Bodysseia: Voiko Kalliossa elää alholisoitumatta?

T:Teksti:

Muutin kesällä Helsinkiin opiskelemaan. Ensi kuussa muutan vuokrakämppään Kalliossa. Kun olen käynyt Kalliossa, siellä on näkynyt lähinnä pultsareita ja baareja. En tykkää ryyppäämisestä, mitä muuta Kalliossa voi tehdä kuin käydä baarissa?
Ruusukki

Kysyt oikealta taholta: asun Kalliossa enkä kuulu baarissanotkujiin. Kallio ei kuitenkaan merkitse pelkkää juopottelua ja työväenluokkaa imitoivia kyltereiden ”kalliokierroksia”. Kallio on Helsingin urbaanein kaupunginosa, kaunotar, joka paljastaa turisteille vain yhden puolen, mutta sille, joka osaa katsoa, tuhat salattua paikkaa. Minulle Kallio on Helsingin ydin, ainoa kohta, jossa voi tuntea asuvansa kaupungissa. Kallio on testi – asuakseen siellä on siedettävä elämää ja sen koko kirjoa. On etuoikeus saada asua nuorena Kalliossa.

En tunne tyyliäsi tai harrastuksiasi, mutta esitän kolme erilaista tyypittelyä, joiden kautta toivottavasti pääset hieman jyvälle. Vaikket vastaisikaan esittämiäni tyyppejä, voit ehkä löytää joitakin vinkkejä kalliolaistumisen ensitaipaleelle.

A) Nuori kaupunkiromantikko

Kaikki eivät ole romantikkoja syntyjään, mutta Kalliossa viihtyy parhaiten, jos opettelee fiilistelemään.
– Rakastu Kallion kirjastoon. Lue siellä tentteihin ja lainaa kirjoja.
– Käy päivällä teellä Villipuutarhassa (Kaarlenkatu 13) ja Taikalampussa (Torkkelinkatu 21). Illalla suuntaa Mustaan kissaan (Toinen linja 15), jossa voit hetken aikaa kuvitella olevasi osa Pohjois-Pariisin bohemiaa. Ota mukaan kirja tai muistilehtiö ja anna ajatuksen lentää.
– Lue Kallio-aiheista kirjallisuutta. Ota lukulistalle ainakin Mika Waltarin Isästä Poikaan, Pirkko Saision Pienin yhteinen jaettava ja Sofi Oksasen Baby Jane.
– Tutustu Kallion pieniin kauppoihin: levyjä ja sarjakuvia myyvään Pitkämieheen (Kolmas linja 17), Grape Stationiin (Hämeentie 32), vintage-vaatekauppoihin Ansaan (Fleminginkatu 8 ) ja Hoochie Mama Janeen (Vaasankatu 10) sekä levykauppoihin kuten Black & White Records (Toinen linja 1), Fatty Sounds (Hämeentie 4) ja Hippie Shake Records (Hämeentie 1). Ei ole pakko ostaa mitään, voi vain tunnelmoida. Älä unohda Hakaniemen hallia.
– Tee antikvariaattikierros. Käy ainakin Interfennicassa (Viherniemenkatu 3), hurmaavassa Pelipiste Pitkäsessä (Viherniemenkatu 1), Pokstaavissa (Suonionkatu 4) sekä Sivullisessa (Porthaninkatu 5), jossa työskentelee söpöjä poikamyyjiä.
– Tee kävelyretkiä pimeällä, kuuntele musiikkia ja kuvittele elämää ikkunoiden takana. Ota kohteeksi ainakin Torkkelinmäki, Siltasaari ja Puu-Vallila.

B) Tiedostava ituhippi

Vaikkei olisikaan tiedostava eikä ituhippi, molempia rooleja kannattaa kokeilla – jos ei muuten niin ekologisen Zeitgeistin ja yleissivistyksen nimissä. Kasvisruoka on sitä paitsi hyvää ja kierrättäminen pop.
– Vegemestan (Vaasankatu 6) hamppuhampurilaiset muuttavat käsityksesi pikaruuasta.
Galleria, luomuruokakauppa ja -kahvila Keitaassa (Fleminginkatu 7) ja Ekolossa (Toinen linja 5) voi tehdä melkein kaikki päivittäiset ruoka- ja pesuainehankinnat.
– Kalliosta pyöräilee tai kävelee nopeasti Kyläsaareen. Kierrätyskeskuksesta löytyy vaatteita, kirjoja, kodinkoneita ja huonekaluja edullisesti. Tarjolla on myös ilmaisia tavaroita. Viereisiltä Uusix-verstailta voi ostaa kunnostettuja vanhoja fillareita edullisesti. Uusix-kaupasta saa edullisesti kierrätysmateriaaleista käsintehtyjä tuotteita.
– Yrttejä, chiliä ja tomaatteja voi kasvattaa kotona. Ohjeita ja välineitä kannattaa kysellä Viherpeukusta (Castréninkatu 13), joka on myös jazztupakan kasvattajien suosiossa.
– Tofu on tavallisessa ruokakaupassa kallista. Halvemmalla sen ostaa AseanicTradingista (Kolmas linja 3). Myös linssejä ja mausteita edullisesti.

C) Köyhä eli opiskelija

Useimmille meistä tämä elämänvaihe on tuttu. Ei toki kaikille.
– Heikki Hurstin ruoka- ja vaatejakelu (Helsinginkatu 19) on avoinna kaikille ke ja pe kello 12.00 alkaen, opiskelijoille joka kuukauden viimeinen tiistai kello 17-19.
– Brahen kentällä voi talvisin luistella ilmaiseksi, kesäisin rahaton viihtyy Kallion puistoissa.
– Kumppanuustalo Hanna (Sturenkatu 12, avoinna ma-to 10-15 ja pe 10-14) tarjoaa ilmaista ohjattua liikuntaa ja käsityökursseja.
– Cafe Harlekiinissa (Porthaninkatu 5) aika on sopivalla tapaa pysähtynyt. Kahvi ja kotipulla 2,80 euroa.
– Kallion kulttuuriverkosto järjestää keväisin ja syksyisin tunnelmallisen kaupunginosafestivaalin. Seuraava Kallio kipinöi järjestetään 20.-29. marraskuuta. Älä ohita sitä.

Parasta on, jos Kallioon muutettuasi ryhdyt heti kartoittamaan uutta asuinaluettasi kävellen. Tutustu katuihin, kurkista kauppoihin sisään ja ala hahmotella omaa Kalliotasi. Päänsisäinen kartta syntyy kävelemällä ja nuuhkimalla ilmaa. Jossain vaiheessa saatat huomata, ettet enää halua Kalliosta pois; ettet enää edes voisi kuvitella asuvasi missään muualla. Sitten onkin aika hakea asuntolainaa.

Mademoiselle Vosges