Useat SAKKI ry:n jäsenet ovat ilmaisseet huolensa ammattiliittojen vaikutusvallasta nuorisojärjestön sisällä. Liiton väistyvä puheenjohtaja Jasmina Khabbal kirjoitti maanantaina olevansa pettynyt toimintaan.
Suomen ammattiin opiskelevien liitto – SAKKI ry:n liittokokous on ollut viikonloppuna koolla Nurmijärvellä. Liittokokouksessa amisopiskelijat ovat vahvistaneet järjestönsä toiminnan linjat tulevalle kaksivuotiskaudelle sekä valinneet liitolle uuden johdon.
Twitterissä on noussut sunnuntaiaamuna kohu liiton puheenjohtaja- ja liittohallitusvaaleista. Toisin kuin muissa opiskelijajärjestöissä, SAKKI ry:n liittokokouksessa valtaa käyttävät myös ammattiliitot – ei siis ainoastaan opiskelevat henkilöjäsenet tai opiskelija-/ylioppilaskunnat. Ammattiliitot kuten PAM ja Teollisuusliitto ovat SAKKI ry:n yhteisöjäseniä, ja niillä on hallussaan noin puolet kokouksen äänivallasta.
Äänet lasketaan yhteisöjäsenien alle 29-vuotiaista jäsenistä, eikä heidän tarvitse olla ammattiin opiskelevia henkilöitä.
Moni kokousedustaja tuntuu olevan järkyttynyt siitä, että uusi puheenjohtaja Elias Tenkanen on valittu johtoon ”Teollisuusliiton ehdokkaana ja heidän äänillään” – ei amisten äänillä.
https://twitter.com/LeiaSaana/status/985419919658573825
https://twitter.com/LeiaSaana/status/985423977727315969
@etenkane Niinkuin varmaan huomaat ainakin Twitterissä kiehuu ja kuohuu, mutta toivon ja voin sanoa että suurin osa SAKKIlaisistakin toivoo että puheenjohtajana ajat nimenomaa SAKKIn asioita, etkä esim #Teollisuusliitto'n! #SAKKI #puheenjohtaja #sakkiliko
— Ville Nordström (@nordis__) April 15, 2018
Oiskos aika muuttaa sääntöjä niin, että #sakkiliko äänioikeutettuja on VAIN SAKKIlaiset ja liitoilta otetaan edustajia VAIN opiskelijajäsenien mukaan, ei nuorisojäsenien? #amistenasiallako
— Ronja Stiles (@ronttuz) April 15, 2018
Oisko aika jo kohta kypsä siihen, että olis vain yksi amisliitto, jonka toiminnassa vaikuttaa VAIN amikset? Turhautuminen on täällä todella selkeää. #sakkiliko
— Ronja Stiles (@ronttuz) April 15, 2018
Teollisuusliitolla on ollut paikalla myös oma neuvottelija, joka on antanut äänestysohjeita delegaatiolleen.
Amiksena helppo äänestää kun saa ohjeet luuriin Valtterilta. Nuoresta joka pääsee aidosti vaikuttamaan kasvaa yhteiskunnalle tärkeä helmi. Älkää hiljentäkö nuoria tällä tavalla missään nuorisojärjestössä. Kenen asiaa täällä ajetaan #amistenasialla vai @finindustrial ? #sakkiliko pic.twitter.com/M2ZNfCkACW
— Iida Laurila (@twiidu) April 15, 2018
Myös järjestön tulevasta liittohallituksesta 10 jäsentä 12:sta on ammattiliittojen delegaatioista.
SAKKIn uudet liittohallituslaiset valittiin. Kymmenen kahdestatoista oli ammattiliittojen delegaatioista, tai kustantamina, onko sattumaa, että sama henkilö on ohjeistanut äänestämisessä, joka listan teki? #sakkiliko
— Teresa Bäckström (@teresatiiia) April 15, 2018
Haluan muistuttaa siitä, ettei tätä vietäisiin henkilökohtaisuuksiin. Koin itse koko liittokokouksen suurta painostusta siitä, miten minun pitäisi äänestää. valitettavasti demokratia ei tälläkertaa toteutunut, niinkuin vuonna 2018 sen olisi pitänyt. #sakkiliko
— Adéle Nurmela (@adelejpg) April 15, 2018
Ylioppilaslehti yritti tavoitella sunnuntaiaamupäivällä Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aaltoa kommentoimaan liittokokouksen tapahtumia. Hän vastasi Ylioppilaslehdelle iltapäivällä.
SAKKI:n väistyvä puheenjohtaja Jasmina Khabbal kommentoi kohua Twitterissä myöhemmin maanantaina. Hän kirjoitti, että ammattiliitot – muutkin kuin Teollisuusliitto – ”naulaavat omia arkkujaan tukehduttamalla nuorten mahdollisuuden vaikuttaa omiin asioihinsa”.
”Luotan SAKKIin että työ tämän korjaamiseen jatkuu, sillä se on elintärkeää liiton olemassaolon ja perimmäisen tarkoituksen kannalta. Toivon myös, ettei tämä härski, SAKKIn arvojen vastainen toiminta, vie merkitystä tai tärkeyttä siltä kaikelta nuorisotyöltä, edunvalvonnalta ja amisten uurastukselta, jota SAKKIssa tehdään. Tarve vahvalle amisten edunvalvojalle on suuri varsinkin nyt uudistusten aikana”, Khabbal kirjoittaa ja viittaa ammatillisen koulutuksen reformiin.
Khabbalin mukaan hänellä on pettynyt olo kaksivuotiskautensa jäljiltä.
”Minulta vietiin olo olla kiitollinen ja ylpeä jättämästäni liitosta, vaikka minun hallituksen perintö tai vika tämä ei ollutkaan. Yhteisöt, jotka olivat luvanneet tehdä juuri päin vastoin, tukahduttivat meidät toimillaan”, hän kirjoittaa viitaten yhteisöjäseniin eli ammattiliittoihin.
SAKKI ry nousi otsikoihin viimeksi joulukuussa 2016. Silloin muun muassa Suomen Kuvalehti kirjoitti järjestön pääsihteerivalinnasta. Lehden mukaan jo valittu kokoomuslainen ei ollut myöhemmin kelvannutkaan pääsihteeriksi.
Juttua on muokattu sunnuntaina klo 16:18 lisäämällä linkki juttuun, jossa Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi tapahtumia sekä maanantaina klo 17:28 täydentämällä sitä Jasmina Khabbalin kommenteilla. Myös ingressiä on päivitetty maanantaina.