Ylioppilaslehti tunnusteli tarot-korttipakan kanssa kolme mahdollista hallituspohjaa

Ylioppilaslehti kysyi tarot-korttipakalta, millaiselta Suomi näyttäisi kolmen eri hallituspohjan johtamana.

T:Teksti:

Vasemmistoblokki – Lanttien kuudes


Kortin kuvassa kommunistin oloinen hahmo jakaa rahaa kahdelle polvilleen vajonneelle äänestäjälle. Rahanjakajalla on kädessään vaaka, joka symboloi hänen oikeudentajuaan – ei kaikille saman verran vaan kaikille tarpeen mukaan. Sinisiin pukeutunut ei saa mitään. Marxinpunaiseen pukeutunut almunjakaja ehkä lupaa paljon, mutta jos katsoo tarkkaan, huomaa, että jaossa on vain murusia. Kaikki ei siis ole sitä miltä näyttää: punakka hahmo kritisoi Sipilän aktiivimallia, mutta myöhemmin tulostaa samat teesit ja uudelleenbrändää ne pohjoismaiseksi työvoimapalvelumalliksi. Niin TE-toimiston ovella polvillaan anelevat eivät hoksaa, että viitan alla pelastajan sydän on oikealla. Taustalla kohoaa maltillisesti vihertävä kaupunki, joka ei ehdi hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. 

Sinipunahallitus – Maljojen kuningas 

Kortissa istuu tuttu ja turvallinen isojen, perinteisten puolueiden edustaja: kuningas. Käsissään kuninkaalla on kaksi esinettä. Oikeassa kädessä on suuri malja, josta hän kaataa auliisti veroparatiiseihin. Vasemmassa kädessä näyttää olevan soihtu, josta tuli on sammunut. Kuninkaan mietteliäs ilme viittaisi siihen, että hänen ilmastotietoinen sivupersoonansa on huolissaan puun pienpolton päästöistä. Omakotiasujien takkatulia sammutellessaan hän ei kuitenkaan huomaa, että uhkaavasti kohonnut Itämeren pinta pyyhkii jo kuistien kivijalkoja. Kriisien keskellä kuninkaan omat jalat ovat pysyneet kuivina. Ääniä hän kalastelee pukeutumalla neljän tuulen hattuun, mutta ei kuitenkaan suostu kertomaan kantaansa saamelaiskäräjälakiin. 

Oikeistoblokki – Lanttien ritari 

Kortissa on raskaasti aseistautunut isänmaan puolustaja. Helppo tulkinta olisi, että kuvassa on vaalien musta hevonen, mutta yllätykset eivät lopu tähän. Kun ritari ratsastaa eduskuntataloon, hevonen paljastuu rodultaan troijalaiseksi, ja sen sisältä ryntää kymmenittäin kenraaleja ja poliiseja, jotka ovat viime hetkellä ilmoittautuneet ehdokaslistoille ja valtaavat talon. Ratsu on sisältä ontto, mikä symboloi populistisia lupauksia, jotka tarkoittavat yhtä aikaa kaikkea ja ei mitään. Viikonlopuksi ritari ja ratsu pakkautuvat Savonlinnan-koneeseen ja lentävät kotimaanlennolla suvun perintöpellolle kylvämään konservatiivista ideologiaansa. Kortin oikea reuna viittaa tulevaan, ja alakulmassa näemme sähkötolpan, johon energia tuotetaan fossiilisilla. Näihin maisemiin tuulivoimalat eivät ole tervetulleita.