Hyyn edustajistovaalien ehdokasasettelu päättyi – mukana uusi vaaliliitto, joka vastustaa ”woke-ideologiaa”

Edustajistovaalit käydään lokakuun lopulla.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (Hyy) edustajistovaalien ehdokasasettelu on päättynyt. Määräajassa mukaan ilmoittautui yhteensä 380 ehdokasta.

Ehdokkaiden määrä laski jälleen selvästi. Vuoden 2022 vaaleissa ehdolle asettui 417 ihmistä, vuonna 2020 ehdokkaita oli 490 ja vuonna 2018 taas 591.

Täyden 60 hengen vaalilistan saivat kasattua Sitoutumaton vasemmisto (Sitvas) sekä Kokoomus. Hyyn Vihreillä on 54 ehdokasta, Osakunnilla 53, Hyalilla 46, Helpillä 37, Snäfillä 35, Osylla 14 ja Keskeisillä 9.

Ehdokasmäärät saattavat vielä hieman elää, sillä ehdokkuuden peruminen on mahdollista 2. lokakuuta asti. Ainakin yksi ehdokas on jo ilmoittanut perumisesta, joten ehdokasmäärä on nyt 379.

Mukana on myös kokonaan uusi vaaliliitto nimeltä Murros – konservatiivisten opiskelijoiden liitto, jolla on vaaleissa yhteensä 11 ehdokasta.

Murros kertoo nettisivuillaan olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton opiskelijajärjestö, joka pyrkii toiminnallaan edistämään akateemisuutta, yhdistymis- ja sananvapautta sekä konservatiivista ajattelua korkeakouluissa.

Liiton tavoitteena on muun muassa poistaa ”sananvapautta rajoittavat turvallisemman tilan periaatteet”, kertoo Murroksen vaaliliiton edustaja Joosua Tuppurainen. Lisäksi Murros haluaisi luopua ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä.

Järjestön arvot rakentuvat Tuppuraisen mukaan ”perinteisten hyveiden ja kristillisen etiikan” sekä ”länsimaisten ja suomalaisten perinteiden” vaalimiselle. Järjestö vastustaa myös ”woke-ideologiaa”, jonka he katsovat tukahduttavan avointa keskustelukulttuuria.

”Mielestämme konservatiivisen ajattelun näkyvämpi esiintuominen olisi raikas tuulahdus Helsingin yliopiston opiskelijakulttuuriin”, Tuppurainen toteaa.

Murroksella ei ole yliopistolla vielä rekisteröityä paikallisyhdistystä, mutta sen kansallisen tason hallituksessa istuu joitakin puoluepolitiikassa toimivia ihmisiä. Esimerkiksi ainakin yksi hallituksen jäsen kuuluu myös perussuomalaisten nuorisojärjestön hallitukseen.

Hyyn edustajistovaalit järjestetään lokakuun lopussa. Äänestyspäivät ovat 16.–18.10. ja 21.–23.10.

Vaaleissa valitaan Hyyn 60-henkinen edustajisto, joka käyttää ylioppilaskunnassa ylintä valtaa. Edustajisto päättää esimerkiksi ylioppilaskunnan talousarviosta, kiinteistöjen ostamisesta ja myymisestä sekä siitä, miten Hyy toimii jäsentensä edunvalvojana. Lisäksi edustajisto valitsee ylioppilaskunnan puheenjohtajiston, hallituksen, pääsihteerin sekä Ylioppilaslehden päätoimittajan.

Hyy päätti viime syksynä siirtyä samaan vaalisykliin muiden ylioppilaskuntien kanssa, eli edustajistovaalit järjestetään jatkossa parittomina vuosina. Uuteen sykliin siirtyminen tarkoittaa, että nyt valittava edustajisto istuu vain yhden kauden. Vuoden 2025 vaaleissa valitaan jälleen kaksivuotinen edustajisto.

Edustajistovaaleissa ovat äänioikeutettuja kaikki läsnäolevaksi yliopistoon ilmoittautuneet ylioppilaskunnan jäsenet. Äänestys tapahtuu sähköisesti osoitteessa vaalit.hyy.fi yliopiston käyttäjätunnuksilla. Viime vaaleissa syksyllä 2022 äänestysprosentti oli 32,3.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta omistaa Ylioppilaslehteä kustantavan Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n.