Onko sijoitusoppaanne suunnattu naisille vai lapsille, Evita Lestinen ja Pia-Maria Nickström?

Palstalla soitellaan.

T:Teksti:

|

K:K: Marek Sabogal, muokkaus Pauliina Nykänen

Mimmit, teiltä ilmestyi juuri kirja Mimmit sijoittaa – Sijoitusopas, jota ymmärrät. Onnea! Avautuuko tänään perjantai-Bollinger? 

Hahhahhahahh! Kiitos paljon, ei tänään. Eilen poksauteltiin kuohupulloja, kun oli kirjajulkkarit. Saimme lahjaksi pari samppanjaa, mutta emme Bollingeria. 

Mitä haluaisitte sanoa Mimmi-nimisille mimmeille, jotka ovat mimmejä isolla M:llä mutta eivät halua sijoittaa? 

Kaikkien ei tarvitse sijoittaa. Maailma ei muutu siten paremmaksi paikaksi. Kun ymmärtää, miten sijoittaminen toimii, Mimmi voi itse päättää, haluaako sijoittaa, mutta ainakaan se ei jää tiedon puutteesta kiinni. 

Naiset kun eivät ymmärrä taloudesta ennen kuin se paketoidaan pinkkiin, niin tiivistättekö vielä ekonomisesti, mihin Ylioppilaslehden naislukijoiden tulisi juuri nyt opintolainansa sijoittaa?  

Emme saa antaa sijoitusneuvontaa. Se on luvanvaraista toimintaa. Mutta omasta riskinsietokyvystä riippuen aika usein matalakuluiset indeksirahastot ovat ihan hyvä vaihtoehto. 

Ymmärtääkseni kirja kannustaa suunnittelemaan talouttaan. Eikö niitä markkinoita ohjaakaan se näkymätön käsi? 

On paljon asioita, joihin ei pysty itse vaikuttamaan. Siihen voi, mihin omat rahat käyttää, kun vaikka opintolaina tai -tuki kilahtaa tilille. Kannustamme rahankäytön suunnittelemiseen. 

Mielestänne rahasta on puhuttava rehellisesti. Näin meidän bossladyjen kesken, paljonko tienaatte kuussa? 

Bosslady on ihan kamala termi, mutta siitä saattaa tulla taas cool. Olemme yrittäjiä, eli palkkakuukaudet ovat erilaisia. Nickström: Olen keskituloinen, joskus pienituloinen. Bossladyna halusin heti valmistuttuani toimitusjohtajaksi. Kun perustaa oman firman, pitää luopua kauppislaisen kivasta viiden tonnin kuukausipalkasta, johon en ole itse vielä päässyt. 

Let’s puhutaan vaurastumisen prosesseista. Sijoittaminen on säästämistä, jonka voitot realisoituvat kymmenien vuosien viiveellä. Instagraminne mukaan olette jatkuvasti ravintoloissa tai matkoilla vaihtuvat muotiluomukset päällänne. Elämänne on runsasta ja kulutuskeskeistä. Miten selitätte törsäystä? 

Saamme PR-toimistoilta lainaksi vaatteita. Uuden ostaminen tuo hetken mielihyvän, muttei kestävää autuutta. Raha on pääomaa, mutta myös seuraajat on pääomaa, joilla voi saada näkyvyyden kautta esimerkiksi vaatteita lainaan tai illallisia ilmaiseksi. Se on totta kai epäreilua ja kauheeta. Ei me sitä kielletä. Mutta ei me niin hyviä ihmisiä olla, että voitaisiin niistä kieltäytyä.  

Otetaanpa lainaus kirjan alusta: ”Vapaat markkinat noudattavat kysynnän ja tarjonnan lakia”. Oliko teos siis suunnattu naisille vai lapsille? 

Ihan kaikille! 

Selkokielinen sisältö sopii pääministerin suunnitelmaan sijoittaa sijoitussalkku jokaiseen äitiyspakkaukseen. Rahamimmeinä ymmärrätte, että tällöin kirjanne kohdeyleisö kasvaisi.  

… 

 
Etenkin jos sinne äitiyspakkaukseen sujauttaa vielä teidän kirjannekin. 

Yrittäjän näkökulmasta oma tuote äitiyspakkauksessa olisi helvetin kova markkinointiveto. Tämä ajatus todella innosti. 

Hienoa, annan vinkin ilmaiseksi, kun tässä nyt tehdään kaupallista yhteistyötä puolin ja toisin: teille kirjanäkyvyyttä ja Ylioppilaslehdelle kiva pieni nosto teidän someen. 

No katsotaan ensin, millainen juttu tulee. 

Kirjassanne kerrotaan vastuullisesta sijoittamisesta. Mikä näistä on vastuullisin sijoitus, jos yksi on pakko valita: a) Sodastream, jonka pääkonttori sijaitsee Israelissa b) oma saari Saudi-Arabiasta c) suomalaisen energiayhtiö Neste Oilin osakkeet? 

Huolestuttaa vastata, mutta mietitään. No toisella meistä on Nesteen osake osakesalkussa, eli vastaamme sen. Pelolla odotamme tietokaivelua siitä, millaisia kytköksiä Nesteellä on.  

Kollegiaalinen huomio, että kirjassanne on virhe: ”Kapitalismin käsite juontaa juurensa englannin kielen sanasta capital, joka tarkoittaa pääomaa eli käytännössä rahaa ja omaisuutta.” Tosiasiassa sanan etymologia vie saksan kielen sanaan ”kapital”. Oikaisuun menee. 

Voi ei! Toivotaan, että kirja myy niin kovasti, että saadaan ottaa toinen painos ja korjata asia siihen. 

Inflaation, korkeiden korkojen ja hallituksen leikkausten takia monella ei ole varaa maksaa asuntolainojaan, ja he joutuvat myymään kotinsa rikkaille polkuhintaan. Onko nyt oikea hetki ”iskeä kiinni”, kuten grynderit tekivät ysärillä? 

Ylioppilaslehden lukijoissa on varmaan nuoria ensiasunnon ostajia. Heille aika voi olla otollinen. Stadissa asunnot ovat olleet pitkään niin kalliita, että monelle on ollut epäselvää, pääseekö ikinä markkinoihin kiinni. Moni asuntosijoittaja on kiipelissä ostettuaan isoja asuntoja velkarahalla. Ei tilanne sijoittajia pelkästään hyödytä. 

Huomasin, että teillä on uusi podcast Mimmit sijoittaa asuntoihin. Ajattelin, että sitä on inspiroinut lama-ajan henki. 

Ensimmäinen tuotantokausi käsittelee juuri ensiasunnon ostamista! 

Antikapitalisti-ekonomisti Anni Marttinen julkaisee kiusaksenne kilpailevan kirjan Hattaratalous. Millaisia terveisiä lähetätte hänelle? 

Onnea ja menestystä kirjalle! Olemme haastatelleet Annia kirjaamme yhteiskuntaluokista. Kieltämättä helpotuimme kuullessamme, että hänen kirjansa tulee vasta syksyllä. 

Minä kun luulin, että vaurastumiseen liittyy kilpailu ja kyynärpäätaktiikka. 

Emme usko sellaiseen ollenkaan. Uskomme, että kaikki pääsevät hyötymään talouden voitoista.  

Saa nähdä, riittääkö ostovoimamme enää voitokkaaseen talouteen.  

Kasvatetaan kakkua yhdessä. Sijoittaminen ei ole nollasummapeliä. On yleinen harhaluulo, että olisi. 

Ihanaa perjantaita, mimmit! 

Voi ei ai tää loppui näin aikaisin! Ihan liian lyhyt haastattelu. Oli ihan kamalaa! Kiitos paljon.