Asiaton kysymys: Kummasta on kivempi leikata, tieteestä vai taiteesta, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen?

Ylioppilaslehti kysyy sen, mistä valtamedia vaikenee.

Uuden tutkimuksen rahoitus on pienenemässä ensi vuonna 51 miljoonalla eurolla. Kerroitte ottavanne säästöpäätökset vastaan pohjalaisella stoalaisella tyyneydellä. Oliko se Epiktetos kun sanoi, että Kaikkehen tottuu, paitti puukkohon seljäs ja siihenki tottuu, jos makaa vattallansa?

En ole tyytyväinen enkä onnellinen siihen, mutta olen tiennyt, mitä on puoliväliriihessä päätetty. Jos en olisi ymmärtänyt tilannetta, jossa ollaan rahoituksen osalta, en olisi ottanut tehtävää vastaan. Stoalainen tyyneys on mielen lujuutta suorittaa tehtävä loppuun asti roomalaisen soturin tavoin. Pohjalainen tyyneys on sellaista rehellistä omalla paikalla seisomista. Jos on jokin tehtävä annettu, se hoidetaan, eikä lähdetä rintamakarkuriksi.

Eikö tiede- ja kulttuuriministeriltä soisi olettaa oman alansa leikkauksiin avoimen pohjalaista asennetta? Sloganiksi sopisi vaikkapa Tulukaa Ylihärmään, täälä saa selekähä?

Se on toinen vaihtoehto. Katsotaan budjettiriihessä, miten käy. Politiikkaan sopii myös ”Kukaan ei oo mitään, sanoi Rannanjärvi.” Se on minusta kaunis tapa ilmaista tasa-arvoinen ajatus, että kaikki ovat yhtä arvokkaita tai tässä tapauksessa kaikki yhtä arvottomia.

Vaikka keskinkertaista tehdään, niin priimaa pukkaa.

Edeltäjänne Annika Saarikko pääsi viime kevään kehysriihessä sopimaan, ettei veikkausvoittovaroja korvata. Onko teillä kovat paineet ylittää edellisen tiedeministerin tieteelle aiheuttamat vahingot?

Vastaan tähänkin pohjalaisesti, että vaikka keskinkertaista tehdään, niin priimaa pukkaa.

Kuinka järkevänä pidätte systeemiä, jossa tieteen tulevaisuus riippuu siitä, kuinka paljon peliongelmaiset vanhukset hakkaavat markettien tuulikaapeissa pelikoneita?

No sen takiahan mä olen ehdottanut Veikkauksen tuottojen laittamista budjettiin. Se ei ole ehkä ihan enää tätä päivää.

Entä voisiko koko alan kurjistamisen sijaan säästää sulkemalla jonkin periferian, vaikkapa Lapin tai Vaasan, yliopiston?

Monesti unohtuu, että maailmalla parhaat yliopistot ovat aika pienikokoisia. Maailmalla on hyvin tyypillistä se, että yliopistot sijaitsevat vähän syrjemmällä. Helsingissä yliopisto suorastaan hukkuu suureen Juhana Vartiaisen johtamaan metropoliin.

Vaikuttaako kantaanne se, että olette Lapin yliopiston ”kasvatti”?

Ei tietenkään millään lailla. Pieni silmänisku!

Kummasta on kivempi leikata, tieteestä vai taiteesta?

Mä en ole päässyt vielä vauhtiin. Molempia pääsen valitettavasti Veikkauksen takia kokeilemaan.

Olette todennut, ettei Suomea voi koronarajoitusten suhteen pitää äänekkään vähemmistön panttivankina. Kuinka äänekäs perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru mielestänne on?

Hän on… taitava poliitikko, sanotaan näin.

Keitä hänellä on panttivankina ja millaisia vaatimuksia hän on esittänyt esimerkiksi pakoauton suhteen? Onko hän uhannut vahingoittaa panttivankeja?

Jos on tilanne päällä, ei kannata median kautta kertoa, ennen kuin kaikki ovat turvassa. Muu voi vaarantaa tilanteen hoitamisen.

Mikä Krista Kiurussa on pelottavinta: porilaisuus vai demarius?

Minä en pelkää Krista Kiurua.

Lienette siinä vähemmistössä.

Minä olen tottunut elämään ja toimimaan vahvojen naisten kanssa.

Olette toivonut, että tapahtumarajoituksia kevennettäisiin mahdollisimman pian. Tuleeko mieleen ketään poliitikkoa, joka voisi jotenkin vaikuttaa asiaan?

Joitakin ehkä tunnen. Joitakin aika hyvinkin.

Minä en pelkää Krista Kiurua.

Kumpi käyttää Suomessa ylempää toimivaltaa: hallitus vai aluehallintovirasto?

Ylintä toimeenpanovaltaa käyttää Suomessa hallitus, mutta jokainen viranomainen käyttää sitä toimivaltaa, mitä sille on säädetty. Vaikka Aleksanteri II:n patsas on Helsingissä, ei meillä ole tsaaria, joka voi ottaa kaikki asiat itselleen alemmilta viranomaisilta.

Olisiko tsaari teille mieluisampi vaihtoehto?

Ei, minä olen ankara tasavaltalainen, vaikka The Crown -sarja on kyllä hieno. Minusta se on armollinen.

Jos keskustasta tehtäisiin The Crownin kaltainen sarja, kuka esittäisi teitä ja kuka Paavo Väyrystä?

Mä toivoisin, että mua näyttelisi joku nuori näyttelijä ja saisi siitä uralleen hirveän nosteen. Väyrysen kohdalla pitäisi miettiä jotakuta kokenutta hahmoa. Kari Väänäsellä on Kemijärvellä ja Lapissa sukujuuria, hän voisi näytellä Paavo Väyrystä.

Olette kertonut harrastaneenne näyttelemistä lapsesta asti. Mihin näistä roolihahmoista samastutte eniten: kuningas Macbeth, saituri Harpagon, Jouko Turkka, tonttu, kivi?

Oma arkeni on joskus turkkamaista, ja esikunta kärsii siitä, että ministerin meno on joskus kuin Turkan improvisointia, mutta Macbethin vallankäytön ja vallanhimon teemat ovat kyllä aina poliitikolla läsnä.

Teillä on sijoituksissa ja rahastoissa kiinni yli 60 000 euroa. Kertokaa parhaat sijoitusvinkkinne keikkatauon takia rahapulaa kärsivälle taiteilijalle.

Esikunta on sanonut, etten saa antaa mitään sijoitusvinkkejä, mutta antaisin kaksi vinkkiä taiteilijalle ja opiskelijalle. Ensinnäkin kannustan kaikkia säästämään, säästäminen kannattaa aina vaikka se olisi kymmenen euroa kuussa säästöpossuun. Ja jos on jotakin sijoituksia, niitä ei kannata koko ajan ostaa ja myydä. Jatkuvasta päivittäisestä ja viikoittaisesta kaupankäynnistä tulee yleensä vain kuluja.

Voitteko kulttuuriministerinä kieltää Pöyrööt-sarjakuvan julkaisemisen?

En, koska tämä yrittäjä-taiteilija-pariskunta on niin mukava. Sain heiltä Isossakyrössä Pöyrööt-kirjan lahjaksi.