Rakkauden ammattilainen

T:Teksti:

Lavalla on mies, jonka sydäntä raastaa. Hän kaipaa rakkautta, mutta rakastaminen on pirun vaikeaa.
Vaaleapukuinen mies on näyttelijä Tuukka Vasama.
Lavalla hän liikkuu nykien, lausuu runoja ja huutaa megafoniin siksi, että hän tuli viime vuonna voittaneeksi Vuoden nuori lausuja -tittelin.
Siitä seurasi tämä esitys, Tuomas Timosen rosoisen raadollisiin runoihin pohjautuva Oodi rakkaudelle.
”Timosen runoissa on mustaa huumoria, joka samaan aikaan osuu ja naurattaa”, Vasama sanoo.
”Runot perustuvat äärimmäisyyksien huumorille. Kun joku on vihainen, rakastunut ja tosissaan, siitä voi tulla todella hauskaa.”

Ennen lukiota Tuukka Vasama oli ujo poika, jota koulunäytelmät eivät kiinnostaneet. Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa vastaan tuli äidinkielenopettaja, joka sai hänet kiinnostumaan esiintymisestä.
”Tunneilla pääsin kokeilemaan monenlaista niin, että kaikki lähti aina hauskanpidosta. Ja mitä enemmän tein, sitä hienommalta se tuntui”, Vasama kertoo.
Vasama liikkuu vikkelästi vapaalla teatterikentällä. Pelkästään tänä vuonna hänellä on ollut jo viisi ensi-iltaa. Loppuvuonna hänet nähdään vielä paitsi Tuomas Timosen runojen rakkauden raastamana miehenä myös Mike-klovnina klovniryhmä RedNoseClubin riveissä. Punanenäkerho tekee improvisoitua klovneriaa, jota ei suositella lapsille eikä klovnikammoisille.
Muita Vasaman tukikohtia ovat Nälkäteatteri ja Helsingin Esitystaiteen Keskus, jonka toiminnassa hän on ollut mukana alusta asti.
Vasama kuuluu niihin näyttelijöihin, jotka pohtivat koko ajan näyttelijäntyönsä perusteita. Se tarkoittaa jatkuvaa harjoittelua ja opiskelua.
”Esitykset, joita teen, ovat vain jäävuoren huippu. Suurin osa työstä ei näy ulospäin. Teatteriesitysten harjoitusaika on yleensä niin lyhyt, että jos haluaa päästä pintaa syvemmälle, opiskeleminen on välttämätöntä.”

”Runoja ei pidä lähteä kuvittamaan. Teksti ei ole pyhää ja vakavaa, vaan materiaalia. Ja kun materiaalin tuntee törkeän hyvin, voi keskittyä esitystilanteeseen”, Vasama sanoo.
Oodi rakkaudelle on hänen mukaansa kuin yhden hengen rockfestari: musiikilla on keskeinen osuus, ja sen rinnalla tapahtuu paljon asioita voimakkaalla intensiteetillä.
”Näytteleminen on kauhean fyysistä riippumatta siitä, mitä tekee, vaikka seisoisi vain paikallaan. Se on lihastyötä.”
Onko Vasama oppinut esityksen myötä jotain rakkaudesta?
”Minut on yllättänyt, että nuorten lisäksi esityksestä ovat tykänneet monet iäkkäät runojen ystävät. Turhaan sitä on kantanut omia ennakkoluulojaan ja miettinyt, ketkä tästä tykkää. Ovathan mummot ja papatkin olleet joskus nuoria ja rakastuneita.”

Antti Järvi
Kuva: Teemu Granström

Kuka?

Tuukka Vasama, 31
Asuu Ruoholahdessa Helsingissä.
Valmistunut näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta 2005.
Levylautasella Jarkko Martikaisen albumi Rakkaus.
Vuonna 2019: ”Jatkan samaa rataa.”