Pääkirjoitus: Ylioppilaslehden käyttöohjeet

Juhlallista päivää! Ylioppilaslehti on jälleen uudistunut. Tämä kokoonpano on tällä tietoa voimassa toukokuuhun 2022. Siihen asti toimimme seuraavien periaatteiden mukaan.

Ylioppilaslehden toimintaa ohjaavat Suomen sananvapauslaki ja Julkisen sanan neuvoston jäsenenä journalistin ohjeet. Uskomme, että laaja sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Ylioppilaslehti on poliittisesti sitoutumaton julkaisu, eikä mikään yksittäinen ideologia tai näkemys ohjaa sen tekemistä.

Lehti on vastuussa ennen kaikkea yleisölleen, ja siksi tiedonvälitystä koskevat ratkaisut pitää tehdä journalistisin perustein. Se tarkoittaa, että vain toimitus voi päättää, mitä se julkaisee, eikä sitä valtaa saa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle. Poliitikot, etujärjestöt, nettiaktivistit tai opiskelija- aktiivit eivät määrittele lehden sisältöä.

Lehti julkaisee myös mielipiteellistä aineistoa. Kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan, eivät toimituksen. Lehti sisältää myös huumoria ja satiiria, esimerkiksi pakinoita. Vitseistä ei varoiteta.

Lukijallakin on oikeuksia. Jos jutussa on mielestäsi virhe, lähetä toimitukselle oikaisupyyntö. Jos epäilet, että lehti on rikkonut journalistin ohjeita (ne löytyvät esim. netistä), voit kannella Julkisen sanan neuvostoon. Neuvosto voi antaa lehdelle vapauttavan tai langettavan päätöksen.

Jos olet tyytymätön (tai tyytyväinen!) lehden sisältöön, voit lähettää toimitukselle palautetta. Kiukkuistakin kritiikkiä saa antaa, mutta laittomat uhkaukset kannattaa jättää lähettämättä.

Jos et halua Ylioppilaslehteä kotiisi, voit perua sen postittamisen WebOodista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tilauksen peruminen on tehoton tapa vaikuttaa lehden sisältöön. Silloin julkaisija ei saa ikinä tietää, mikä lehdessä oli mielestäsi pielessä. Parempi keino on lähettää toimitukselle juttuvinkkejä, ehdottaa juttuaiheita tai tarjoutua itse tekijäksi. Toimituksen yhteystiedot löytyvät täältä.

Vastuullisin terveisin

Tuija Siltamäki

Päätoimittaja