Order of Nine Angles -satanistinatsit eivät ole pelkkä vitsi

Galaktisen arjalaisrodun tavoittelu ja ihmisuhrit kuulostavat niin typeriltä visioilta, että Order of Nine Angles -satanistinatsien aiheuttama uhka on helppo sivuuttaa, kirjoittaa Ylioppilaslehden toimitussihteeri Petri Jääskeläinen.

T:Teksti:

|

K:K: Aava Eronen

Satanistinatsit. Ennen sana toi mieleen lähinnä ”valtakunnanjohtaja” Pekka Siitoin -vainaan, mutta nyt ajat ovat muuttuneet.

Viime vuosina Suomessa on noussut näkyvästi esiin satanismisuuntaus Order of Nine Angles (ONA). Sen sanomaa on levitetty sekä somessa että ”opaskirjan” ja nuortenkirjaksi naamioidun teoksen välityksellä.

Alkusyksyllä ONA:n levittäjät saivat jopa kritiikitöntä palstatilaa Inferno-musiikkilehdessä – ruokakaupasta saattoi napata mukaansa annoksen satanistinatseja.

Poliisi on parin vuoden sisällä tutkinut kolmea äärioikeistolaista terrorismitapausta. Tutkinnat liittyvät erilaisiin terrorismirikoksiin, eivät kuitenkaan terrori-iskuihin. Jokaisesta on paljastunut ONA-yhteys.

Poliisi kertoi joulukuussa 2021 niin sanotun Kankaanpään uusnatsijoukkion tapauksesta. Kyseessä oli ensimmäinen äärioikeistoon liittyvä terrorismirikosepäily Suomessa. Tapaus on syyteharkinnassa.

Miesten epäiltiin suunnitelleen iskua Niinisalon vastaanottokeskukseen, ja jatkaneen radikalisoitumistaan myös vastaanottokeskuksen sulkemisen jälkeen. Poliisi epäilee pääepäillyn saaneen innoitusta ONA-henkisestä opaskirjasta, joka etenee tasolta toiselle kunnes on aika suorittaa ihmisuhri.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi lokakuun lopussa toisessa, Lahden tapaukseksi kutsutussa vyyhdissä kolme miestä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista vankeusrangaistuksiin. Porukan neljättä jäsentä ei syytetty terrorismirikoksista, ja hän sai tuomion ampuma-aserikoksista. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Rikosnimikkeet liittyivät pääosin kolmikon 3d-tulostimilla valmistamiin aseisiin. Tuomitut keskustelivat mahdollisuudesta ampua silloinen pääministeri Sanna Marin (sdp) Lahdessa puolueen tilaisuudessa ja keräsivät listaa mahdollisista iskukohteista.

Pääsyytetyllä Viljam Nymanilla oli hallussaan sama opaskirja, johon Kankaanpään tutkinnasta julkisuuteen levinneet viittasivat sekä muuta ONA-materiaalia. Kuulusteluissa Nyman sanoi, ettei ole tehnyt opaskirjassa esitettyjä asioita.

Kolmas, poliisin paraikaa tutkima tapaus liittyy puoluetoimistoihin keväällä 2023 lähetettyihin paketteihin. Yle kertoo tuoreessa selvityksessään poliisin epäilevän, että 43-vuotias mies lähetti vaalien alla puolueille valepommeja terroristisessa tarkoituksessa. Ylen mukaan kesällä poliisi sai viitteitä siitä, että mies valmistelisi myös rituaalimurhaa.

Tämän perussuomalaisten ajatuspajalle tutkimuksen tehneen, ja puolueen blogisivustolla kirjoittaneen miehen epäillään Ylen ja Ylioppilaslehden tietojen perusteella olevan yksi Suomen keskeisimpiä ONA:n levittäjiä.

Order of Nine Anglesin edustaman satanismin radikaaleimmat harjoittajat pyrkivät romahduttamaan nyky-yhteiskunnan terroriteoilla. He edistävät tavoitettaan toimintatavalla, jota kutsutaan akselerationismiksi. Moni akselerationistinen äärioikeistoryhmä on ottanut vaikutteita ONA:sta.

ONA:n tavoite on kehittää ihmiset uudeksi ”galaktiseksi arjalaisroduksi”. Ylioppilaslehti kertoi ONA:sta laajassa artikkelissa viime syksynä.

Tuolloin haastattelimme nimerkillä Fenrir esiintynyttä miestä, joka edustaa terrorismitutkinnoissa löytyneen opaskirjan tehnyttä Black Order -verkostoa. Ylioppilaslehden tietojen mukaan opaskirja liittyy nyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä laittomista uhkauksista epäiltyyn mieheen.

Jo vuonna 2021 suojelupoliisi (supo) nosti ONA:n esiin vuosikirjassaan haastattelemalla tutkija Tommi Kotosta. Haastattelu vaikutti selvältä viestinnälliseltä valinnalta: supo piti ilmiötä merkittävänä.

Sen sijaan kotimainen uutismedia ei pääosin ole tähän asti tunnistanut ONA:a tai pitänyt sitä käsittelemisen arvoisena.

Lahden tapauksessa muutama lehti mainitsi epäiltyjen etsineen tietoa satanismista. Syvempää käsittelyä ei juurikaan nähty, vaikka keskusrikospoliisi toi Nymanin ONA-kiinnostuksen esiin esitutkintapöytäkirjassaan. ONA on kaukana arkitodellisuudesta, minkä vuoksi siihen tarttuminen on vaikeaa.


Sosiaalisessa mediassa ”omien poikien” radikalisoitumista on vähätelty mielenterveysongelmaisten puuhasteluna. Selitystä ei korosteta jihadistien kohdalla, vaikka ONA:an ja akselerationismiin perehtyminen on yhtä lailla ideologinen valinta kuin jihadismikin.

ONA:n etu on sen järjettömyys. Galaktisen arjalaisrodun tavoittelu ja ihmisuhrit kuulostavat niin typeriltä visioilta, että ideologian aiheuttama uhka on helppo sivuuttaa – huolimatta siitä, että suuntaus on noussut esiin kansainvälisesti useissa terrorismitutkinnoissa.

ONA voi auttaa osaa seuraajistaan kehittämään itselleen valmiuden vaikuttaa nyky-yhteiskuntaan, vaikka sitten väkivalloin. Suuntauksesta kiinnostuneet eivät välttämättä usko koko pakettiin, mutta tahallisen överisti kirjoitettu sisältö voi silti innoittaa heitä. Satanismi on edgyä, ja ONA sitä moninkertaisesti.

Kansainvälisessä mediassa ja tutkimuksissa Order of Nine Anglesia on kuvattu hajautetuksi terroristijärjestöksi. Sen ympärille kehittyy pieniä, toisistaan irrallisia soluja.

Aatetovereihin saa yhteyttä internetissä ja somessa muutamalla klikkauksella, eivätkä järjestäytyneet ja vakiintuneet ryhmät saa mainehaittaa. Kokonaista järjestöä ei välttämättä pidetä terroristisena, jos sen terroritekojen tekijät eivät toimi sen nimissä.

He eivät silti ole yksinäisiä susia, jotka radikalisoituvat tyhjiössä.

Lahden tapauksessa tuomitulla Nymanilla ja pakettitutkinnassa epäillyllä miehellä on ollut yhteyksiä perussuomalaisiin, mutta he ovat päättäneet toimia demokraattisen järjestelmän ulkopuolella. Kankaanpään epäillyt taas verkostoituivat Hammerskins-järjestön lisäksi henkilöihin, joita poliisi pitää suomalaisina äärioikeistojohtajina.

Poliisi on nostanut Lahden ja Kankaanpään tapausten kohdalla esiin väestönvaihtoteorian, johon viittaavia sanamuotoja myös perussuomalaisten poliitikot ovat viljelleet. Poliitikot ovat kiistäneet tarkoittavansa puheillaan kyseistä salaliittoteoriaa, mutta yleisölle puheenparsi näyttäytyy kaksoisviestintänä.

Väestönvaihdon vastustaminen motivoi terrorismirikoksiin syyllistyneitä, jotka ovat kokeneet demokraattisen toiminnan riittämättömäksi. Heille ONA voi tarjoita lisäinnoitusta.

ONA:n ja akselerationismin osuus Suomen terrorismitutkinnoissa kielii siitä, että nämä äärioikeiston marginaalista esiin pyrkivät suuntaukset ovat kokoaan merkittävämpi ilmiö.

Tähän asti ONA:n levittäjät ovat yrittäneet hankkia suuntaukselle mainetta ottamalla epäsuorasti sen harjoittajien nimiin esimerkiksi selvittämättömiä henkirikoksia. Todisteita osallisuudesta näihin rikoksiin ei ole. Terrorismirikokset sen sijaan ovat jotain aitoa.

Terrorismitutkintojen myötä ONA ja akselerationismi saavat entistä enemmän huomiota, mikä voi kasvattaa suuntauksen suomalaisen ”opaskirjan” mainetta. Ylioppilaslehden tietojen mukaan Suomessa on jo nyt akselerationismista ja ONA:sta kiinnostuneita näiden terrorismitutkintojen ulkopuolellakin.

Satanistinatseissa ei ole kyse vain Pekka Siitoinin kaltaisesta juopottelunhuuruisesta performanssista, vaan aidosti yhteiskuntarauhaan vaikuttavasta ilmiöstä. Suomeen ei tarvita 1990-luvun saatanapaniikin uusintakierrosta, mutta muidenkin kuin viranomaisten ja tutkijoiden on aika tunnistaa ilmiö.