Keep Calm and _ _ _ _ _ _

T:Teksti:

Tänään kävin Kodin 1:ssä. Siellä oli hiljaista kuin haudassa, ei ketään missään. Näytti vähän siltä, että jokaisessa myytävässä sisustusesineessä oli jotain pielessä.

Kaupassa oli sisustustauluja, joiden aiheina oli kukkia, riikinkukkoja ja ”luonnosmaisia” maalauksia naisvartaloista, ikään kuin suoraan taiteilijan ateljeesta. Sen lisäksi hyllyssä lojui ”rustiikkisävyisiä” tauluja ja muita esineitä, joihin oli kirjailtu toinen toistaan mielettömämpiä iskulauseita, kuten:

”MEN TO THE LEFT, BECAUSE WOMEN
ARE ALWAYS RIGHT!”

”PACK YOUR TROUBLES IN AN OLD KIT BAG
AND SMILE SMILE SMILE”

Otin tauluista kuvan ja lähetin sen välittömästi ystävälleni Facebookissa.

”Aaarrgghh : D
Aivan mielenvikaisia”, hän vastasi.

Niin minustakin. Kuitenkin nuo mitäänsanomattomat ”aforismitaulut” olivat suosikkiesineitäni koko kaupassa. Ne herättivät minussa ristiriitaisia kuvitelmia. Jokaisen tavaratalon valikoimassahan on tauluja, joissa lukee ”viisaita” tekstejä sievällä taustalla. Ostivatko ihmiset niitä? Jos ostivat, niin saivatko he ”voimaa” arkeensa niistä lauseista?

Ja jos he saivat, oliko minulla toisaalta mitään oikeutta naureskella sellaisille esineille?

Tavarataloilla menee huonosti. Samaan kirppareita ilmestyy koko ajan enemmän. Yhä useammin kuulee jonkun hehkuttavan ”minimalismia” ja sitä, kuinka hän aikoo heittää melkein kaiken paitsi välttämättömät tavarat pois. Se ei vaikuta mitenkään yllättävältä, sillä sisustaminen on alkanut tuntua jotenkin ”vanhanaikaiselta”.

Netissä on jo niin paljon visuaalisia ärsykkeitä, että kodin täyttäminen tavaralla tuntuu turhalta. Tarkemmin ajateltuna hienommalta näyttäisi, jos koti olisi niin tyhjä kuin mahdollista. Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobskin oli niin ”perfektionisti”, ettei hän pystynyt sisustamaan kotiaan juuri ollenkaan.

Tyhjyys näytti hänen mielestään zenillä tavalla ”täydellisemmältä”. Taiteilija William Morris neuvoi olemaan hankkimatta kotiinsa mitään, mikä ei olisi hyödyllistä tai kaunista. Kotoisa tunnelma syntyy sähköstä ja elämästä.

Siksi olen varma, että tulevaisuudessa asuntoja ei ”sisusteta” juuri kuin digitaalisilla laitteilla ja huonekasveilla. Todennäköisesti pian sinäkin hankkiudut eroon kaikesta paitsi välttämättömistä esineistä.

Tyhjyys on nimittäin kaunista. Miksi se pitäisi piilottaa?

Teksti: Iida Sofia Hirvonen

Kirjoittaja sisustaa jättämällä tiskaamatta ja lainaamalla kirjoja.