Emme ansaitse Mengele-vertausta

T:Teksti:

Ylioppilaslehden (2.10.) kolumnissa Reima Launonen kommentoi HELPin vaalirenkaan kasvanutta ehdokasmäärää. Etenkin Launosta vähemmän tuntevat lääketieteen opiskelijat ovat ihmetelleet kolumnia ja närkästyneet hänen lausumastaan, jossa hän assosioi lääketieteen edustajistovaalien ehdokkaita Mengeleen – Auschwitzin kuolemanenkeliin.
Ihan aluksi on pakko todeta, ettei HELP ole millään toiminnallaan ansainnut tällaista rinnastusta. Päinvastoin HELP on toiminut yhteistyöhenkisesti laajasti eri ryhmien kanssa. Reima Launosen verbaaliset leikittelyt ja muut tempaukset tuntien tässä herjassa taitaakin lähinnä olla kyse siitä, että hän ”break a leg”-henkisesti omaperäisellä tavallaan toivottaa HELPille ja eri lääketieteen ehdokkaille menestystä vaaleissa. Kiitos siitä.

Ajatusrakennelma eri lääketieteen opiskelijoiden yhtäkkisestä yhteiskunnallisesta aktivoitumisesta erityisesti näissä vaaleissa ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi viime vaaleissa lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat äänestivät kaikista tiedekunnista selkeästi aktiivisimmin heidän äänestysprosenttinsa ollessa tuolloin 55,08 %. Toiseksi innokkaammin äänestysuurnilla kävivät eläinlääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat (äänestysprosentti oli 50,12 %). HYYn vuoden 2007 edustajistovaaleissa kaikkien opiskelijoiden äänestysprosentti oli 33,2 %.
Tämän syksyn vaaleissa toivomme kaikkien yllä mainittujen prosenttilukujen roimaa nousua. Paras tapa tähän lienee se, että vältetään liian ahtaita kategorisointeja ja luotetaan siihen että HYY:n jäsenistöä kiinnostaa yhteiset asiat sekä niihin vaikuttaminen. Nyt on siihen oiva tilaisuus!

Ted Apter
Edustajistoryhmä HELPin puheenjohtaja

Antti Kerppola
HELPin vaalipäällikkö