Tajuntaa laajentavat lauseet 

Runoilija ja aforisti Virpi Alanen haluaa kirjoittaa myönteisistä tunteista tavalla, joka voidaan ottaa vakavasti.

T:Teksti:

|

K:K: Helen Korpak

”Rakkaus on tiheä kudelma vaellusta vihreän variaatioissa.” 
– Virpi Alanen 

Usein kirjailijat vääntelehtivät vaikeina, kun heiltä kysyy kirjoittamisen syytä. Virpi Alasen ilme sen sijaan kirkastuu. Hänen toinen aforismikokoelmansa Mahdollisia rakkauslauseita ilmestyi tänä keväänä Kulttuurivihkojen kustantamana. 

”Banaliteetit, väkinäinen kliseisyys ja sukupuolistereotypiat vaivaavat erityisesti rakkausmietelauseen alaa. Kokoelman kirjoittamista motivoi se, että halusin tehdä korkeatasoisen rakkausaforismikokoelman”, Alanen kertoo. 

Maallikolle aforismeista tulee mieleen latteudet teepussien pahvilapuissa, Paulo Coelho tai Jari Sarasvuon sitaattitulva. Kerran syvinä pidettyjä mietteitä tapaa nyt ajan hampaankolosta ja kännitatuoinneista (”Carpe diem”).  Instagramin auringonlaskukuvaan ripoteltu voimalause jättää kylmäksi tai etoo. 

Alanen korostaa edustavansa kaunokirjallista taideaforistiikkaa. Laji on suurelle yleisölle tuntematon. 

Mikä oikeastaan on aforismi? 

”Tuore ajatus, joka saatetaan mahdollisimman tiheään ja taiteellisesti korkeatasoiseen muotoon. Siinä yhdistyvät älyllisyys, tunne ja aistihavainto.” 

Ilo, leikkisyys, myötätunto – Alasen taidetta kuvaavat määreet tuntuvat tässä ajassa virkistäviltä. Hänen aforisminsa voi nähdä toksisten Twitter-töräytysten toisinajatteluna. Taideaforismin onnistumisesta eivät kerro tykkäykset, vaan ajattelun rytmi. 

”Haluan kirjoittaa myönteisistä tunteista niin, että teksti on vakavasti otettava”, Alanen sanoo. 

”Myönteisiä tunteita on pitkään dissattu, koska ne ovat iskulauseista tuttuja, live, love, laugh -tyyppisiä naurettavuuksia. Ilo on ajattelijalle kompleksinen tunne täynnä kytköksiä tummiin sävyihin, vaikka sitä pidetään naiivina ja epä-älyllisenä.” 

Alanen ei tyydy aforismeissaan kuivaan älyyn, vaan hänen tekstinsä yltävät huimaaviin kuviin. Hän mainitsee innoittajakseen erityisesti espanjalaisen surrealistin Ramón Gómez de la Sernan aforismit, mutta myös runoilija Edith Södergranin

Alanen aloitti kirjailijanuransa runokokoelmalla. Sen jälkeen hän on julkaissut myös visuaalista runoutta, joka muodostuu puhtaasti kuvista ilman tekstiä. 

Tiheä lause on viehättänyt Alasta niin kauan kuin hän on kirjoittanut. Runoilija kutenkin kypsytteli ensimmäistä aforismikokoelmaansa pitkään. Hiilellä piirretty hymy ilmestyi vuonna 2020. Alanen ehti kirjoittaa sitä kymmenen vuoden ajan. 

Lyhyt laji on kirjoittajalle erityisen armoton. 

”Suomessa on paljon lahjakkaita aforisteja, joilla ei välttämättä riitä motivaatio kokonaiseen kokoelmaan. Siinä pitää kuitenkin olla satoja hyviä aforismeja.” 

Aforismien kirjoittaminen edellyttää enemmän jatkuvaa valppautta kuin istumalihaksia. 

”Mietelauseeni syntyvät aistihavainnoista. Näen kaupungilla jotain, mikä sysää ajattelun liikkeelle.” 

Saksalaisfilosofi Friedrich Nietzsche piti aforismia vahvimpana kirjallisuudenlajina ja halusi sanoa lauseessa sen, mihin muut tarvitsevat kirjan. Laji on säilyttänyt asemansa vuosisatojen ajan, mutta sen historia näyttää nyt vanhojen setien viisauskirjallisuudelta. 

Kaikkitietävä aforismi ei ole enää tätä päivää. Nykyaforismi on uusi keskustelunavaus ja tajunnan laajentaja. 

Alanen painottaa, että hyvän mietelauseen kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä. 

Aforismin yhteiskunnallisuus merkitsee Alaselle globaalia mittakaavaa – esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja poliittisten mullistusten huomioimista. Mahdollisissa rakkauslauseissa näkyy uuden luontosuhteen vaade: ihminen tiputetaan jalustaltaan. Teoksessa soi mustarastaan laulu, joka jää järjelle salaisuudeksi. 

”Huomaan olevani hieman ristiriitainen itseni kanssa, koska yhtäältä ajattelen, ettei taiteella ole mitään velvoitetta tai vastuuta olla hyödyllistä, mutta toisaalta, että aforismilla on. Laji liikkuu osittain filosofian ja osittain taiteen puolella. Juuri tuo liikkuvuus, jatkuva rajan ylittäminen, tekee aforismista niin haastavan ja hienon lajin.” 

Aforismi on myös kirjallinen vastavoima elämälle esipuheita laativille mammuttiromaaneille. Lisäksi Virpi Alasen aforismikokoelmista voi löytää Suomen parhaita lauseita. 

”Mahdollinen on aina pölyn alla. Se on tanssittava esiin.”
– Virpi Alanen

Virpi Alanen, 43, kirjailija

  • Mistä tunnetaan: Helsinkiläinen runoilija ja aforisti. Pitkän linjan kulttuurijournalisti ja kirjallisuuskriitikko. 
  • Työpöydällä nyt: Kaupunkiaiheinen aforismikokoelma ja scifi-teemainen runoelma. 
  • Unelmien projekti: Teen niitä koko ajan. 
  • Alalla mättää: Vaikka omat kokoelmani on huomioitu hyvin, taideaforistiikka saa yhä liian vähän medianäkyvyyttä jopa runouteen verrattuna. Iso osa kokoelmista jää pimentoon.