Kokoomuslaista erityissuojelua

"Erityissuojelussa taitaakin koulutuksen sijaan olla petetty koulutuslupaus, josta on muodostumassa kokoomuslainen klassikko", kirjoittaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Adile Sevimli.

T:Teksti:

|

K:K: Aava Eronen

Kesä tulee, ja kaikillahan se on mielessä: toimeentulo.   
16 päivää sen jälkeen, kun asumistuen leikkaukset astuivat huhtikuussa voimaan, pääministeri Petteri Orpo (kok) rikkoi kokoomusnuorille tekemänsä koulutuslupauksen: hallitus päätti siirtää opiskelijat pois yleisen asumistuen piiristä. Kehysriihessä päätetyn lisäleikkauksen tavoitteena on 57 miljoonan euron säästöt. 

Ennen eduskuntavaaleja Orpo lupasi myös, että koulutus on erityissuojelussa ja opintoraha turvassa indeksijäädytyksiltä. 
Ei ollut. Korotuksia opintorahaan ei tehdä, vaikka elinkustannukset nousevat.  

Opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia perustellaan sillä, että velkaantua voi nostamalla entistä enemmän opintolainaa ilman, että opintolainahyvityksen määrä kuitenkaan nousee. 

Lisäksi opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset ovat ikään kuin väliaikaisia. Opiskelijastatus ei kestä ikuisesti. 
Siis enää – ennenhän oppia oli ikä kaikki. Nykypäivän oppi, joka sisältää poikkitieteellistä näkemystä ja monialaista asiantuntijuutta on hankittava ennen työelämään astumista, sillä syksyyn mennessä aikuiskoulutustuki lakkautetaan. 

Opiskelijat siirtyvät siis takaisin opintotuen asumislisän piiriin. Jatkossa asumislisä on arviolta 260 euroa kuukaudessa. Yksin asuvalle helsinkiläiselle se tarkoittaa jopa 130 euron menetystä kuussa. 

Ympärivuotinen tuki loppuu, ja kesäkuukausina tukea saa suorittamalla opintoja. Moni punninnee, miten opintotukikuukautensa käyttää, ja putoaa kesäksi toimeentulotuelle. 
Opintojen ohella töissä tienattu raha pienentää etuuksia, mutta vanhemmilta saatu taloudellinen tuki ei. Nuorisotutkimusseuran asiantuntijat ovat huolissaan opiskelijoiden eriarvoistumisesta leikkausten vuoksi. 

Onni on, että opiskelijoiden siirtoa asumislisälle suunnitellaan vasta elokuulle 2025. Siihen mennessä Helsingin yliopiston opiskelijat ehtivät hyvin punnita huokeampia asumisratkaisuja kauempana keskustasta. 
Säästöiltä välttyi Orpon oma lempihanke, mikä tarkoittaa, että halvempaan yksiöön pääsee pian matkustamaan kätevästi puolentoista tunnin junalla Turkuun. 

Joskus ajat kerta kaikkiaan ovat niin vaikeat, ettei soraääniä haluta kuulla. 

Leikkauksia vastaan on protestoitu poikkeuksellisen näkyvästi ja pitkään, mutta tuloksetta. Opiskelijat leikkauksia vastaan -liikkeen mukaan tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok) on antanut odottaa audienssiaan syksystä 2023 saakka. Keskustelustakin voi ilmeisesti säästää. 

Opiskelijat ovat lukumäärältään pieni joukko, jonka suututtaminen ei kostaudu puolueen kannatuksessa kuten suurten ikäluokkien. Nuoria voi kurjistaa ilman, että seuraavissa vaalivalvojaisissa tarvitsee kauheasti jännittää. 

Jos hallituksen mediavastaisimmat edustajat joskus avaisivat sanomalehden, he tuskin voisivat välttyä lukemasta opiskelijoiden mielenterveysongelmista, jatkuvasta väsymyksestä ja talousahdingon aiheuttamasta stressistä. Terveyttä kukaan ei tosin tainnut luvata suojelevansa. 

Erityissuojelussa taitaakin koulutuksen sijaan olla petetty koulutuslupaus, josta on muodostumassa kokoomuslainen klassikko.