Alapääkirjoitus: Perintö on kuin ilmaista omaisuutta, ajatellaan, mutta syrjäseudun perintöasunto voi käydä kaliiksi

Kouvolassa perinnöstä voi tulla kallis murhe, Ylioppilaslehden toimitussihteeri Sonia El Kamel kirjoittaa alapääkirjoituksessaan.

T:Teksti:

|

K:Kuvat: Antti Yrjönen

Perintö on ilmaista omaisuutta.

Näin uskaltaa ajatella Helsingissä, jossa on lähes varmaa, että perintöasunnon voi myydä tai vuokrata, jos sitä ei itse tarvitse.

Kouvolassa tilanne on toinen. 1980- luvulla kalliilla rakennetusta omakotitalosta ei välttämättä saa omiaan pois. Voi käydä niinkin, ettei talolle löydy ostajaa. Perintövero pitää silti maksaa, ja silloin perinnöstä voi tulla kallis murhe. Jos perii yksin 130 000 euron arvoisen asunnon, voi maksettavaksi tulla yli 12 000 euroa perintöveroja, meni asunto kaupaksi tai ei.

Vielä kurjempaa voi olla kerrostaloasunnon periminen.

Jos perii asunto-osakkeita, on sidottu yhtiön päätöksiin, kuten tuleviin remontteihin ja niiden maksamiseen. Vanhan kerrostaloasunnon arvo väestökatoalueella ei ole korkea, mutta linjasaneerauksen kustannukset voivat olla huomattavia: jopa saman hintaisia kuin koko asunto.

”Jos kalliita remontteja on näköpiirissä eikä asunnolla ole itselle pitkäaikaista käyttöä, asunto kannattaisi myydä ajoissa pois”, sanoo valtiovarainministeriön finanssineuvos Sakari Lehtiö.

Silloin remontit kaatuvat sentään jonkun toisen niskaan.