Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto: ”En edes tiedä, kuka valittiin puheenjohtajaksi”

Teollisuusliiton Riku Aallon mielestä liittokokouksessa on toimittu sääntöjen mukaan. Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, ovatko säännöt "oikein vai väärin".

T:Teksti:

Ylioppilaslehti kertoi aiemmin tänään SAKKI ry:n liittokokouksen tapahtumista. Useat SAKKI ry:n jäsenet ovat tänään ilmaisseet Twitterissä huolensa ammattiliittojen vaikutusvallasta nuorisojärjestön sisällä.

Toisin kuin muissa opiskelijajärjestöissä, SAKKI ry:ssä valtaa käyttävät myös sen yhteisöjäseninä olevat ammattiliitot. Sunnuntaina kritiikkiä on saanut muun muassa Teollisuusliitto, jonka neuvottelijan äänestysohjeista on levinnyt kuvia Twitterissä. Teollisuusliiton ehdokas voitti myös puheenjohtajavaalin.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei ole tietoinen liittokokouksesta tai sen tapahtumista.

”En ollut tietoinen, että heillä on liittokokous enkä ole sitä seurannut”, Aalto kertoo.

”En edes tiedä, kuka (vastavalittu) puheenjohtaja on.”

Aallon mukaan on selvää, että Teollisuusliiton edustajat ovat oikeutettuja olemaan kokouspaikalla ja käyttämään sääntöjen heille suomaa äänivaltaa. Hän ei kuitenkaan osaa tarkemmin kertoa, kuka Teollisuusliiton kannoista SAKKI ry:n henkilövalintoihin tai muihin kokousasioihin päättää.

”Ei me olla millään tavalla liittona käsitelty asiaa, eikä kukaan ole mun kanssa keskustellut tästä. Ilmeisesti on käynyt niin, että Teollisuusliiton kokousedustajaporukka on valinnut keskuudestaan jonkun neuvottelijan, joka on neuvotellut sitten ja tehnyt diilejä”, Aalto sanoo.

”Itsekin olen ollut aikanaan tällaisissa kokouksissa vuosia sitten. Varmaan siellä on muillakin ryhmillä omat neuvottelijansa.”

 

Aallon mukaan on luonnollista, että Teollisuusliitolla on intressejä ammattiin opiskelevien järjestössä.

”Me haluamme tietysti, että ammattiin opiskelevien opetuksen taso ja koulutuksen taso on hyvällä tolalla, jotta valmistuvat pystyvät työskentelemään teollisuuden alojen yrityksissä”, hän kertoo.

Aalto myös muistuttaa, että ammattiliitot ovat aikanaan osallistuneet SAKKI ry:n perustamiseen.

”Sitä kautta ammattiliitoilla varmaan on intressi SAKKI ry:n suuntaan. Aika moni ammattiliitto myös osallistuu SAKKI:n tukemiseen taloudellisesti.”

Riku Aalto kertoo kuitenkin myös ymmärtävänsä Twitter-keskustelun ja monien kokousosallistujen tuohtumuksen siitä, että liittokokouksessa valtaa käyttävät esimerkiksi Teollisuusliiton kautta ja sen edustajina myös muut kuin amisopiskelijat.

”Totta kai ymmärrän sen, että on monenlaisia intressiryhmiä ja niin edelleen. Mutta ei se varmaan niinkään voi olla, että osa sääntöjen mukaisista toimijoista jättää äänivaltansa käyttämättä. Jos orgnisaatiolla on säännöt olemassa ja niiden mukaan toimitaan, niin demokratianäkökulma toteutuu, eikö niin?” Aalto kysyy.

Aalto ei ota kantaa siihen, ovatko säännöt ”oikein vai väärin”.

Ylioppilaslehden tietojen mukaan liittokokouksessa käsittelyssä ollut sääntömuutos, joka olisi rajannut yhteisöjäsenien edustajat ”niihin, joilla on SAKKI ry:n opiskelijakortti”, kaatui.