Asiaton kysymys: Kysyimme lukijoilta, kenelle pitäisi esittää asiattomia kysymyksiä, ja näin siinä kävi

Ylioppilaslehti kysyy sen, mistä valtamedia vaikenee.

Hyvää iltaa ja tervetuloa suoraan lähetykseen Mika Aaltola! Ukrainan sota on tämän lehden ilmestyessä jatkunut hieman alle kolme kuukautta. Milloin huomasit kyllästyneesi omaan ääneesi ja omaan naamaasi?

Kyllä varmaan jo jouluaatonaattona, kun sanoin Hesarille, että sota on varsin varteenotettava vaihtoehto. Koin tuskaa ja turhautumista. Silloin vietin pari unetonta yötä.

Olit maaliskuussa Ylen kyselyssä kahdeksanneksi suosituin ehdokas seuraavaksi presidentiksi. Mistä puolueesta on tullut epätoivoisin tiedustelu käytettävyydestäsi?

Jos maailmankirjat menevät todella sekaisin, ja jos ei ole varteenotettavia ehdokkaita, niin semmoisessa tapauksessa, jos kannatusta löytyy, niin päivänselvää on, että jos suomalainen puoluekenttä menee täysin uusiksi, ja kaikki tapahtuu tietyn kaavan mukaan, niin kuin Macronin valinta Ranskassa, promillen mahdollisuus on tällekin asialle.

Eli et sulje pois ehdokkuutta?

No promillen mahdollisuus ehdokkuudelle.

Esikoislapsesi syntyi maaliskuussa, ja seuraava kirjasi ilmestyy lokakuussa. Mitä muita vaalitempauksia aiot vaalivauvan ja vaalikirjan lisäksi tehdä?

(Nauraa) Se [lapsi] oli kyllä ihan sattumankauppaa. Kirjoja olen kirjoitellut tasaiseen tahtiin, itse asiassa seuraava tulee 4. päivä toukokuuta eli ensi viikolla. Se on englanninkielinen kirja pandemian geopolitiikasta.

Aina sattuu jokin jonkin vaalin kohdalle.

Kyllä, näin se on.

Miten aiot yhdistää työn ja perhe-elämän? Miten lapsi pärjää, jos isä hilluu kaiket päivät Ylen studioilla?

No se vaatii logistiikkaa ja sitä, että osaa myös rauhoittua. Muahan ei oo näkynyt esimerkiksi eilisessä A-studiossa.

Minkä ikäisenä lapsen voi ottaa mukaan A-studioon?

Itse asiassa mietin sitä jo vaimollekin. Eiks se ois ihan coolia ottaa repussa mukaan.

Heissulivei Mikael Jungner!

Hei.

Onko mitään aihetta, jonka reaaliaikaiseen kommentointiin Twitterissä asiantuntemuksesi ei riittäisi?

Parisuhdevinkit.

Minkä takia?

Sen takia, että elävä elämä on opettanut, että tuo on viimeinen aihe maailmassa, jossa voin lähteä muita neuvomaan.

Kiitos tiedosta. Kuinka kiihtynyt olet siitä, että Elon Musk ostaa Twitterin?

Mun mielestä se on pikemminkin hauska kuin huolestuttava ajankuva, mutta hiukan pelottaa se 142 000 seuraajan twiittaajana, että jos Elon Musk tössii Twitterin, niin minä joudun, hemmetti, aloittamaan taas uudestaan jossain diibadaaba-alustassa.

Mistä aiot sitten saada huomiota?

Jokainen alusta on niin omanlainen. Twitterissä riitti näsäviisaat huomiot, mutta esimerkiksi Tiktokiin ei omat kyvyt, taidot ja karisma riitä laisinkaan.

Kuinka voimakkaasti samaistut Muskiin, oletteko mielessäsi kuin veljekset?

(Nauraa) Ollaan kuin veljeksiä, paitsi että Musk on menestyneempi, kokeneempi ja komeampi, mutta muuten ollaan molemmat keski-ikäisiä miehiä.

Kontula, Anna vas

Moi Anna Kontula! Puoluetoverisi Minja Koskela tempaisi hiljattain Twitterissä, ettei kenelläkään pitäisi olla niin paljon rahaa kuin Elon Muskilla. Koskela ei vastannut puhelimeen, eikä myöskään Mai Kivelä, jota tavoittelimme seuraavaksi, ja seuraavaksi aakkosjärjestyksessä ylöspäin olet sinä, joten kysyn nyt sinulta: Mikä olisi sopiva määrä rahaa rikkaalle ihmiselle?

Toi on mahdoton kysymys sen takia, että rahan arvo vaihtelee. Jos mä sanon minkä tahansa summan, vastaukseni vanhenee nopeasti. Joka tapauksessa muistelisin, että olen itse joskus ottanut kantaa 10 miljoonan omaisuuskattoon. Oleellista tässä nyt on kaksi tasoa. Ensinnäkin se, että jos rahaa on yhdellä taholla niin paljon, että se käyttää merkittävää yhteiskunnallista valtaa, niin se on itsessään uhka demokratialle, joten silloin se ei ole se rahan määrä sinällään, vaan se, kuinka paljon valtaa sillä voi ostaa. Toinen taso on se, että meidän rikkain prosentti käyttää luonnonvaroja ihan tolkuttomasti, minkä takia valtaosa maailman ihmisistä on menettämässä perustavimmanlaatuiset elinehtonsa. Tästä näkökulmasta se, kuinka paljon omaisuutta on sopiva määrä, riippuisi siitä, kuinka paljon luonnonvaroja sä sillä omaisuudellasi käytät.

Pitäisikö sopiva summa määrittää vasemmistoliiton puolueohjelmassa vai ihan vain suoraan Koskelan Instakranssissa?

Puolueet eivät ole, toisin kuin usein kuvitellaan, sellaisia, jotka määrittävät yksittäisten jäsentensä mielipiteitä. Jos olet nimenomaan kiinnostunut Minja Koskelan omaisuuskatosta, jonka perusteet voivat olla jotain ihan jotain muuta kuin nämä, joita minä nyt esitin, silloin sun ei auta mikään muu kuin kestää se, että Minja Koskelan tavoittaminen nyt vähän kestää.

Ei varmaan auta kuin yrittää sieltä Instakranssista sitten tavoittaa. Hauskaa vappua, kiitoksia!

Sanon vielä sen, että omaisuuskattoja voi ajaa myös monilla muilla perusteilla kuin näillä, mitä mä esitin.

Hyvää päivää Journalisti-lehden johtajatar Maria Pettersson!

Ihanaa! Mä olen odottanut teidän soittoa kaksi vuotta!

Ehdotit tälle palstalle haastateltavaksi Urho Kekkosta. Olitko kovinkin vaikuttunut nokkeluudestasi?

Äärimmäisen vaikuttunut! Mä en melkein saanut unta! Niin hyvä vitsi se oli.

Tarkoititko Kekkosella itseäsi?

Näit lävitseni. Kyllä tarkoitin. Mähän olen viljellyt sisäistä Kekkostani siitä lähtien, kun mut valittiin virkaan Ylioppilaslehden päätoimittajaksi.

Mihin Kekkosen piirteeseen samaistut eniten?

Ahhh. Tyylikkyyteen.

Jaat sosiaalisessa mediassa screenshotteja ohjelmista, joissa olet ollut vieraana. Katsotko ne jo taksissa, vai maltatko odottaa kotiin asti?

No niissähän on sellanen ongelma, että ne usein eivät ilmesty internetiin vielä silloin, kun mä olen taksissa. Joskus joutuu odottamaan kymmeniäkin minuutteja, että pääsee katsomaan itseään siinä ohjelmassa, jossa on esiintynyt.

Miten silloin toimit? Refreshaatko Yle Areenaa herkeämättä?

Mä yritän aina pakottaa tuottajan lähettämään mulle hälärin, kun se jakso on siellä, mutta koskaan ne eivät suostu. Niillä on muka jotain tekemistä verorahoilla. Ei auta kuin sormi sinisenä refreshata niin kauan, kunnes se sieltä ilmestyy.

Hyvää päivää, Teidän armonne Jan Vapaavuori!

Erittäin hyvää, keväistä, kalseata iltapäivää.

Ylioppilaslehden tulee seurata uutistapahtumat loppuun asti. Viitaten haastatteluunne Rouva Paanasen kanssa marraskuussa 2020: miten on presidenttipelinne laita?

Öööm… Vielä on pelilauta pahasti hukassa.

Minkälaisesta pelilaudasta mahtaa olla kyse? Onko se enemmänkin Muuttuvan labyrintin vai shakin tyyppinen?

Mä kuulun tähän Monopoli- ja Afrikan tähti -sukupolveen, mutta olen ymmärtänyt, että niistä enää Monopolia saa pelata.

Afrikan tähdessä on etenkin tässä yliopistokontekstissa monenlaisia riskejä.

Pitää paikkansa, mutta on se Monopolikin hankala. Siinä kuitenkin liikutaan lähtökohtaisesti vain Helsingin ydinkeskustassa.

Mikä on strategiasi Monopolissa?

Aina kannattaa pyrkiä ostamaan kaikkein kalleimmat ja parhaimmat ensin. On niitä, joilla on kunnianhimoa, ja niitä, joilla ei ole kunnianhimoa. Ne, joilla on kunnianhimoa, havittelevat isompia asioita kuin ne, joilla ei ole kunnianhimoa.

Suomen presidentin tehtävät eivät siis kiinnosta?

Olen pyrkinyt lausumaan sen verran epämääräisesti, että jokainen voi tulkita tavallaan.

Oletteko valmis harkitsemaan itänaapurissamme ennen pitkää avautuvaa kansakunnan johtajan toimea?

Oletan, että tähänkin liittyy monien muiden haasteiden ohella perustuslaillisia näkökohtia, jotka tekevät tällaisen haaveilun tarpeettomaksi ja turhaksi.

Vai aiotteko ryhtyä harjoittamaan täysipäiväisesti kirjailijan toimea ja kiertelemään kirjamessuja ja aamutelkkareita esittelemässä Ensimmäistä pormestaria, jos tiedät mitä tarkoitan?

Ööm… Sen verran vilkas mielikuvitus minullakin on, että saatan saada koppia siitä, mitä yritätte sanoa.

Millaisia suunnitelmia Teillä on vapulle?

Vapun suunnitelmat ovat virittyneet sekä, tuota, selkäytimeeni, että… muihin… hermoihini… ja tuota, jo siinä vaiheessa, kun luin Ylioppilaslehteä viikoittain kampuksilla, olen päätynyt siihen, että silloin omaksutut käyttäytymismallit kestävät aikaa tavalla, josta ei kannata luopua.

Hyvää päivää Paavo Väyrynen! Mikä on merkittävin poliittinen kaltoinkohtelu tai vaino, jonka uhriksi olet kuluneen viikon aikana joutunut?

Kuluneen viikon aikana? (Huokaus) Monet asiattomat kommentit, jotka ovat ilmestyneet sekä Uuden Suomen Puheenvuoro-palstan keskusteluun että Facebook-sivuni kommentteihin.

Vai niin, millaisia kommentteja ne ovat olleet?

Hyvin monet hyvin alatyylisiä, hyvin henkilöön käyviä.

Millaisia tunteita ne ovat herättäneet?

No… (Naurua) Jonkinlaista harmistusta tietysti.

Millaisia mukeja olet teettänyt viidennen presidentinvaalikampanjasi ”starttia” varten?

Ei ole suunnitteilla uusia mukeja. Entiset ovat ajankohtaisia, ja ne käyvät hyvin kaupaksi.

Mikäs hirmuisen nokkela kampanjaidea sinulla tällä kertaa on?

Ei ole, ei ole, ei ole suunnitteilla.

Onko kuitenkin jonkinlainen kampanja tulossa?

No en tiedä vielä.

Mitä pääroolia näyttelet tänä vuonna itse ohjaamassasi kesäteatterinäytelmässä?

Sellaista näytelmää ei nyt tule.

Haastattelusta kieltäytyivät: Björn Wahlroos

Puhelimeen eivät vastanneet: Emma Kari, Mai Kivelä, @Minjakoskela, Iiris Suomela & Esko Valtaoja.

Heitäkin toivottiin, muttei ehditty soittaa: Danny, Tuomas Enbuske, Strufe Fjäder ja/tai kissa, Mika Ihamuotila, Juha Hurme, Vesa-Pekka Kangaskorpi, Seppo ”Sedu” Koskinen, Jari Kurri, Jari Leppä, Paavo Lipponen, Kaius Niemi, Petteri Orpo, Jethro Rosted, Paola Suhonen & Joakim Strand.