoita viimeisen vuoden ajan) ja laajassa yhden henkilön taustoista ja saavutuksista kertovassa henkilökuvassa. Ylioppilaslehden tulisi käyttää enemmän harkintaa julkaisupolitiikkansa suhteen, jotta sen asemaa ei voida asettaa kyseenalaiseksi. Ylioppilaslehti on korostanut olevansa koko jäsenistön lehti. Niinpä sen on oltava poliittisesti sitoutumaton ja puolueeton, eritoten juuri vaalien alla. Kysymmekin siis vielä kerran, mikä kyseisessä henkilökuvassa oli niin tärkeää, että se piti saada juuri tähän lehteen? Kyseinen ratkaisu asettaa Ylioppilaslehden sitoutumattomuuden ja riippumattomuuden kyseenalaiseen valoon.

AnneSophie Hokkanen
edustajistoryhmän puheenjohtaja, SNÄf
Antti Kerppola
vaalipäällikkö, HELP
Olli Nokso-Koivisto
vaalipäällikkö, Osakuntien suuri vaalirengas
Minni Tarkkanen
edustajistoryhmän puheenjohtaja, KansY
Sonja Virta
vaalipäällikkö, Ainejärjestöjen vaalirengas

Opiskelijapoliitikot eivät päätä sisällöistä

Monien opiskelijapoliitikkojen on vaikeaa ymmärtää, mitä Ylioppilaslehden riippumattomuus tarkoittaa. Se kun tarkoittaa riippumattomuutta juuri opiskelijapoliitikoista.
Ylioppilaslehden ei tarvitse eikä se saa luovuttaa päätäntävaltaansa toimituksen ulkopuolelle – eikä ”selventää” juttujensa journalistisia perusteita HYYn edustajiston jäsenille. Haasteellista olisikin selventää niitä ihmisille, joiden mielestä heidän omat urotekonsa edustajistossa ovat ilmeisesti verrattavissa Ruotsin Le Monde Diplomatiquen ja kolmen kirjan toimittamiseen saman vuoden aikana.

Opiskelijapoliitikot ovat toivoneet Ylioppilaslehteen enemmän juttuja opiskelijapoliitikoista. Yllä olevan kirjoituksen lähettänyt ainejärjestöjen Jaakko Soudunsaari väläytteli edustajistossa kuitenkin jopa päätoimittajan eroa, koska henkilökuvassa ollut HYY Yhtymän hallituksen puheenjohtaja Otto Bruun, ainejärjestöläisten hallitustoveri ja yksi lähes tuhannesta vaaliehdokkaasta, olikin väärästä ryhmästä, Sitoutumattomasta vasemmistosta. Sitä Soudunsaari ei tuonut esiin, että syksyn neljästä lehdestä kolmessa on näkemyksiään päässyt kertomaan sivun kokoisella palstalla ainejärjestöläinen, myös HYAL:n puheenjohtaja. Soudunsaari itse esiintyi palstalla jo viime lukuvuonna, toki valitettavan kaukana vaaleista.
Ylioppilaslehdelle opiskelijapoliitikkojen verinen taistelu palstamillimetreistä on ajoittain huvittavaa, välillä rasittavaa, mutta arkipäiväistä. Ainejärjestöläisten joukosta on muun muassa reklamoitu, että Ylioppilaslehti kirjoittaa liian myönteisesti Varsinaissuomalaisesta osakunnasta. Kokoomusopiskelijoita rauhoitti viime vuonna ehkä se, että Ylioppilaslehden kolumnisti oli heidän riveistään. Tänä syksynä he kuitenkin hermostuivat näkyvyydestä juorupalstalla ja halusivat tietää toimituksen tietolähteen. Pettyneimpiä lehden linjaan ovat olleet vasemmistolaiset ja vihreät opiskelijatoimintalaiset, jotka tekivät viime vuonna jopa kokonaisen ”vallankumous-Ylkkärin”. Ironista on, että yhtenä vastalehden tekijänä hääri – kukas muu kuin Otto Bruun.

Tänä vuonna Ylioppilaslehden henkilökuvat ovat kertoneet niin Rkp:n Carl Haglundista, demarien Pilvi Torstista, perussuomalaisia symppaavasta Tero Vaarasta kuin isosta liudasta sitoutumattomia kirjailijoita, urheilijoita ja taiteilijoita. Toimitus valitsee myös tulevaisuudessa juttuaiheensa noudattaen journalistista vapauttaan. Opiskelijapoliitikoille voin erikseen selventää, että kirjoitamme siis jatkossakin aiheista, jotka itseämme sattuvat hotsittamaan.

Veera Luoma-aho
Päätoimittaja