Päivisin kemisti Jari Peltola tutkii valon ja molekyylien värähtelyn taajuuksia. Iltaisin hän vaihtaa pimeämmälle puolelle hevimusiikin soittamisen ja säveltämisen pariin.
Pieni eteläpohjalainen kylä Lappajärvi on lahjoittanut suomalaiselle musiikille muun muassa Stratovariuksen laulaja Timo Kotipellon. Samasta 3000 asukkaan kunnasta ponnistavat basisti, säveltäjä ja hevarikemisti Jari Peltola sekä hänen nelihenkinen yhtyeensä Red Raw.
Raksalla työuransa aloittanut Peltola on lähisukunsa ensimmäinen akateemisesti kouluttautunut.
”Onhan siitä tullut paineita valmistua ensin maisteriksi ja tulevaisuudessa tohtoriksi. Jos vanhempani olisivat akateemisia, olisin varmasti protestoinut ammatinvalinnassa ja löytäisin itseni nyt rakennustyömaalta.”
Pikkukylästä Helsingin Kallioon muuttaminen oli maalaispojalle suuri askel.
”Kalliosta on tullut koti. Asun Helsinginkadulla, lähimpään kuppilaan on sata metriä matkaa. Ulkoa kuuluu välillä huutoa, mutta osaan elää sen kanssa”, Peltola naureskelee.
Nyt fysikaalisen kemian tutkija Peltola tekee väitöskirjaa laserspektroskopiasta. Spektroskopia tarkoittaa materiaalin ja valon vuorovaikutuksen tutkimista. Jokaisella molekyylillä tai atomilla on omanlaisensa kyky absorboida, ikään kuin imeä itseensä, valon eri värejä. Peltola havainnollistaa tätä kaljapullovertauksella: kaljapullo on ruskea siksi, että se imee itseensä kaiken muun värin paitsi ruskean.
Heviäkin ymmärtää paremmin, kun tajuaa fysiikan ja kemian perusteet.
”Sininen valo on sähkömagneettista säteilyä, joka värähtelee tietyllä taajuudella. Musiikissa taas esimerkiksi kitaran kieli värähtelee ja soinnut ovat taajuuksia. Molekyylien atomit värähtelevät suhteessa toisiinsa. Siitä tulee mieleen sointuharmonia, vaikkei se olekaan molekyylien kohdalla sama asia.”
Peltolan ja hevimusiikin liitto sai alkunsa 1990-luvun puolivälissä. Tuolloin kymmenvuotiaan Peltolan korviin kantautui naapurin poikien c-kasetilta luukuttama kasarihevi. Hän kopioi kasetille naapurin jälkikasvun musiikkikirjaston ja osti kitaran. Yläasteella Peltola päätyi basistiksi kaveriensa bändiin. Keskikaljaa kului, kun yhtye keikkaili kesäisin takapihoilla.
Nykyinen bändi Red Raw aloitti nimellä AK47.
”En tiedä, miksi bändimme oli nimetty venäläisen rynnäkkökiväärin mukaan. Ei se ollut ainakaan minun keksintöni. Se nimi oli pakko vaihtaa.”
Red Raw on levyttänyt kuluneen kesän aikana ensimmäistä omakustanteista pitkäsoittoaan. Studiona on toiminut Peltolan perheen mökki.
”Mökin yhden huoneen seinät on vuorattu patjoilla, että saadaan hyvä akustiikka.”
Levytys on nyt miksausta vaille valmis.
”Sitten olisi tarkoitus panna isompaa ratasta pyörimään ja päästä keikkailemaan ympäri Suomea. Olemme lähettäneet demoja jo menemään. Ei se tosin helppoa tule olemaan.”
Peltolan yksi unelma on tehdä musiikkia täyspäiväisesti. Tutkijan työ saattaa antaa tähän mahdollisuuden.
”Tutkiminen ei välttämättä ole työtä kahdeksasta neljään, joten musiikin ja tutkimuksen tekemisen yhteensovittaminen voisi onnistua.”
Musiikin tekeminen oli Peltolalle henkireikä varsinkin väitöskirjaprosessin alkuvaiheessa vuosi sitten.
”Laserit ja muut työasiat pyörivät silloin työpäivän jälkeen päässä. Töiden jälkeen rauhoitti se, kun pääsi säveltämään ja soittamaan.”
Peltola työskentelee mielellään hevimusiikin tahtiin. 500 levyn kokoelmasta ei löydy hairahduksia, kuten poppia tai teknoa. Neljän hengen laboratoriotilassa soi kuitenkin yleensä radio.
”Ei kukaan kuitenkaan pyydä vaihtamaan musiikkia, jos soitan heviä. Jokaisella on harrastuksena, ja minulla se sattuu olemaan hevimusiikki.”
Kumpulan kampuksella hevistä ei ole ollut sanottavaa hyötyä.
”Opiskeluaikana kyllä sai olla vähän kuin kala kuivalla maalla, sillä en ole koskaan pitänyt itseäni nörttinä. Siitä, että koodaa tai lukee tieteellisiä kirjoja vapaa-ajalla, olisi ollut hyötyä, mutta valitsin hevimusiikin.”
Maisa Akkola
KUKA
Jari Peltola, 27, työskentelee tohtorikoulutettavana Helsingin yliopiston kemian laitoksen fysikaalisen kemian laboratoriossa. Peltola on progressiivista hevirockia soittavan yhtyeen Red Raw`n basisti ja säveltäjä. Lisäksi hän pelaa sählyä viidennessä divisioonassa.
Himottaa
”Maailmanympäripurjehdus Darwinin jalanjäljissä.”
Kaduttaa
”Etten ole tullut täysin sinuiksi tietokoneiden kanssa.”
Kyrpii
”Iltapäivälehtien tapa käsitellä ja uutisoida tapahtumia.”