Mikä on paras kiljureseptinne, Olli Rehn? 

Ylioppilaslehden presidentinvaalitentissä Olli Rehn.

T:Teksti:

Päivää, arvoisa presidenttiehdokas Olli Rehn. 

Hyvää päivää. Hyvää iltapäivää

Freesattu presidentinvaalikampanjasivunne näyttää optikkoliikkeen mainokselta. Pitäisikö uuden presidentin tarkistuttaa näkönsä heti kautensa aluksi, kun Putinin Venäjänkään todellista luonnetta ei vuosiin kyetty näkemään? 

Kyllä se varmasti olisi paikallaan. Suomi tarvitsee tarkkanäköisen presidentin. Olen käynyt silmälääkärillä ja optikolla 8-vuotiaasta lähtien, eli näköni on tarkka, myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johdettaessa. 

Voitteko kertoa Ylioppilaslehdelle Tiitisen listalla olevat nimet, niin päästään siitäkin jankutuksesta? 

Kertoisin, jos voisin varmistaa listalla olevien oikeusturvan ja jos tietäisin listalla olevien nimet. Olen ollut vuodesta 2002 sitä mieltä, että Tiitisen listan nimet pitäisi julkistaa, koska asialla voi olla merkitystä Suomen turvallisuuden kannalta. Suomen pitäisi lopultakin tehdä kansallinen pesäselvitys suomettumisen kaudesta. 

Olette aikanaan luopuneet kansanedustajaehdokkuudesta voidaksenne puolustaa DDR:n vakoojaksi epäiltyä ulkopoliittista neuvonantajaa Alpo Rusia. Ketä aiotte seuraavaksi puolustaa, kun nousette valtaan valitsijayhdistyksen kautta puolueen sijaan?  

Rusin jälkeen puolustin turkkilaista Nobel-kirjailijaa Orhan Pamukia, kun häntä syytettiin perusteettomasti lausunnoistaan. Pidän tärkeänä puolustaa tasavaltalaisia arvoja eli yhdenvertaisuutta, demokratiaa ja oikeusvaltiota. 

Aikeissani olikin tiedustella, oletteko lukeneet muita kirjoja kuin Tuntemattoman sotilaan ja Täällä pohjantähden alla. 

Hehheh. Joitakin muitakin olen lukenut. Haluatko, että annan esimerkin? 

Mielellään, ja ei enää Pamukia, kun olette saman tarinan hänen puolustamisestaan jo useammassa haastattelussa kertoneet. 

Selvä. Yksi ensimmäisiä kirjoja, joka teki vaikutuksen, oli Robin Hood, jonka luin 6-vuotiaana seitsemän kertaa. Se iskosti oikeudenmukaisuuden ajatuksen pääkoppaani.  

Voisitteko te Suomen Pankin pääjohtajana ottaa rikkailta ja antaa köyhille? Esimerkiksi Ylioppilaslehden, kuten monen muun pienen kulttuurilehden, talous on vaakalaudalla. 

Kannan suurta huolta siitä, jos Ylioppilaslehden talous on heikoissa kantimissa. Se on tärkeä kulttuurilehti, jota olen lukenut, erityisesti opiskelijana. Pelasin itsekin FC Ylkkärin joukkueessa futista 80-luvulla. Voitimme yliopiston minifutissarjan. Joukkueemme maalitykki oli Saska Saarikoski

Hauskaa! Olitteko Saska Saarikosken Halloween-juhlissa tänä syksynä?  

Olin samaan aikaan toisaalla eli Mansessa Elämäni biisissä kuuntelemassa Juankoski Here I come.  

Niinhän se olikin. Melkein kohtasimme Saskan juhlissa, mutta minäkään en päässyt paikalle, koska olin katsomassa sitä Elämäni biisiä mökillä televisiosta. Ohjelmassa paljastitte olevanne tamtam- eli kiljuekspertti. Mikä on paras kiljureseptinne, eli millä herkkujuoma kannattaa maustaa? 

En ole henkilökohtaisesti spesialisti. Minut tunnetaan paremminkin punaviinin tuntijana ja ystävänä kohtuullisessa määrin nautittuna. Pystyisin tekemään paremman dry martinin professori Tuomo Martikaisen angostuura-pitoisen reseptin mukaisesti. 

Teidät tunnetaan kovana futisintoilijana. Miten näytätte arvojohtajana mallia, ja käännytätte jääkiekkokansana tunnetut suomalaiset kuningaslajin eli jalkapallon pariin?  

Lätkä on hieno laji. Molemmilla on sijansa Suomessa. Suomen futis on mennyt eteenpäin Helmarien ja Huuhkajien toimesta. Meillä tehdään valtavan hienoa juniorivalmennusta. Sen verran tarkennusta henkilökuvaukseeni, että en ole mikään futisfani. Jalkapallo on minulle vain elämäntapa.  

Kepu pettää aina, sanotaan. Antaisitteko Ylioppilaslehdelle yhden sellaisen lupauksen, jonka tulette varmasti pettämään kautenne aikana? 

En lupaa olla pelaamatta futista, kun tulen valituksi Suomen presidentiksi.  

Aiotte siis jatkaa Niinistön jalanjäljissä ja näyttää esimerkkiä rapistuvan kansan reipastuttamiseksi. Niinistöhän kävi näillä Töölönlahden kävelyillä. 

Hän on pelannut pipolätkää myöskin. Mäkin olen hänen kanssaan lätkää pelannut. Aion kannustaa Suomen kansaa kahden L:n taktiikalla, eli lukemista ja liikuntaa korostamalla.  

Hohhoijaa. Se on varma, että presidentin holhouksella viimeisetkin lopettavat liikkumisen ja lukemisen. Opiskelijoille on vuosia valehdeltu, että opintolaina on ilmaista rahaa ikuisten nollakorkojen satumaailmassa. Minkälaisen säästövinkin antaisitte inflaation ja sosiaalietuuksien leikkausten keskellä kärvistelevälle nuorisolle? Olette rahavallan ammattilainen, auttakaa!  

Opiskelijat ovat olleet kovilla sekä henkisesti että taloudellisesti, ensin korona-aikana ja sitten sodan aiheuttaman energiakriisin aikana. Nyt tilanne alkaa helpottaa. Energiakriisi on saatu hallintaan pitkäjänteisen energiapolitiikan ansiosta. Kansalaisten ja kotitalouksien reaalinen ostovoima alkaa vahvistua. Palkkojen ja etuuksien taso nousee lähiaikoina enemmän kuin inflaatiotahti on. Tämän pitäisi helpottaa opiskelijoidenkin asemaa. Haluatko vielä lisää näkymää Suomen talouden ongelmista ja kahden kärjen taktiikasta, sekä kasvueväiden vahvistamisesta että julkisen talouden kestävyyden varmistamisesta? 

Kuulosti sen verran tylsältä jargonilta, että ei kiitos tarvitse. Olisiko teillä käytännönläheisempiä vinkkejä? Miten itse säästitte opiskeluaikoinanne rahaa? 

Kävin Porthaniassa syömässä ja söin samaa kaurapuuroa ja porkkanaraastetta kuin siellä kai tänäkin päivänä tarjotaan.  

Se kyllä maistuu juuri siltä, että sama kattilallinen on ollut kaiveltavana vuosikausia.  

Suottaapi olla. Ruoasta ei ainakaan kannata säästää. Kannattaa syödä terveellisesti ja tinkiä muista menoista. 

Vitsailitte taannoin olevanne albiino ja aiheutitte kohun. Saako mitään enää sanoa? 

Se oli ilmeisen epäonnistunut yritys käyttää keventävää huumoria. Olen Johnny Winterin suuri ihailija, hän on kitaristikategoriassani Albert Järvisen jälkeen jaetulla kakkossijalla Eric Claptonin ja Jimi Hendrixin kanssa. Se oli siis kunnioittava ilmaisu, joka ymmärrettiin väärin. Elämä on liian rankkaa ilman huumoria. Aion sitä viljellä jatkossakin, etenkin itseironiaa, sillä siihen minulla on paljon syytä. 

Ensimmäinen tilaisuus koittaa juuri sopivasti. Minkä väriseksi nyt kuvailisitte itseänne? 

Sininen ja valkoinen.