Kaikki junista

Palstalla kerromme aktiivisista nettiyhteisöistä.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Jos tahdot tietää kaiken Suomen junaliikenteestä, vaunut.org on paikkasi. Pitkän linjan junabongarit ovat dokumentoineet sivustolle kuvin ja sanoin merkittävän määrän suomalaisen junaliikenteen tapahtumia 1990-luvun lopulta lähtien.

Parhaimmillaan foorumin ketjut ovat jännittäviä, esimerkiksi kun harrastajat seuraavat ”erittäin salaisten junien”, kuten junan Hr1 1009:n, liikkeitä. Kyseisen höyryveturin aikatauluja ei aina kerrota julkisesti, mikä on saanut foorumilaiset spekuloimaan: ”Kenties painaako työaikalaki myös niskassa ku aamulla jo aloitettu. Toki jos on vaihtokuskeja mukana nii sitte täyttyy mutta jos ei nii huh huh on sitten päivällä pituutta.” Veturi on joutunut usein onnettomuuksiin, mikä on herättänyt kysymyksiä: ”Mikseivät Höyryveturimatkat 1009:n edustajat astu reilusti esiin ja kerro, miksi juuri heille sattuu niin usein kaikenlaista outoa?”

Foorumin haukansilmiltä ei jää mikään huomaamatta, joten ongelmat tai outoihin aikoihin kulkevat junat päätyvät vaunut.orgiin varsin nopeasti: esimerkiksi sähköratavauriot, junien lastit poikkeavilla reiteillä ja tiettyjen vuorojen säännöllinen myöhästely kiinnittävät harrastajien huomion. Toisinaan museojunia ajavia harrastajia väheksytään ajovirheiden vuoksi.