Postia: Ylioppilaslehden ”Finlandia”-palkinto aikamme merkittävimmälle Kirjailijalle Miki Liukkoselle

Palstalla lähetämme ihmisille postia.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Fazer

Kuva Finlandia-marmeladien pakkauksesta

Ylioppilaslehden kirjallisuussäätiö myöntää vuoden 2021 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon Miki Liukkoselle teoksesta Elämä: Esipuhe.

Liukkonen on aikamme merkittävin elossa oleva Kirjailija, joka on poikkeuksellisen ansioitunut liki kaikilla inhimillisen elämän osa-alueilla. Kuten niin monen neron ennen Häntä, on Liukkosenkin kohtalona ollut joutua omana aikanaan väärinymmärretyksi ja vähätellyksi. Helsingin Sanomien kriitikko arvioi Elämä: Esipuheen tavalla, josta kukaan, etenkään Kirjailija itse, ei ollut ymmärtävinään ”hevon helvettiä”, kuten Liukkonen muotoili Instagramissa, jossa on syvällisillä päivityksillään noussut suureen suosioon.

Tavallisen ihmisen voi olla hankala käsitellä niitä tunteita, joita Liukkosen kaltaisen poikkeusyksilön kohtaaminen herättää.

Kirjallisuuspiirit ovatkin olleet silminnähden kateellisia Liukkosen ulkokirjallisesta toiminnasta ja suhteesta kuvankauniin ja niin ikään huippumenestyneen laulajattaren Rita Behmin kanssa. Suomen historian kenties merkittävimmän taiteilijaparin uskomatonta elämää on seurattu esimerkiksi Seiskassa.

Ajatusten Oulujoki vihjasi suhteesta tyylilleen uskollisen hienovaraisesti jo Iltalehden haastattelussa kertomalla seurustelevansa ”upean taiteilijan kanssa, joka on rikkonut monia listaennätyksiä ja kahminut albumillaan lähes kaikki palkinnot viimeisen vuoden sisällä”. Liukkonen myös hekumoi kustantajan kutsuneen Elämä: Esipuhetta mestariteokseksi ja olevansa siihen itsekin niin tyytyväinen, että toivoo voittavansa Finlandia-­palkinnon.

Kun Suomen Kirjasäätiö julkisti kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat, tuli kouriintuntuvalla tavalla selväksi, ettei aikamme edelleenkään ole valmis Liukkosen suuruudelle.

Siksi Ylioppilaslehti on nähnyt parhaaksi kehittää oman, todelliset taiteelliset ansiot huomioivan palkitsemisjärjestelmän. Rasian Finlandia-marmeladeja voittaa ylivoimaisesti Miki Liukkonen.

Ylioppilaslehti onnittelee!

Parhain terveisin,
Ylioppilaslehden juhlatoimikunta