Sahamies: Haute couture -anarkismia

T:Teksti:

Koskaan eivät opintolainalla ostetut Italian-matkani ole herättäneet niin paljon mielenkiintoa kulttuuriantropologiaa opiskelevien ystävieni keskuudessa kuin viime syksynä Milanon muotiviikkojen aikaan. Syynä heidän innostukseensa ei ollut Pradan kevätmallisto vaan matkani kohokohdaksi muodostunut mielenosoitus La Scalan edessä, johon osallistuin elämyksellisyyden vuoksi.
Gucci Cafén rauhasta oli virkistävää pistäytyä hetkeksi ulos aistimaan viereisen mielenosoituksen pohjoisitalialaista ilmapiiriä ja huutamaan kieltä taitamattomana iskulauseita tuntemattomana pysynyttä kohdetta vastaan.
Matkallani en vielä arvannut, että mielenosoitukseen osallistuminen oli ajankohtaisin tuliaiseni muotiviikoilta. Silmäni avautuivat likaisten rastojen, tunikoiden, palestiinalaishuivien ja UFF:n euronpäiviltä ostettujen farkkujen ajankohtaisuudelle vasta Suomeen palattuani.

Kevätmallistojen saapuessa kauppoihin alkoivat myös mielenosoitukset. Uutta yliopistolakia vastaan järjestetyt kansainvaellukset keskustakampukselta eduskuntatalolle muistuttivat milanolaista mielenosoitusmentaliteettiani, jossa tuntematon kohde oikeutti tilapäisen mielenhäiriön.
Epävireisellä joukkovoimalla huudetut iskulauseet ja uustaistolaisten talonvaltausperiaatteet olivat yhtä loogisia kuin Italiassa öisin käyttämäni mustat aurinkolasit.
Tietämättömyys ei kuitenkaan estänyt haute couture -anarkisteja somistamasta kansanliikettä itse askarrelluilla kylteillä. Niissä tuomittiin muun muassa lakiuudistuksen mahdollistama yksityinen lisärahoitus jo yksityistä rahaa hyödyntäviltä yliopistoilta ja pelättiin yliopistojen tuottaman tiedon hyödyttävän muuta yhteiskuntaa. Uustaistolaisuuteen eivät tällä sesongilla nähtävästi kuuluneet lääkkeet tai tietotekniikka.

Sen sijaan retrohenkisyys näytti olevan muodissa. Punasävyisin iskulausein lanseerattu yliopistojen sisäisen demokratian käsite esiteltiin Aleksanterinkadun juhlayleisölle täysin uutena t-paitoihin printattuna aatteena.
Neuvostoliittolaista oikeudenmukaisuuskäsitystä jäljittelevän asusteen käyttäjät kun eivät uskoneet puolueettomalla kansanäänestyksellä valittavien kansanedustajien kykyyn tehdä päätöksiä.
Suomalaiseen harmauteen mielenosoitustrendi toi tervetullutta vaihtelua. Silti toivon, että ensi vuonna anarkistit tuovat Milanon muotiviikoilta ideologioiden sijaan uusia vaatteita.

Miika Sahamies
Kirjoittaja osti muotiviikoilta sinisen neuleen.