Asiaton kysymys: Jos saisit ampua, räjäyttää tai kuristaa minkä tahansa eläimen ilman seurauksia, minkä valitsisit, keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä?

Ylioppilaslehti kysyy sen, mistä valtamedia vaikenee.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Eduskunta

On jo yli keskipäivän, eikä jokapäiväistä Kärnä tiedottaa -tiedotetta ole kuulunut. Onko jokin hätänä?

Ei ole mitään hätänä. Olen itse asiassa parhaillaan kirjoittamassa tiedotetta, mutta pidän sut vielä jännityksessä siitä, mistä tämä muotoutuu.

Suostuitko tähän haastatteluun siksi, että pidät itseäsi hauskana vai siksi, ettet ole kuluneen 24 tunnin aikana saanut riittävästi medianäkyvyyttä?

No mä suostuin siihen siksi, kun tuttu toimittaja pyysi. Medianäkyvyys ei ole meikäläiselle ongelma, mutta moni mut tunteva sanoo, että kyllä mä loppujen lopuksi ihan hauska tyyppikin olen.

Helsingin kaupunki ilmoitti marraskuun alussa lopettavansa liharuoan tarjoamisen tilaisuuksissaan. Twiittasit tuolloin, ettet käy enää yhdessäkään Helsingin kaupungin tilaisuudessa, ennen kuin tämä muuttuu. Eikö kannattaisi painostaa ennemmin jollain, joka olisi heille menetys eikä helpotus?

Varmasti moni on onnellinen, että mua ei enää Helsingin kaupungin tilaisuuksissa näy.

Varmasti moni on onnellinen, että mua ei enää Helsingin kaupungin tilaisuuksissa näy.

Perustelet lihaprotestiasi sillä, että kotimaiset eläimet ovat ekologisempia kuin ulkomaiset kasvikset. Millaisella MTK-matematiikalla saa naudanlihan tuotannon ilmastovaikutukset neutralisoitua?

Mä en ole missään tapauksessa väittänyt, että ne neutralisoituu, mutta tässä maassa on saatavilla esimerkiksi hiilineutraalia maitoa, Juustoportti valmistaa sellaista, ja myös Valio on luvannut, että sen koko maitoketju on hiilineutraali vuonna 2035.

Mikset puolusta samalla vimmalla kotimaista kasviproteiinituotantoa? Ovatko kauran- ja pavuntuotannon työpaikat vähempiarvoisia, koska niihin ei liity lahtaamista?

Eivät missään tapauksessa ole, ja olen tietysti tyytyväinen siitä, että meillä on menestyneitä kasvisproteiinituotteita ja että niitä luodaan koko ajan lisää.

Lokakuun lopussa boikotoit ”ilmastolakkoilemalla” Pohjoismaiden neuvoston täysistuntoa, koska he eivät tarjonneet liharuokaa. Ymmärrätkö, miksi toimintasi saattaa joistakin vaikuttaa hieman lapselliselta?

Tottakai ymmärrän, mutta ainakin se toiminta herättää huomiota, ja sillä saa minulle tärkeää asiaa nostettua esille. Myönnän ihan avoimesti, että Pohjoismaiden neuvostossa tekemäni suoritus oli täydellinen performanssi, jolla vain saatiin asia nousemaan lehtien palstoille.

Onko Helsinki-antipatioissasi kyse siitä, että olet huomannut, mitä suurkaupungin turmiolliset houkutukset herkälle mielellesi tekevät?

Ei missään tapauksessa kyllä ole siitä kysymys. Tällaisen pohjoisen mörrimöykyn on vaikea löytää sieltä itselleen sopivaa harrastustoimintaa.

Turmiollisista houkutuksista puheen ollen, mikä omista Seiskakohuista on suosikkisi: Enontekiön kunnan pikkujoulukohu, kikkelikuvakohu, ökytalokohu vai seksiviestikohu?

Kyllä varmaan pikkujoulukohu, jos sitä nyt voi kohuksi kutsua. Siinä oli käytännössä kyse siitä, että Enontekiöllä järjestettiin hyvät juhlat, ja monet kaipasivat niitä juhlia.

Sanotaanko niin, että kyllä Enontekiöllä on aika baila baila silloin, kun baila baila laitetaan päälle.

Onko Helsingistä ollut hankala löytää yhtä hyviä juhlijoita kuin Enontekiöltä?

Tota… Kyllähän Helsingissä… Varsinkin ensimmäisellä kaudella, kun tuli kaikenlaisiin suihkuseurapiiritilaisuuksiin paljon osallistuttua, niin kyllä Helsingissä hyviä juhlijoita riittää, mutta sanotaanko niin, että kyllä Enontekiöllä on aika baila baila silloin, kun baila baila laitetaan päälle.

Sinut hyvin tuntevat pitävät sinua kivana ja fiksuna tyyppinä. Rasittaako esittää päivästä toiseen seinähullua?

(Nauraa) En mä mielestäni mitään seinähullua esitä, ja kaikista tiedotteista, asioista ja somepäivityksistä löytyy aina vinha perä. Ne ihmiset, jotka mut tuntee, osaavat kaivaa sen pilkkeen sieltä silmäkulmasta, kun sitten taas jotkut, tämän ajan mukaisesti, vain loukkaantuvat verisesti.

Jos saisit ampua, räjäyttää tai kuristaa minkä tahansa eläimen ilman seurauksia, minkä valitsisit?

Aijai… Nyt on paha kyllä… Mä en halua kuristaa eläimiä enkä halua räjäyttää eläimiä, suosisin ampumista, ja kyllä mä ampuisin suden ilman seuraamuksia, niitä on mun mielestä meillä vähän liikaa ylimääräisiä.

Olisin odottanut valkoposkihanhea.

No joo, mutta yhden suden ampumisella saattaisi saada merkittävänkin ratkaisun aikaiseksi, niitä valkoposkihanhia on niin helvetisti, ettei sillä ole mitään merkitystä, vaikka mä niistä yhden niittaan.

Niihin räjäyttäminen voisi olla tehokkaampi vaihtoehto.

Niin, tai Gatling-konekivääri.

Valkoposkihanhia on niin helvetisti, ettei sillä ole mitään merkitystä, vaikka mä niistä yhden niittaan.

Vuosi sitten tokaisit Twitterissä kokoomuksen varakansanedustajalle Atte Kalevalle, ettei ole mikään ihme, että hän jäi sotavangiksi. Kaleva ja hänen vaimonsa siepattiin Jemenissä vuonna 2012. Millaiset välit teillä on nykyään?

Meillä on… työvälit. Moikkaan, kun hän tulee käytävällä vastaan.

Kaleva on puolustanut kotimaisen maidon tarjoamista Helsingin kouluissa ja vanhainkodeissa. Kompensoiko yhteinen missio ajoittaiset puutteet Kalevan järjessä?

No ehkä hivenen kompensoi, mutta mä vähän katson, että tämä Kalevan liha- ja maitoagenda on kopioitu yhdeltä mestarilta, jonka nimi on Mikko Kärnä.

Mitä Freud sanoisi siitä, että aikuinen mies suhtautuu niin kiihkeästi maidon juomiseen?

Anteeksi, kuka sanoisi?

Sigmund Freud.

(Nauraa) En ota kantaa tähän kysymykseen. (Nauraa)

Sait marraskuussa syytteen valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen kunnianloukkauksesta. Kyselit Twitterissä vihreiltä, kirjoittiko perustuslakivaliokunnan asiantuntijana kuulema Ojanen vihreiden vastalauseen Haaviston ministerivastuuasiassa. Eikö yhtään harmita, että kun kunnianloukkaussyyte lopulta rapsahtaa, se tulee jostain näin tylsästä?

Kyllä kieltämättä harmittaa. Toki yritän yleensä twiittailla niin, etten mihinkään tämän tyyppiseen syyllistyisi. Suhtaudun syytteeseen vakavasti, mutta pidän tätä aikalailla naurettavana, ja tämä prosessi tullaan kyllä loppuun saakka käymään.

Sinulla on oikeusprosessissa pelkkää voitettavaa. Jos sinua ei tuomita, saat näpäytettyä Ojasta, jos sinut tuomitaan, sinusta tulee vihdoin sananvapausmarttyyri.

Tämähän pitää täysin paikkansa. Taisi tuossa Lapin Kansan pääkirjoituksessa olla, että prosessin voittaja on jo selvillä riippumatta siitä, mitä tässä tapahtuu.

Paavo Väyryselle on vain yksi ihminen, ja hän on Paavo Väyrynen.

Kerrot usein saaneesi tietoja tukimiehiltäsi. Onko se vain hienompi nimitys mielikuvitusystäville?

Ei missään nimessä. Kyllä tukimiehet ovat todellisia, ja heitä on valtavasti ympäri Suomea.

Annoit lokakuussa haastattelun HS Visiolle. Oliko vaikeaa keskittyä kysymyksiin, kun ajattelit kaikkia tekemiäsi Visio-meemejä?

(Nauraa) Mä en tiedä, mistä meemeistä sä puhut.

Ajat Lapin itsehallintoa, koska kuvittelet, että sinut kruunattaisiin sen kuninkaaksi.

En missään tapauksessa aja monarkiaa, olen vakaa demokratian kannattaja, mutta mikäli Lapille itsehallinto tulisi, olisi tietysti hienoa, jos Lapinmaan kansa minut jonkintyyppiseksi maakuntasatraapiksi siinä vaiheessa valitsisi. Maakuntapresidentti varsinkin kuulostaisi hyvältä.

Ihailet Kekkosta, koska hän oli kalju huomionkipeä narsisti.

(Nauraa) Hivenen yksinkertaistus, mutta tuota, osaltaan myös tietysti näistä syistä.

Nousit eduskuntaan varasijalta vuonna 2015, kun Paavo Väyrynen päättikin jatkaa Euroopan parlamentissa. Putosit eduskunnasta vuonna 2018, kun Paavo Väyrynen päätti tulla takaisin. Vuonna 2019 sinä pääsit jatkokaudelle, Väyrynen ei. Kerro Paavo Väyrysen sinussa herättämistä tunteista.

Kun olin Paavo Väyrysen varamiehenä, kävi selväksi, ettei hän välitä muista ihmisistä. Siinä puhuttiin mun työpaikasta, mutta minkäänlaista tietoa hänen liikkeistään ei minulle saakka välitetty. Paavo Väyryselle on vain yksi ihminen, ja hän on Paavo Väyrynen.

*

Haastattelupäivän 15.11. Kärnä tiedottaa -tiedotteessa Kärnä vaati, että jokaiseen kuntaan ja taajamaan on sijoitettava pankkiautomaatti.

Jutun julkaisupäivän Kärnä tiedottaa -tiedotteessa 25.11. Kärnä ilmoitti luopuvansa sukupuolittuneista tukimies- ja tukinainen-käsitteistä ja alkavansa puhua heistä jatkossa sukupuolineutraalisti tukijoina.