Pojat varokaa!
Yōkai on japania ja tarkoittaa salaperäistä henkiolentoa tai hirviötä. Yōkait asuvat kaupunkien laidoilla, silloilla ja kylien välissä kohoavilla vuorilla. Ne tulevat esiin hämärän hyssyssä, jolloin tuttu muuttuu oudoksi. Masaki Kobayashin ohjaamassa kummitustarinoiden kokoelmassa Kwaidan – kauhun kasvot (1964) esiintyvä yuki-onna (”luminainen”, 雪女) ilmestyy lumisina öinä kauniin, pitkätukkaisen naisen hahmossa. Hän surmaa etenkin nuoria miehiä jäädyttämällä heidät kuoliaiksi hengityksellään, joka on hyytävä kuin lumimyrsky.
Mustelma on enne
Suomalaisen kansanuskomuksen mukaan yllättävän suuri kalansaalis tai hyvä metsästysonni saattoi olla kuoleman ennusmerkki, marras. Myös kuolleiden sieluja, pian kuolevia ihmisiä ja toisinaan menninkäisiä muistuttavia manalan olentoja on kutsuttu martaiksi. Lounais-Suomessa samantapaisesta kuoleman enteestä on käytetty nimitystä Huu. Huunpuremaksi on kutsuttu selittämättömästi ihoon ilmestynyttä mustelmaa, joka ennakoi ihmisen kuolemaa.
Baubo, tanssiva tuhmeliini
Neoliittisista jumalatarfiguriineista polveutuva, mahakas kreikkalainen jumalatar Baubo symboloi vatsanpohjasta kumpuavaa naurua ja ilkikurista rietastelua. Baubo on päätön, mutta sillä on nännit silminä ja vulva suuna. Vulvastapuhuja päästelee niin mehukkaan tuhmia vitsejä, että jopa maan hedelmällisyyden jumalatar Demeter, jonka tytär oli kidnapattu manalaan, piristyi ja sai uutta pontta Persefonen etsintöihin. Tytär saatiin takaisin. Pilluvoimaa!