Antibiootti viruksille
Nimi ainakin on jylhä: DRACO. Kyseessä on MIT:ssa kehitetty lääke, joka on laboratorio-oloissa tehonnut 15 erilaiseen virukseen, kuten H1N1:een, dengue-kuumeeseen, polioon ja flunssaa aiheuttavaan rhinovirukseen. DRACO (double-stranded RNA activated caspase oligomerizer) tekee, hyvin karkeasti kuvattuna, viruksille sen, mitä antibiootti tekee bakteereille. Geneettisesti muovattu molekyyli tunkeutuu viruksen infektoimiin soluihin ja saa ne tekemään itsemurhan. Virusten nopea muuntuminen on ongelma, mutta jos keksintö toimii kuten toivotaan, se parantaa joukon sekä maailman vaarallisimpia että maailman yleisimpiä tauteja.
Kohotettu bussi
Bussien huono puoli on se, että ne juuttuvat ruuhkiin. Näin on etenkin Kiinan kaltaisissa maissa, joissa bussikaistojen kunnioittaminen ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Niinpä Kiinassa kehitettiin joukkokuljetin, joka ei kulje liikenteen seassa vaan sen yläpuolella. Jättiläisbussin renkaiden väli on sama kuin kaistan leveys. Matkustamo sijaitsee 5,5 metriä tien pinnan yläpuolella, joten autot mahtuvat ajamaan bussin renkaiden välistä, matkustamon alta. Jos bussi siis liikkuu renkailla – raiteet ovat toinen vaihtoehto. Bussi etenee noin 40 kilometriä tunnissa ja voi kuljettaa kerralla jopa 1€‰200 matkustajaa. The New York Times arvioi, että yksi jättibussi korvaisi jopa 40 tavallista linja-autoa, mikä tekee 860 tonnia polttoainetta ja 2€‰600 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Bussia aletaan suunnitelmien mukaan testata jo ensi vuonna.
Synteettiset solut
J Craig Venter Instituutin tutkijat kehittivät vuonna 2003 ensimmäisen synteettisen viruksen. Tänä vuonna syntyi ensimmäinen elävä solu, jonka DNA on luotu keinotekoisesti. Tutkijat kopioivat bakteerin genomin ja rakensivat kemiallisesti sen kopion. Tulos oli maailman ensimmäinen synteettinen solu. Kehittäjät toivovat, että keksinnön avulla pystyttäisiin luomaan soluja, jotka esimerkiksi tuottaisivat lääkkeitä tai polttoaineita tai jopa sitoisivat kasvihuonekaasuja.
Ajatustenlukija
Neurotutkija Jack Gallant kehitti tänä vuonna kojeen, jolla luetaan ajatuksia. Koehenkilöt pantiin katsomaan tuntikausia elokuvien trailereita samaan aikaan, kun tietokone taltioi heidän näköaivokuorensa toimintaa. Kone tunnisti ja rekisteröi, miten veri virtasi näköaivokuorella kunkin elokuvan kohdalla ja jakoi tiedot kolmiulotteisiksi pikseleiksi. Tietokone yhdisti elokuvan osiot sekunti sekunnilta vastaavaan aivotoimintaan. Tulokseksi saatiin sumea, mutta tunnistettava kopio alkuperäisestä trailerista. Toistaiseksi teknologia pystyy jäljittämään vain sellaiset trailerit, jotka tietokoneelle on ennalta opetettu. Tutkijat kuitenkin arvelevat, että ennen pitkää toiminnallisella aivokuvannuksella pystytään toistamaan myös unia ja ajatuksia.
Malariarokote
Malariaan sairastuu vuosittain 225 miljoonaa ihmistä. Noin 780 000 heistä kuolee, suurin osa afrikkalaisia lapsia. Malariaan on kehitetty rokotetta 25 vuotta, ja nyt tuloksia alkaa tulla. Mosquirix-nimistä lääkettä testataan parhaillaan seitsemässä Afrikan maassa. Toistaiseksi tulokset ovat lupaavia: rokote näyttäisi laskevan lasten tartuntariskin puoleen. Jos jatkotutkimusten tulokset ovat yhtä hyviä, WHO aikoo suositella rokotetta osaan Afrikan maista jo vuonna 2015.
Auto ilman kuljettajaa
Google paljasti itsenäisesti ajelevat autot jo viime vuonna, mutta tänä vuonna keksintö on niin pitkällä, että se voidaan ottaa käyttöön. Tai voitaisiin, mikäli laki taipuisi kuskittomiin autoihin. Google on jo alkanut lobata Nevadan osavaltion poliitikkoja, jotta nämä sallisivat automaattiset autot teillään. Toistaiseksi ratin takana istuu testikuljettaja, joka puuttuu tarvittaessa auton ohjaamiseen.
Itsenäisesti toimivat robottiautot ovat ajelleet liikenteen keskellä jo vuoden. Kalifornian teitä on kruisailtu yli 300 000 kilometrin verran, myös hankalissa paikoissa kuten Hollywood Bulevardilla ja kaupunkien- keskustoissa. Google uskoo, että robottiautot voisivat vähentää onnettomuuksia ja polttoaineen kulutusta sekä vapauttaa työmatkalaiset aloittamaan työt jo autossa. Robottiautot havainnoivat ympäristöä kameroilla, tutkasensoreilla ja lasereilla. Tiedot lähetetään käsiteltäväksi Googlen tietoliikennekeskuksiin, mikä on herättänyt kysymyksiä yksityisyydensuojasta. Se on kuitenkin välttämätöntä, jotta autoilla olisi käytössään riittävästi laskentatehoa tietojen analysointiin.
Robottiauton kolaroinnista uutisoitiin toukokuussa laajalti, mutta Googlen mukaan autoa ohjasi tuolloin ihminen. Projektia johtaa kuuluisa tekoälytutkija Sebastian Thrun.
Kohdennettu ultraääni
Kun yhdistetään magneettikuvaus ja ultraääni, saadaan kohdennettua ultraääntä. Keksinnön avulla ultraääntä voidaan johtaa suoraan syvällä ruumiissa sijaitseviin kasvaimiin. Riittävän voimakas ultraääni kuumentaa ja ikään kuin sulattaa kasvaimen. Kasvainten tuhoamisen ohella laitteella on stimuloitu aivojen kipusignaaleja lähettäviä kohtia, jolloin kivut ovat lievittyneet. Seuraavaksi tutkitaan, voitaisiinkio tiettyjä aivojen osia stimuloimalla vähentää Parkinsonin tautiin kuuluvaa vapinaa.
Rullattava aurinkopaneeli
Aurinkoenergiaa on saatavilla loputtomiin, mutta toistaiseksi aurinkopaneelit eivät ole olleet riittävän tehokkaita, käteviä, kestäviä tai halpoja, jotta niitä olisi voitu hyödyntää suurissa määrin esimerkiksi kehitysmaissa. Ascent Solar -nimisen yhtiön kehittämien rullattavien aurinkopaneelien myötä asiaan saattaa tulla muutos. Uudet paneelit ovat ohuita ja joustavia, hieman makuualustaa paksumpia, ja ne voi rullata kuten makuualustan. Niitä ei tarvitse asentaa tiettyyn kulmaan tai paikkaan, vaan ne voidaan kiinnittää suoraan rakennusmateriaaleihin. Niinpä vaikkapa rakennuksen seinä tai katto voidaan päällystää kokonaan aurinkopaneeleilla. Ensivaiheessa paneeleja tarjotaan esimerkiksi toimistorakennuksiin, mutta valmistustekniikan kehittyessä ne voisivat osaltaan auttaa ratkaisemaan köyhien maiden energiapulaa.
Terveyskynä
Joka vuosi arviolta 6,3 miljoonaa äitiä ja lasta kuolee raskauteen ja synnytykseen liittyviin komplikaatioihin. Yli 90 prosenttia menehtyy kehitysmaissa, koska niissä ei ole varaa edes halvimpiin testeihin, joilla seurataan äidin terveyttä. Nyt ongelma saattaa olla ratkaistu, kiitos Johns Hopkinsin yliopiston opiskelijoiden keksinnön. Kahdeksan opiskelijaa kehitti metodin, jolla äidin ja lapsen terveydentilaa voidaan mitata paremmin ja halvemmalla kuin koskaan aiemmin.
ASK (antenatal screening kit, raskaudenajan terveyden seurantapakkaus-) näyttää tussilta. Paperille piirretään tussilla viiva, jonka päälle tiputetaan pari tippaa virtsaa. Tussin ”muste” on kemikaalia, joka reagoi, mikäli äidin virtsassa on paljon proteiinia, joka viittaa raskausmyrkytykseen. Omat kynänsä on kehitetty esimerkiksi diabeteksen ja virtsatieinfektion havaitsemiseen. Yksi kynä maksaa vain noin dollarin (0,78 euroa), ja siitä riittää jopa 400 testiin.
Kosketusnäyttö
Vuoden suuri suomalainen keksintö voi hyvin olla leppävaaralaisen Senseg-yhtiön kehittämä kosketusnäyttö E-Sense, jonka muun muassa Time Magazine on nostanut yhdeksi vuoden parhaista ideoista. Yhtiön kehittämällä tekniikalla kosketusnäytöt voivat tuottaa sormenpäihin erilaisia aistimuksia. Tarpeen mukaan kosketusnäytön pinta voi tuntua vaikkapa tahmealta, karhealta, liukkaalta, röpelöiseltä, kaarevalta, pehmeältä tai sileältä. Aistimukset voisivat tarjota esimerkiksi peleille uusia ulottuvuuksia. Time Magazine tosin jättää mainitsematta kaikkein ilmeisimmän sovelluksen uudenlaisille kosketusnäytöille: pornon.
Sanat Maria Pettersson, Kuvat Ascent Solar, the Gallant lab at UC Berkeley, Google, J. Craig Venter Institute, US elevated high-speed bus