Sano jotain älykästä

T:Teksti:

1. Ole lyhyt ja sisällyksekäs.
Muista, että ihmiset eivät ole tulleet kuuntelemaan sinua. Jätä kotiin palopuheet, esitelmät ja ylimääräiset vitsit. Esitä kysymys, älä puheenvuoroa, ellei sellaista erikseen pyydetty. Muista että takanasi on jonoa. Jacques Derrida sai kuulla suomalaistutkijalta pitkän ja vaivaannuttavan miniesitelmän.

2. Luonnostele kysymys paperille.
Näin jännität ja sopertelet vähemmän. Mieti avaintermien lausuminen etukäteen. David C. Kortenin talousaiheisella luennolla sana development osoittautui suomalaisille yllättävän haasteelliseksi. Tarkista myös faktasi, jos vain voit.

3. Ole asiallinen ja kohtelias.
Älä imartele tai hauku luennoitsijaa, äläkä heittäydy tuttavalliseksi. Kaikki muistavat kauhulla Julia Kristevaa ranskaksi sinutelleen naisen.

4.Älä selitä itsestäsi.
Kysymyksesi harvoin paranee kertomuksella suvustasi, vapaaehtoistyöstäsi tai mahtavasta proseminaaristaesitelmästäsi. Muista että omat mielipiteesi eivät kiinnosta luentosalissa ketään. Vältä varsinkin I think that -alkuisia lauseita.

5. Älä markkinoi.
Älä itseäsi, kavereitasi, professoriasi, artikkeleitasi, bändiäsi tai kahvilaasi. Tai muiden kirjoja ja kahviloita. Jos haluat jäädä ihmisten mieliin, esittäydy selkeästi ja sano jotain älykästä.

6. Pysy aiheessa ja tieteenalassa.
Jos luento käsittelee masennusta mediassa, älä kysy eri hoitomuotojen tehokkuudesta. Jos makrotaloutta, älä kysy suomalaisesta johtajuudesta. Älä valita luennon aiheesta.

7. Älä pelkää olla vihamielinen.
Akateemisesti arvostetut ihmiset ovat kuulleet elämässään kovempaa kritiikkiä kuin omasi. Kukaan ei pelästy sinua, mutta sijoita negatiivisuus kysymyksen sisältöön, älä sen sävyyn.

8. Ymmärrä, että kysymyksesi ei välttämättä ole uusi.
Muuan amerikkalainen guru ihmetteli, kuinka yliopistolaiset vuosikymmenestä toiseen uskovat esittävänsä hänelle ensimmäisenä tiettyjä kriittisiä kysymyksiä. Luennon aikana saamasi uusi ajatus on todennäköisesti juolahtanut joskus jonkun muunkin mieleen.

9. Muista, että sinut muistetaan.
Luennoitsija unohtaa sinut 15 minuutissa, mutta kuulijat eivät ehkä vuosiin. Voit myös päätyä YouTubeen.

Kyösti Niemelä
Kuva Teemu Granström