Hallinto-oikeus selvittää Hyyn päätöstä poistaa Hapsu ry järjestörekisteristään

T:Teksti:

Hallinto-oikeus selvittää Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (Hyy) päätöstä poistaa Helsingin akateemiset perussuomalaiset Hapsu ry järjestörekisteristään.

Hapsu ry valitti toukokuussa 2019 tehdystä päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen syksyllä 2019. Hapsu ry:n puheenjohtaja Nico Anton Saramo pitää Hyyn päätöstä poliittisena syrjintänä. Hän toivoo hallinto-oikeuden toteavan, ettei Hyy voi sulkea järjestöjä piiristään ”kansallismielisten näkemysten takia”.

Hyy sai kuulla valituksesta, kun hallinto-oikeus pyysi ylioppilaskunnalta kirjallista lausuntoa helmikuussa 2020. Hyyn talousjohtokunnan puheenjohtaja Taavi Heikkilä kertoo, että sen jälkeen hallinto-oikeudesta ei ole kuulunut.

Syyskuun lopussa 2020 Hyy on käyttänyt ”joitakin tuhansia euroja” lakipalveluihin. Hyyn vuosibudjetti on 3,7 miljoonaa euroa.

”Ei ne nyt todellakaan merkityksettömiä ole, mutta ei mitenkään budjettia kaatavia summia myöskään”, Riitakorpi sanoo.

Hapsu ry ei ole ostanut lakipalveluita.

Hyyn talousjohtokunta päätti poistaa Hapsun järjestörekisteristä sen maaliskuussa 2019 julkaiseman kannanoton takia. 

Kannanotossa Hapsu ry vastasi vihreiden poliitikkojen Ville Niinistön ja Ozan Yanarin avustajan Brigita Krasniqin Helsingin Sanomien haastatteluun, jossa hän kertoi kokemuksensa Tampereen yliopistomaailman rasistisuudesta.  

”Eurooppalaiset kansat taas ovat valkoisia, joten on vain luonnollista ja tervettä, että valkoisuus on eurooppalaisissa tiedeyhteisöissä hallitsevaa”, Hapsu ry:n tiedotteessa muun muassa kirjoitettiin. 

Hyypyysi Hapsu ry:ltä kannanotosta kirjallista selvitystä. Heitä kuultiin myöhemmin talousjohtokunnan kokouksessa. 

Talousjohtokunta poisti Hapsu ry:n Hyyn järjestörekisteristä, koska yhdistys ei ollut kannanottonsa ja kuulemisen perusteella sitoutunut ylioppilaskunnan yhdenvertaisuussuunnitelmaan, eikä Hapsu ry:llä ollut aikomusta muuttaa toimintaansa sen mukaiseksi. 

Hapsu ry vaati oikaisua päätökseen Hyyn hallitukselta. Hallitus hylkäsi pyynnön.

Tällä hetkellä Hapsu ry:llä ei päätöksen takia ole enää oikeutta käyttää Hyyn järjestöpalveluja. Niihin kuuluvat esimerkiksi tilat. Järjestöä ei enää esitellä Hyyn ylioppilaskalenterissa, eikä se saanut kojua Hyyn avajaiskarnevaaliin.

Hapsu ry ei ole saanut rahallista avustusta Hyyltä, koska poliittisiin puolueisiin sitoutuneet järjestöt eivät saa taloudellista tukea ylioppilaskunnalta. Ylioppilaskuntaan kuuluvat Hapsu ry:n jäsenet voivat asettua ehdolle Hyyn edustajistovaaleissa ja osallistua sen toimintaan. 

Hapsu ry:n toiminta on toistaiseksi jäissä. Järjestön arkea on vaikeuttanut Hyyn päätöksen lisäksi se, että järjestö on perussuomalaisten nuorisojärjestön jäsen ja PS-nuoria ajetaan alas sisäisten näkemyserojen takia. 

”Meillä on hukassa myös paikka, missä ollaan perussuomalaisessa kentällä”, Saramo sanoo.

Perussuomalaiset perusti maaliskuussa 2020 PS-nuorten tilalle uuden nuorisojärjestön. Sen nimi on Perussuomalainen nuoriso.

Hyyn järjestörekisteristä poistettu järjestö voi hakea takaisin Hyyn piiriin. 

Sitä Hapsu ry ei puheenjohtaja Saramon mukaan aio tehdä. 

”Jos olisimme hyväksyneet sen [päätöksen] ja laittaneet uuden hakemuksen, olisimme hyväksyneet erottamispäätöksen.”